Mohou děti jíst chia semínka? Ano, ale jen malé množství

Mohou děti jíst chia semínka? Ano, ale jen malé množství
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
6. února  2017 
 06:00

Chia semínka (semena šalvěje hispánské) jsou velmi populární zdravou potravinou s exotickými jihoamerickými kořeny. Je to trochu móda, ale zdravá zřejmě skutečně jsou. Můžeme je však bez obav dávat i dětem? 

Vzhledem k tomu, že se chia konzumují obvykle namočená (změknou) nebo pečlivě „schovaná“ v určitém pokrmu, nejsou pro děti nijak mechanicky dráždivá a nebezpečná, nehrozí jejich vdechnutí. 

Chia neobsahují lepek ani se neřadí mezi významné alergeny – což představuje z pohledu dětské výživy jistou výhodu. Pravděpodobně jediné problémy, které by mohla chia semínka vašim dětem přinést, se ukrývají ve značném množství vlákniny a energie.

Takhle vypadáte doopravdy: 20 fotek budoucích rodičů během spánku

Takhle vypadáte doopravdy: 20 fotek budoucích rodičů během spánku

Tenhle fotoprojekt vznikl náhodou. Když se mladá ruská fotografka vydala pomoci svým přátelům cosi opravit v bytě a pak je vyfotila shora ze žebříku.…celý článek

Nicméně velké množství vlákniny například v tzv. chiapudinku může způsobovat trávicí problémy a nečekaný příval neutuchající energie může poněkud zaskočit rodiče.

Při jisté míře obezřetnosti však zjevně neexistuje důvod, proč by se chia nemohla čas od času objevit i v jídelníčku starších batolat, avšak v malém množství a přednostně spíše ve specifických obdobích. Například během rekonvalescence, v době, kdy chceme cíleně posilovat organismus, během sportovních výkonů atd.

Lakují si nehty, malují se, pečou dorty a vyrábějí masky! Otcové, kteří žijí s dětmi sami

Lakují si nehty, malují se, pečou dorty a vyrábějí masky! Otcové, kteří žijí s dětmi sami

To, že někdy děti vyrůstají jen s matkou, už lidem přijde celkem běžné. Ale spousta dětí vyrůstá naopak jen s otcem, což s sebou přináší i některé…celý článek

Každopádně dle některých odborníků na výživu se chia právem řadí mezi tzv. superpotraviny, tedy potraviny s naprosto mimořádnými nutričními vlastnostmi pro lidské zdraví a optimální fungování organismu. Mají tato miniaturní semínka místo také v jídelníčku malých dětí?

Na webovém portále Informačního centra bezpečnosti potravin se můžeme o chia semínkách dočíst: „Nejen že mají více omega-3 mastných kyselin než jakékoli jiné přírodní zdroje, ale jsou i plná antioxidantů, vápníku, bílkovin, vlákniny a mnoha vitaminů a minerálií, jako jsou železo, zinek, fosfor, hořčík.

...
...
Autor: Shutterstock
Co dalšího potřebujete vědět o chia semínkách? Co z nich připravit? Čtěte ZDE

Sdílej na facebooku
Autor: Maminka.cz

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku