Proč si děti nepamatují skoro nic do doby, než jim je sedm let?

Proč si děti nepamatují skoro nic do doby, než jim je sedm let?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
13. listopadu  2016 
 06:00

Podnikáte se svými batolaty a předškoláky jednu věc za druhou, protože chcete, aby měli na dětství krásné vzpomínky? Raději se smiřte s tím, že si z toho skoro nic pamatovat nebudou. Ale pozor, i tak to všechno má smysl, a kdybyste na podobnou snahu rezignovali, ublížíte jim. 

Když bylo mým dvěma dnes už velkým dětem šest a osm, rozešli jsme se s jejich otcem. Poslední rok před tím byl nejtěžší. Děti ještě nic netušily, ale my jsme se nemohli vystát, a tak jsme se sami sobě doma spíše vyhýbali. Já jsem po letech, kdy jsem byla s dětmi nebo v práci, začala i díky tomu mít více volného času, a tak jsem občas někam vyrazila i večer - na kafe, víno, do kina, do divadla, zacvičit si, zatímco kluci byli doma s bývalým manželem. 

Dneska jsou přesvědčeni o tom, že když byli malí, byl s nimi doma většinou táta, zatímco já jsem "hrozně často" někam chodila, hlavně večer. Mrzelo mě to a hlavně jsem nechápala, jak na to přišli. Před pár dny jsem možná narazila na možné vysvětlení – děti si do nějakých plus minus sedmi let svoje zážitky skoro nepamatují, a tak za bernou minci považují to, co zažily později. 

9 věcí, které se syn naučil ve školce, a nás to nepříjemně překvapilo

9 věcí, které se syn naučil ve školce, a nás to nepříjemně překvapilo

Několik let jsme usilovali o to, aby se syn dostal do státní školky. Povedlo se to, až když mu bylo více než pět let. A teď celkem často myslíme na…celý článek

Vysvětlení jsem našla v článku, který vyšel na webu Popular Science  – vědci v něm celkem jednoznačně dokazují, že děti si v dospělosti nebudou pamatovat skoro nic z doby, kdy jim bylo méně než sedm let. Platí to jak o zážitcích příjemných, tak těch nepříjemných. Mají pro to dokonce odborný termín: dětská amnézie. 

Je pravda, že děti si pamatují i zážitky z doby, kdy jim bylo dokonce méně než tři, ale v následujících letech je zase zapomínají. Teď se proto vědci kloní k tomu, že hranicí je až věk sedm let, i když se výjimečně může zachovat i starší úlomek zážitků. 

Na moje starší syny to sedí dost přesně. A i s tím pětiletým mám nyní potvrzující zážitek. Když mu byly tři, vzali jsme ho do Německa na největší modelovou železnici na světě. Byl z toho nadšený, nějakou dobu o tom mluvil, my jsme mu to připomínali, a tak věděl, že tam byl. Když jsme ho tam vzali letos na podzim znovu, vůbec si nevybavil, že tam kdy byl a co všechno se mu tam tehdy líbilo. Jako by tam byl zase úplně poprvé. 

Vědci dlouho řešili, proč si děti nepamatují zážitky z prvních let, a soudili, že to může nějak souviset s jazykovým vývojem. Pak se však ukázalo, že podobnou ztrátou paměti zážitků trpí i zvířata, čímž teorie o vlivu jazyka padla. 

Loni v červnu pak kanadští vědci dost možná našli skutečnou příčinu. Podle nich za to může překotný růst buněk v hipokampu v prvních letech života, odborně se tomu říká neurogeneze – mozek je tím natolik zaneprázdněn, že už nemá kapacitu, aby uchovával dlouhodobé vzpomínky. 

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

Výzkumníci svou teorii ověřovali pomocí hovorů s dětmi a rodiči, kteří na jejich pokyny s dětmi mluvili o různých společných zážitcích, které se staly od doby, kdy dětem byly tři roky. Jelikož měli vědci zároveň přesné informace o tom, co děti skutečně zažily, mohli posoudit, co si pamatují a co ne. Kluky a holky vědci sledovali od tří do devíti let. 

Ukázalo se, že mezi pátým a sedmým rokem si děti pamatovaly více než 60 procent událostí z prvních let života, mezi osmým a devátým rokem už jen čtyřicet procent, navíc je měly poněkud v mlze a zkreslené. Vědci zároveň usoudili, že později jsou rané vzpomínky nahrazeny spíše emocemi. 

Chcete, aby si vaše dítě pamatovalo více? Mluvte s ním o společných zážitcích, veďte ho k tomu, aby o nich samo vyprávělo, dívejte se na fotografie z nich a podobně. Tak jako tak má smysl se dětem věnovat a trávit s nimi čas, i když si to vědomě nepamatují, protože zážitky z prvních let jsou formující, pokud jde o jejich sebevědomí, vztah ke světu a nakonec o rozvoj různých dovedností. 

Princ William prozradil trik, kterým s Kate uspává své děti

Princ William prozradil trik, kterým s Kate uspává své děti

Víte, jak své děti uspávají královští rodiče? Vlastně dost podobně jako kdokoli jiný. Princ William, otec malého George a jeho sestry Charlotte, před…celý článek

Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

Rodičovství je skvělá věc. Ale rozhodně to není procházka růžovou zahradou. Je to pěkná dřina, i když všechno běží hladce. Taky to u vás doma někdy…celý článek

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku