Jak naučit dítě lyžovat: Respektujte jeho tempo a zapomeňte na lano

  • Jak naučit dítě lyžovat: Respektujte jeho tempo a zapomeňte na lano
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    20. ledna  2017 
     10:00

    Patříte k milovníkům zimních sportů a uvažujete, že letos svého neposedu postavíte poprvé na lyže? V tom případě se vám bude hodit pár praktických tipů od instruktora lyžování Martina Kličky.

  • Lyžařská škola: ano, či ne?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pokud i vy patříte k těm, kteří si zimu nedokážou představit bez dovolené na lyžích nebo snowboardu, potom jistě k těmto sportům budete chtít vést i své děti. Zatímco dříve nás učili lyžovat především rodiče někde na kopci za chatou, dnes rodiče svěřují své potomky zkušenějším instruktorům.

    A to nejen proto, že děti s nimi lépe spolupracují, ale navíc mají i propracovaný systém výuky. To potvrzuje i Martin Klička z lyžařské školy pro děti a dospělé Ski-instruktoři.cz. „Výhoda lyžařských škol, potažmo instruktora, je především v jeho autoritě, kterou rodiče bohužel nemají, a častokrát tak lyžařská konfrontace rodičů se svými dětmi končí hysterickými výjevy všech zúčastněných.

    A při jakých chybách ve výuce si nejvíc klepu na čelo? No třeba, když na svahu vidím dítě na laně. Podle mého názoru se jedná pouze o lenost rodičů. Dítě takovým způsobem výuky ztrácí jakoukoliv potřebu regulace rychlosti, protože tu má v rukách rodič. Říkám si, jak se pak takové dítě naučí samo zastavovat?“

  • Každé dítě má své tempo

    Na otázku, kdy je vhodná doba postavit dítě poprvé na lyže, neexistuje jasná odpověď. Každé dítě je totiž jinak pohybově nadané a to, že chlapeček od sousedů válí na lyžích již od tří let, neznamená, že váš pětiletý syn bude jezdit jako Alberto Tomba také.

    Podle Martina Kličky by základy lyžování mělo zvládnout každé běžně fyzicky a motoricky vybavené šestileté dítě. „Ne nadarmo se období mezi šestým a desátým rokem u dětí nazývá zlatým věkem motoriky. Proto se také nabízí odpověď, že s lyžováním je vhodné začít v šesti letech. Nicméně je běžné, že se s dětmi začíná lyžovat i dříve, třeba od tří let. Výsledky se ale v tomto věku nemusí dostavit. Každopádně každý kontakt se sněhem dítěti jen prospěje a usnadní mu výraznější lyžařské pokroky v pozdějším věku,“ dodává zkušený instruktor.

    Odpovědět na otázku, jak dlouho trvá, než se dítě naučí lyžovat, také nejde. „To je velmi individuální, je třeba odlišit gaučové a počítačové děti od dětí, které se jakýmkoliv způsobem pravidelně hýbou. Všechny tyto aktivity jsou na jejich pohybových projevech velmi znát, některé kladně, jiné záporně. Gaučing mezi ty kladné samozřejmě nepatří. Některé děti se ve třech letech naučí za den bez problémů zastavovat a zatáčet, jiné ne. To se nedá nějak škatulkovat,“ vysvětluje Martin Klička.

  • Individuální, nebo skupinová výuka?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    V lyžařských školách máte na výběr, zda svému malému lyžaři zaplatíte soukromého instruktora nebo ho dáte do kolektivu dětí stejného věku. Jak podotýká Martin Klička, individuální výuka je vhodnější pro ty nejmenší, neboť se jim může instruktor plně věnovat.

    Jakmile děti mají zvládnuté základy a jsou schopny zastavit a zatočit, je lepší zvolit skupinovou výuku, kde jsou děti v kolektivu svých vrstevníků a funguje zde zdravá soutěživost. Ne nadarmo se období mezi šestým a desátým rokem u dětí nazývá zlatým věkem motoriky.

    Dnes není problém přihlásit dítě do lyžařské školy ani na jeden den. Téměř všechny lyžařské školy jsou flexibilní a dítko bez problémů přijmou. V sezóně je ale dobré si místo v lyžařské škole domluvit dopředu a nespoléhat na to, že budou mít volno.

    Pokud vy sami nejste lyžaři nebo se potýkáte s nedostatkem času, ale máte zájem, aby vaše dítko lyžovalo, můžete jej přihlásit do víkendové lyžařské školy. Tu třeba v Praze organizují Ski-instruktoři.cz.

    „Tyto lekce, které mimo jiné organizujeme, probíhají tak, že si ráno děti nastoupí v Praze do autobusu, se kterým v doprovodu instruktora odjedou na kopec do Krušných hor. Tam pod vedením zkušených instruktorů prolyžují celý den, dostanou oběd, skipas a večer je rodičům zase odvezeme zpět do nížiny,“ říká instruktor.

    Další tipy na to, jak děti učit lyžovat, najdete ZDE

    Matka zachránila život dusící se dceři: Tohle by měl vidět každý rodič!

    Matka zachránila život dusící se dceři: Tohle by měl vidět každý rodič!

    Příhodu, jakou má za sebou tahle matka, nechce zažít žádný rodič. A to vše tentokrát dobře dopadlo, protože když se malá holčička začala dusit, žena…celý článek

    Lyžařská křížovka: Kam s dětmi na hory

    Hurá na lyže. Nejlepší skiareály pro rodiny s dětmi 

    Kam s dětmi v Rakousku?

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku