Léčit děti? Ani za sto tisíc! Noví pediatři nejsou, staří nemají nástupce

Léčit děti? Ani za sto tisíc! Noví pediatři nejsou, staří nemají nástupce
Lékařka pro děti a dorost odešla do důchodu, náhradu za sebe nenašla.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
13. března  2018 
 06:00

Po tři generace léčila naši rodinu, teď odchází do důchodu. Svou ordinaci se stovkou pacientů ale nemá komu předat. Nikdo nemá zájem. Ani po půlroce usilovného shánění nenašla dětská lékařka z pražských Nuslí svého nástupce. Co hůř, není výjimkou. Podobné trable řeší i ostatní odcházející pediatři. V Doksech nepomohl ani plat snů. 

O nedostatku pediatrů jsem slýchávala dlouho, teď jsem ho ale zažila na vlastní kůži. A ještě v období chřipek a viróz. A navíc v Praze, kde je situace lepší než v malých městech. Naše dlouholetá dětská lékařka, která ošetřovala mou mámu, mě i mou malou dceru, se rozhodla pro zasloužený důchod. Ordinaci však bude muset vyklidit. Nikdo o ni nemá zájem. 

"Přijďte si co nejdřív pro zdravotní kartu dcery," zavolala mi lékařka, která si však nepřála svůj případ medializovat. Když jsem se jí ptala, jak je možné, že její zavedenou ordinaci nikdo nechce, pokrčila rameny: "To se zeptejte jich." (Myšleno zřejmě studentů medicíny.) Pediatři zkrátka nejsou. 

Starší lékařka z pražských Nuslí sice měla na odchod do důchodu nárok, děti ošetřovala téměř 47 let, rozhodnutí odejít jí ale urychlilo zavedení elektronického receptu. "Nechceme se dívat do počítače, ale pacientům do očí," říká, když se se mnou loučí. Z jejího hlasu je patrné, že ji celá záležitost mrzí. "Zatím nás nepokutují, ale to přijde." 

Pediatři stárnou, e-recept jim nepomohl

Povinnost předepisovat recepty v elektronické podobě platí od letošního roku. Právě kvůli zavedení e-receptu se zvedla vlna nevole a mnoho lékařů s praxí skončilo. A často za ně nejsou náhrady. Podle České lékařské komory zejména starší lékaři nejsou na elektronické recepty připravení. Měli by mít možnost volby, zda budou vydávat klasický, nebo elektronický recept. Stejnou možnost volby by si podle ČLK zasloužili i pacienti.

"Pediatři jsou obecně jednou z nejstarších profesních skupin mezi lékaři. Průměrný věk je 56 let. A elektronický recept jim rozhodně nepomohl," vysvětluje možné důvody nedostatku pediatrů mluvčí České lékařské komory (ČLK) Michal Sojka. Logicky je mezi těmito lékaři velké procento těch, kteří si moc netykají s počítačem. "Nelze se na ně zlobit, je to jiná generace, jiný přístup, a to už se nezmění. Když je do toho budete nutit násilím, tak oni radši odejdou, než aby šli do jim neznámého světa," dodává. Přitom by byli schopní ještě několik let pracovat ku prospěchu pacientů.

Dětský lékař - ilustrační foto.
Dětský lékař - ilustrační foto.
Autor: iStock

Ministerstvo zdravotnictví však nesouhlasí, že by na vině odchodu lékařů byl právě e-recept. "Chápeme, že to vyděsilo starší lékaře, ale dělali jsme si analýzu, elektronický recept rozhodně nezpůsobil jejich odchod. Ten vývoj je neustále stejný. Pediatři stárnou, ale počet těch, kteří odcházejí do důchodu, nevybočuje poslední kvartál oproti jiným letům. Opravdu nedošlo k žádnému dramatickému nárůstu," říká mluvčí Gabriela Štěpanyová.

Paradox. Ani primář nemůže dělat pediatra

S dcerou jsem měla štěstí. Přijal nás starší doktor z Michle, ovšem ani on není sympatizantem e-receptu, a tak nás hned upozornil, že na konci roku končí a odchází do důchodu. "Pan doktor za sebe usilovně hledá náhradu, zatím nikoho nemá," říká mi sestra do telefonu. A společně se divíme, proč o zavedené ordinace není zájem. Celý systém je podle jejího názoru špatně nastavený. "Například primář dětského oddělení nemocnice nemůže dělat pediatra, musel by si dodělat různé atestace," říká. 

Je to tak. "Před nějakou dobou došlo k rozdělení oboru pediatrie na dvě části. Pediatrii nemocniční a pediatrii praktickou. Přitom všechny ostatní obory to rozdělené nemají. Nemáte praktickou internu a nemocniční internu. Nemáte praktickou chirurgii a nemocniční chirurgii. Pediatrie je jediný obor, který se rozdělil." V praxi to opravdu znamená, že lékař, který vystudoval nemocniční pediatrii, nemůže jít dělat praktického lékaře pro děti a dorost. 

Podle komory je toto rozdělení nesmyslné. "Je logické, že mladý člověk chce nastoupit do týmu lékařů, kde bude spolupracovat s kolegy, od kterých se leccos naučí, a kde bude mít krytá záda těmi staršími. Samozřejmě až přijde do let, kdy ho přestane bavit sloužit, třeba kvůli rodině, tak začne toužit po tom, jít do soukromé ordinace. Navíc s mnohaletou praxí," vysvětluje mluvčí. Nyní se odvětví pediatrie má opět spojit dohromady, což je podle ČLK jedině dobře. 

Sto tisíc? Děkuji, nechci! Pediatrie není pro lékaře atraktivní

Dalším důvodem nedostatku pediatrů je celková situace ve zdravotnictví i ve společnosti. "Nám odchází rok co rok velké množství lékařů do ciziny. Čtvrt ročníku odejde rovnou, aniž by tady nastoupili," vysvětluje Sojka. Na vině jsou samozřejmě finance, ale i prestiž. "V Praze ještě není situace tak dramatická, ale vezměte si zapadlou vesnici někde v Podkrkonoší nebo na Moravě, kde není práce pro nikoho, a chtějte tam dostat pediatra. Musel by dostat takový plat, aby z něj uživil i svého partnera nebo partnerku, ti totiž budou pravděpodobně v domácnosti, protože pro ně tam žádná kariéra není možná," dodává. 

Ve středočeských Doksech to zkusili. Poté, co jim odešla pediatrička a lidé musí za lékařem dojíždět do třicet kilometrů vzdálené Mladé Boleslavi, rozhodlo se město ve spolupráci se zdravotnickým zařízením pro rázný krok. Novému zájemci nabídli plat sto tisíc. Řekli byste, že jde o sázku na jistotu? Omyl. Nikdo se nenašel. A to nebylo jediné lákadlo. „Už nevíme, co víc nabídnout. Od města mohl dostat služební byt, my nabízeli služební vůz. Jdeme už dokonce tak daleko, že jsme chtěli sehnat práci i pro partnera lékaře. Nabídku jsme prezentovali také na lékařských kongresech. Nikdo nejeví zájem,“ popsala situaci serveru iDnes.cz Věra Mechlová, personální ředitelka společnosti MediClinik, která ordinaci lékařky provozovala. 

Pediatrie prý není příliš atraktivní obor pro studenty lékařských fakult. Čím to? "Není tam ta nemocnice na začátku. Rovnou si jdete sednout po nějakých kolečkách atestací do ordinace, kde jste sám," domnívá se mluvčí ČLK. A jak hodlá ministerstvo zdravotnictví studenty motivovat? "Připravujeme koncepci primární péče, podle které by měli mít praktičtí lékaři, tedy i pediatři, více kompetencí. Nemuseli by pacienty jen posílat ke specialistům, ale měli by větší kompetence v řešení diagnóz a předepisování léků, například při diabetes a dalších chronických nemocech. I to by mohlo pomoci zatraktivnit tento obor," míní mluvčí ministerstva zdravotnictví. Ale když nepomohl plat sto tisíc, kdo ví? 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku