Jak zařídit dětský pokoj podle Montessori? 7 dobrých rad

Podle přístupu Montessori by měly mít děti matraci na zemi, v pokoji jen málo nábytku a měly by na všechno dosáhnout.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
16. října  2017 
 06:00

Zařizujete dětem pokojíček a hledáte inspiraci? Třeba ji najdete v konceptu inspirovaném filozofií Montessori. Naše nejmenší vede k samostatnosti a soběstačnosti, ale samozřejmě klade důraz na bezpečí. Děti už odmalička spí na matraci, ze které kdykoliv samy vyskočí. Také dosáhnou na všechny své hračky a knížky, je to koneckonců jejich pokoj, že? Tady je sedm tipů, které by vás mohly inspirovat. 

1. Místo postele matrace na zemi

Dětské postýlky jsou nádherné, ale zdaleka ne všechny děti jsou v nich šťastné. Vždyť to znáte, hodně batolat se je snaží přelézt. Pokud vaše dítě ne, máte kliku. Podle konceptu Montessori by mělo mít pouze matraci na zemi nebo velmi nízkou postel. Zkrátka tak, aby se mohlo svobodně pohybovat a vstát a lehnout si, kdykoliv se mu zachce. Dítě je pak svobodnější a ani vy se nemusíte obávat nějakého pádu. 

2. Bezpečnost

Tohle je asi jasné. Dětský pokoj by měl být co nejbezpečnější. Tedy žádné ostré hrany, elektrické zásuvky, nebezpečné předměty, jedy na krysy... Ale vážně, dětská bezpečnost je to nejdůležitější. Každý povrch, každé zákoutí či škvíra musí být bez rizika. Totéž platí o dětském nábytku. 

Pokoj podle pravidel Montessori.
Pokoj podle pravidel Montessori.
Autor: IG/coastalkids_

3. Zrcadlo velmi nízko

Všimli jste si, že batolata jsou tak trochu ješitové? Strašně ráda se prohlížejí v zrcadle. Opravdu. Dokážou u něj strávit dlouhé minuty, různě se nakrucovat, mávat či pusinkovat svůj odraz. Naštěstí to patří k zdravému vývoji malých dětí. Zkoumají své tělo, výrazy a pohyby, což je velmi důležité. Podle konceptu Montessori by mělo být zrcadlo připevněno velmi nízko, u podložky, kde si děti hrají. Do čtrnácti měsíců se tím opravdu hodně zabaví. 

4. Dostupné hračky

Nejen spánek, jídlo, ale také hra je velmi důležitá pro správný vývoj dítěte. Hrou se dítě učí koordinaci pohybů. Rozvíjí jemnou a hrubou motoriku. Dále se učí poznávat tvary, barvy, povrchy a třeba i reakci lidí (jak třeba maminka zareaguje, když hodím kostkou?). A podle Montessori přístupu by měly děti dosáhnout na své hračky. Tudíž je dobré pořídit do pokojíčku nízké otevřené police, odkud si může dítě hračky brát a zase je tam vracet. Malé děti mají velmi dobrý smysl pro pořádek, když jim pomůžete, budou věci dávat na své místo. 

Pokoj podle pravidel Montessori.
Pokoj podle pravidel Montessori.
Autor: IG/mommysweetmommy

5. Správná velikost nábytku

Když už jsme zmínili nízké police, je velmi důležité, aby děti měly v pokojíčku nábytek odpovídající svou velikostí. Tedy také nízký a dobře dostupný. Děti strašně rády napodobují své rodiče, takže klidně mohou mít zmenšeniny židlí nebo pohovky. Méně je někdy více. Stačí jedna dvě skříňky a v nich také co nejméně věcí, pro přehlednost. Knížky je dobré vystavit na poličky nebo spíš lišty, titulní stranou dopředu. 

Co se týče obrázků, zavěšujte je podle velikosti dětí (tedy 1 až 1,5 metru), nikoliv do své výšky. Děti by logicky dekorace neviděly. Někdy opravdu pomůže zahrát si na dítě. Dřepněte si nebo lehněte a chvíli se na pokoj dívejte dětskýma očima. 

Týpí je hit! Zvládnete ho vyrobit s minimem nákladů:

6. Hmatové plochy 

Nepodceňujte hmat a možnost dotyku. Děti díky tomuto smyslu prozkoumají spoustu materiálů a povrchů. Do jejich pokojíčku se proto skvěle hodí přehozy z ovčí kůže, háčkované koberce, měkoučké deky, korkové podložky a dřevo. Pokoje inspirované Montessori přístupem mají co nejvíce materiálů, které mohou děti poznávat a objevovat.

7. Kreativní prostor

Nechte děti řádit. Klidně ať dělají nepořádek a chaos, ale mějte je pod kontrolou. Vytvořte jim koutek, kde budou mít role papíru, tabuli, různé kreslicí pomůcky, štětce, houby, nástroje. Dobré jsou také smyslové koše, kde děti poznávají různé materiály. 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku