Skleničky s hotovým jídlem pro nejmenší: Maso a zeleninu ano, mléčné přesnídávky spíše ne

Skleničky s hotovým jídlem pro nejmenší: Maso a zeleninu ano, mléčné přesnídávky spíše ne
Nejdříve zeleninu, až pak sladší ovoce
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
26. února  2016 
 06:00

Mé dceři je pět měsíců a doporučení, že půl roku se má výhradně kojit, ji zase tak moc nezajímá. Je to hladovec, který se lačně vrhá na mrkvové pyré a rozmačkaný banán. Brzy dojde i na další zeleninu, maso a nejspíše i kaše. A já řeším klasické dilema: vařit pidiporce doma, nebo prostě jít a koupit už hotovou dětskou výživu ve skleničkách? 

Jakmile se začnete pídit po tom, zda dětem do jednoho roku dávat nebo nedávat hotová jídla kupovaná ve skleničkách, narazíte na dva extrémy. Jedna strana vám bude tvrdit, že je to zlo, protože veškerá průmyslově vyráběná strava v sobě nemá žádné skutečné živiny nebo je vyrobená ze zbytků. Druhá strana nedá na hotová jídla včetně svačiny či kaší, které stačí rozdělat a nalít, dopustit, protože kdo by se na sporáku patlal s jedinou porcí?

Pokud možno bez cukru

My vám na základě zkušeností matek i hovorů s několika dětskými lékaři radíme, abyste se drželi uprostřed a doma připravované jídlo kombinovali s tím, které koupíte hotové, protože pokud budete dobře vybírat, najdete kvalitní a dokáže vám výrazně ušetřit čas. Převedeno na druhy pokrmů – nebojte se kupovat hotové masozeleninové příkrmy či polévky, dobré jsou také kvalitní ovocné přesnídávky. Tedy ty, které nejsou extra přislazované. Tím totiž výrobce mimo jiné dohání nízký obsah ovoce, které je jinak dost sladké samo o sobě.

Dítě, které nejí: Čím to může být a jak ho to naučit?

Dítě, které nejí: Čím to může být a jak ho to naučit?

Zatímco některé děti už od věku pár měsíců snědí doslova všechno, na co přijdou, a nevadí jim ani to, že se jídlo musí kousat, jiné to nezvládnou.…celý článek

Hodně koupi zvažte u hotových, pro kojence speciálně určených mléčných výrobků. Bez cukru se obejdete. „Proč by mělo dítě jíst třeba doslazovaný mléčný pokrm s nějakou příchutí, když mu dost dobře bude možná stejně chutnat bílý jogurt?“ říká pražský dětský praktický lékař Milan Kudyn s tím, že není důvod děti zbytečně zvykat na sladkou chuť.

Má na mysli například hotové mléčné výrobky, které jsou přitom tak konzervované, že ani nepotřebují chladit, koupíte je třeba v drogerii nebo v lékárně. Neobsahují totiž žádné živé mléčné bakterie. Podobně zbytečně sladké jsou i hotové kaše – nemáme tu na mysli kaše instantní, které jsou také sladké, ale především už hotové kaše či mléka v tetrapakových obalech. Mimochodem – bývají konzervovány UHT technologií podobně jako trvanlivé mléko. Tuto technologii mnoho lidí zavrhuje a dává přednost mléku čerstvému.

Rodiče udělají dobře, když se nenechají zlákat ani sladkými sušenkami, byť výrobce deklaruje jejich vhodnost už od půl roku věku. Dětem chutnat nejspíše budou, ale těžko už je pak přesvědčíte, aby žvýkaly vhodnější nesolené a neslazené kukuřičné křupky. Když zelenina, tak bio, radí lékaři. Naopak masozeleninové příkrmy jsou u lékařů dost v kurzu. „Zvláště v zimě je docela doporučuji, protože kupovaná zelenina bývá plná dusičnanů a ne každý má zásoby z vlastní zahrádky,“ říká pediatr Kudyn, podle nějž mají rodiče u hotových konzerv jistotu, že skutečně obsahují to, co výrobce deklaruje, a navíc v požadované kvalitě.

Například dětská lékařka Helena Nováková z Dolních Břežan na svém webu používání skleniček rodičům také doporučuje. „Plnohodnotně lze podávat i hotové zeleninové příkrmy,“ radí rodičům, jejichž děti přecházejí z plného kojení na příkrmy. Připomněla rovněž, že mnohé masozeleninové příkrmy obsahují olivový olej, jehož používání je vhodné pro nejmenší děti. Podle Novákové by rodiče, pokud vaří masozeleninové příkrmy doma, měli používat zeleninu pokud možno v biokvalitě. Pozor však – v biokvalitě není ani mnoho hotových jídel. Navíc ani zelenina například z farmářských trhů není automaticky v potřebné kvalitě – některá obsahovala příliš mnoho dusičnanů, jak před časem ukázaly testy.

Spotřebitelské testy navíc ukázaly, že doma vařená jídla pro nejmenší děti nejsou tak zdravá jako kupovaná, protože rodiče nemají pod kontrolou původ surovin. U většiny ze čtrnácti testovaných výživ výrobce správně na obalu uvedl, co obsahují. Také nepřekročily limity na obsah sodíku či dusičnanů – ty mohou ve vyšších dávkách způsobit nejmenším dětem dýchací problémy, nadměrné množství soli zase zatěžuje ledviny a zakládá na budoucí problémy s vysokým tlakem a oběhovým systémem. V doma připraveném jídle z jarní zeleniny se však v testech vyskytlo dusičnanů příliš mnoho. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku