7 příznaků počínající nemoci u dětí. Kdy už je to na doktora?

  • 7 příznaků počínající nemoci u dětí. Kdy už je to na doktora?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    3. srpna  2017 
     06:00

    Všichni si přejeme, aby naše děti byly zdravé. Mnohým onemocněním se dá ale předejít nebo alespoň lze zmírnit jejich průběh. Stačí sledovat některé signály, které nemoci předcházejí. Tady je sedm příznaků, které není dobré podcenit. Pokud jste u svého potomka zaznamenali některý z těchto bodů, raději vyhledejte lékaře. Riskovat se nevyplácí. 

  • 1. Nepravidelné a zvětšující se znaménko

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Pokud se na těle dítěte objeví znaménko, které je asymetrické, mění barvu či tvar a je větší než 6 mm, je nejlepší vyrazit k lékaři. Zhoubný kožní nádor melanom je sice u dětí poměrně vzácný, ale počty malých pacientů postupně narůstají. A nevyplatí se riskovat. „Pravidelné prohlídky jsou třeba, má-li dítě velké množství mateřských znamének, když některá jsou veliká, mají nepravidelný tvar nebo nejednotnou barvu. Za větší riziko považujeme již výskyt více než 10 mateřských znamének, která jsou větší než 6 milimetrů,“ říká Štěpánka Čapková, primářka Dermatologického oddělení pro děti při Fakultní nemocnici Motol v Praze. Teď v létě nezapomeňte ošetřit dětskou pokožku šetrným, dobře roztíratelným výživným krémem, který ji bude chránit před poškozením.

  • 2. Vypadávání vlasů



    Vypadávání vlasů je dalším varovným signálem.
    Vypadávání vlasů je dalším varovným signálem.
    Autor: iStock


    Příčinou tohoto problému bude pravděpodobně nedostatek vitaminů a minerálů, i tak je ale dobré navštívit pediatra. Za vypadáváním vlasů totiž může být kožní nemoc Tinea capitis, neboli plíseň hlavy, která postihuje spíše děti školního věku. Léčba je poměrně snadná, malý pacient užívá po osm týdnů antimykotický preparát, existuje i speciální šampon s antimykotickým účinkem. Pokud se dítěti tvoří v hlavě lysinky, na vině je nejspíš areátní alopecie, což je také vlasové autoimunitní onemocnění, bývá často spojené s  dalšími autoimunitními chorobami – i tady je nutné vyhledat lékaře. V neposlední řadě by vypadávání vlasů mohla způsobit porucha funkce štítné žlázy. Vlasy totiž odrážejí stav celého organismu a často upozorní na začínající nemoc.

    Ovšem pozor, u novorozenců je vypadávání vlasů zcela normální. Také mezi 3. a 6. měsícem se stává, že dítě si vyleží na hlavě místečko, které je pak bez vlasů. Jakmile začne sedět, vlasy většinou dorostou.

  • 3. Výkyvy nálady a změny v chování


    Dítě na ulici
    Dítě na ulici
    Autor: iStock


    Náhlá ztráta chuti k jídlu, potíže se spánkem nebo snížení pohyblivosti, to jsou další důvody, proč vyhledat lékaře. Může jít o počínající nemoc, v krajním případě se může také jednat o dětskou depresi. Mysleli jste si, že se týká pouze dospělých? Omyl. Děti jsou v průběhu svého života vystavovány zásadním stresovým situacím, které někdy mohou z veselých dětí udělat děti jako uzlíčky neštěstí. Kojenci více pláčou a pomaleji reagují na podněty, také se zpomaluje jejich motorický vývoj, je narušen spánek i příjem potravy. U batolat zase dochází k celkovému intelektovému útlumu, ztrátě zvídavosti a iniciativy, nespavosti a plačtivosti. Starší děti jsou smutné, mívají špatnou náladu, nesoustředí se, působí "zpomaleně", jsou podrážděné, omezují své zájmy a aktivity a stěžují si na bolesti břicha. Školákům se zhoršuje školní prospěch. I tady je nutné s pomocí lékaře najít příčinu.

     

  • 4. Růst hlavičky a fontanela



    Velikost a růst lebky dítěte je velmi důležitým ukazatelem, jestli je všechno v pořádku.
    Velikost a růst lebky dítěte je velmi důležitým ukazatelem, jestli je všechno v pořádku.
    Autor: iStock


    Velikost a růst lebky je důležitým ukazatelem, jestli je s dítětem všechno v pořádku. Novorozenci a kojenci mají na hlavě takzvanou fontanelu, neboli lupínek: nachází se mezi čelní kostí a oběma temenními kostmi, dá se snadno nahmatat, má tvar kosočtverce a můžeme cítit a vidět, jak v ní pulzuje krev. Pro lékaře je důležitým ukazatelem správného růstu a vývoje dítěte. Měli byste zbystřit, pokud se fontanela a lebeční švy rozestupují, fontanela se předčasně uzavírá nebo pokud hlavička neroste dostatečně tak, jak má.

    Při nedostatečné hydrataci (zvracení, průjem, chybný pitný režim) je velká fontanela propadlá a na hlavičce miminka lze nahmatat propadlinu. Při zvýšeném tlaku v hlavičce (meningitida, zánět mozkových blan, krvácení…) je naopak fontanela napjatá (tužší, zvětšená) a často pulzuje. Velká fontanela se postupně zmenšuje, většinou se uzavírá kolem 13. měsíce věku dítěte, v některých případech však i později (18. – 24. měsíc věku dítěte).

  • 5. Problémy se sluchem



    Autor: iStock


    Máte pocit, že dítě nereaguje na zvuky a vaše volání tak, jak by mělo? Pravděpodobně může mít problémy se sluchem. Ale klid, nemusí se jednat o žádnou závažnou sluchovou vadu, může to být tím, že ve středouší zůstane po porodu zbytek plodové vody, dítě má rýmu nebo například úzké zvukovody. Přesto je dobré nechat dítě vyšetřit lékařem. V některých českých porodnicích už se provádí screening sluchových vad už u novorozenců. Zkoušku sluchu ale můžete provést i doma, a to pomocí jednoduchého testu TADY (ovšem je pouze orientační). Pokud máte jisté pochybnosti, s návštěvou lékaře neváhejte, je velmi důležité sluchovou vadu co nejdříve diagnostikovat, abyste mohli dětem se sluchovým postižením zajistit včasnou léčbu.

    Neslyšící babička učí hluchou vnučku znakovou řeč. Podívejte se na video:

     

  • 6. Neustálá žízeň



    Pokud vaše dítě pije velmi často, například každých 15 minut, měli byste navštívit lékaře.
    Pokud vaše dítě pije velmi často, například každých 15 minut, měli byste navštívit lékaře.
    Autor: iStock


    Venku jsou teď extrémní vedra, takže častá žízeň je na místě, ale pokud si i jindy říká vaše dítě častěji o pití, měli byste zbystřit. Častý pocit žízně může být signálem vážnější nemoci. Zejména dětské cukrovky. Dětí s diabetem 1. typu totiž přibývá a objevuje se v nižším věku. Nejvíce počet výskytů roste ve věkové skupině do šesti let. Lékaři přesně nevědí, co tuto autoimunitní nemoc spouští. V poslední době se čím dál více mluví o vlivu znečištěného životního prostředí, nedostatku vitaminu D. Prevencí může být zdravý životní styl – pestrá strava, dostatek pohybové aktivity, žádný stres a dostatečná hladina vitaminu D.

  • 7. Hlasité chrápání

    Chrápání u miminek. Děti pak dýchají s otevřenými ústy.
    Chrápání u miminek. Děti pak dýchají s otevřenými ústy.
    Autor: iStock


    Chrápání není samo o sobě nikterak nebezpečné, ale pokud je hlasitější a pravidelné, může být ukazatelem dýchacích problémů a počínající infekce. Obecně se ví, že malé děti dýchají hlasitěji, je to dáno tím, že mají užší dýchací cesty. Často je také trápí rýma. Nejběžnější je chrápání kvůli zvětšené mandli – ať už nosní nebo krční. Pokud vaše dítko chrápe pravidelně, vezměte ho na vyšetření na ORL, kde odhalí překážky v horních cestách dýchacích či jiné problémy. 

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku