Šokující odhalení! Děti mají stejnou výdrž jako vrcholoví sportovci

Šokující odhalení! Děti mají stejnou výdrž jako vrcholoví sportovci
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
29. června  2018 
 06:00

Možná je tahle informace pro někoho šokující, mě to ale nepřekvapuje ani trochu. Mí tři synové vydají za deset vrcholových sportovců, pokud jde o vytrvalost dělat blbiny, běhat, skákat, luxovat plnou ledničku a tak podobně. Jejich energie je nevyčerpatelná a zdá se, že klidu se nikdy nedočkám. Co tedy vlastně vědci zjistili?

Vědci z univerzity v Clermont-Auvergne ve Francii zjistili, že děti dokážou celý den aktivně běhat a vůbec se neunavit. Snaha rodičů své potomky utahat je tedy naprosto zbytečná. Děti prostě nikdy neutaháme. Studie srovnávala 12 dětí ve věku devět až 11 let, 12 netrénovaných dospělých a 13 mužů, kteří se věnovali vrcholově vytrvalostním sportům – například triatlonu, běhu na dlouhé tratě či cyklistice.

Všechny pak požádali, aby dvakrát po dobu sedmi vteřin sprintovali s pomocí odporového zařízení. Potom následoval minutový odpočinek, kdy vědci měřili energetický výdej při téhle aerobní zátěži. Druhá část testování se týkala třicetivteřinového šlapání na stacionárním kole. Přitom se zjišťovala anaerobní kapacita organismu. Měřily se tep, hladina kyslíku a taky odbourávání laktózy, aby se zjistilo, jak se rychle všichni zotaví.

Výsledek byl skutečně překvapivý! Děti vyšly z testu naprosto nejlíp. Vědci zjistili, že mají nejen svaly odolné proti únavě, ale taky se rychleji zotaví z cvičení s vysokou intenzitou – dokonce rychleji než trénovaní sportovci.

„Zjistili jsme, že děti lépe využívají svůj aerobní metabolismus, a vysoká fyzická zátěž je tedy méně unaví,“ řekl Sébastien Ratel, docent fyziologie na téže univerzitě. Výsledky tedy taky velmi jasně vysvětlují, proč se nám zdá, že si děti můžou hrát neomezeně dlouho i poté, co už my rodiče dávno odpadli. Podle odborníků by výzkum mohl také pomoct rozvíjet sportovní potenciál dětí.

 

Jak můžete přimět děti k pohybu? Podívejte se na naše VIDEO:

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku