Mohou děti jíst chia semínka? Ano, ale jen malé množství
Chia semínka (semena šalvěje hispánské) jsou velmi populární zdravou potravinou s exotickými jihoamerickými kořeny. Je to trochu móda, ale zdravá zřejmě skutečně jsou. Můžeme je však bez obav dávat i dětem?
Vzhledem k tomu, že se chia konzumují obvykle namočená (změknou) nebo pečlivě „schovaná“ v určitém pokrmu, nejsou pro děti nijak mechanicky dráždivá a nebezpečná, nehrozí jejich vdechnutí.
Chia neobsahují lepek ani se neřadí mezi významné alergeny – což představuje z pohledu dětské výživy jistou výhodu. Pravděpodobně jediné problémy, které by mohla chia semínka vašim dětem přinést, se ukrývají ve značném množství vlákniny a energie.
Takhle vypadáte doopravdy: 20 fotek budoucích rodičů během spánku
Tenhle fotoprojekt vznikl náhodou. Když se mladá ruská fotografka vydala pomoci svým přátelům cosi opravit v bytě a pak je vyfotila shora ze žebříku.…celý článek
Nicméně velké množství vlákniny například v tzv. chiapudinku může způsobovat trávicí problémy a nečekaný příval neutuchající energie může poněkud zaskočit rodiče.
Při jisté míře obezřetnosti však zjevně neexistuje důvod, proč by se chia nemohla čas od času objevit i v jídelníčku starších batolat, avšak v malém množství a přednostně spíše ve specifických obdobích. Například během rekonvalescence, v době, kdy chceme cíleně posilovat organismus, během sportovních výkonů atd.
Lakují si nehty, malují se, pečou dorty a vyrábějí masky! Otcové, kteří žijí s dětmi sami
To, že někdy děti vyrůstají jen s matkou, už lidem přijde celkem běžné. Ale spousta dětí vyrůstá naopak jen s otcem, což s sebou přináší i některé…celý článek
Každopádně dle některých odborníků na výživu se chia právem řadí mezi tzv. superpotraviny, tedy potraviny s naprosto mimořádnými nutričními vlastnostmi pro lidské zdraví a optimální fungování organismu. Mají tato miniaturní semínka místo také v jídelníčku malých dětí?
Na webovém portále Informačního centra bezpečnosti potravin se můžeme o chia semínkách dočíst: „Nejen že mají více omega-3 mastných kyselin než jakékoli jiné přírodní zdroje, ale jsou i plná antioxidantů, vápníku, bílkovin, vlákniny a mnoha vitaminů a minerálií, jako jsou železo, zinek, fosfor, hořčík.