Dvě maminky, dva tatínkové. Podívejte se, jak se změnila rodina

Video se připravuje ...
Víte, co je to rodina? Nebo jste NERODIČ?
Foto: Nerodič/úvodní foto Shutterstock
Sdílej na facebooku
25. října  2016 
 14:00

Matka, otec, děti, všichni v jedné domácnosti. Takhle si většina lidí představuje význam slova rodina. Jenže není to trochu málo výstižné? Vždyť kolik takových rodin znáte? A jaké jiné mohou také existovat a fungovat? To chce ve svém chystaném filmu s kontroverzním názvem Nerodič zachytit režisérka Jana Počtová. 

O tom, jak se okolí dívá na ne úplně typickou rodinu, něco vím. S mužem vychováváme jeho děti a mé děti z předchozích vztahů, společně máme další dvě. Někdo to obdivuje, někdo se na nás dívá skrz prsty.

Jana Počtová
Jana Počtová
Autor: Archiv Jany Počtové
Každopádně se těším na film Nerodič, který se bude zabývat právě tím, jak vlastně může vypadat a žít rodina ve 21. století. Jaké další modely – kromě toho klasického máma, táta, děti – sem patří? Namátkou třeba singl matka, lesbický pár, patchworková rodina složená z partnerů a jejich dětí z více vztahů. A jak se společnost dívá na lidi, kteří se programově rozhodli žít společně, ale děti z různých důvodů nemít? 

Sonda do rodičovství a partnerství dneška by měla být k vidění příští rok na jaře. Chcete vznik filmu podpořit? Můžete tak učinit prostřednictvím portálu HitHit, kde momentálně skoro čtyři týdny běží kampaň na jeho podporu. Za odměnu můžete získat tetovačky, placky a další drobnosti, ale také třeba poukázku na hlídání dětí a podobně – podle toho, jak velký bude váš příspěvek. 

Proč jsem ráda, že mám dítě až po čtyřicítce, i když je to náročné

Proč jsem ráda, že mám dítě až po čtyřicítce, i když je to náročné

"Starý lidi by neměli mít malý děti," řekla onehdy moje známá, když asi po sté sundavala dvouletého syna z knihovny. Bylo jí pětačtyřicet a tvrdila,…celý článek

Náš web Supermámy.cz projektu fandí. Ostatně mezi našimi čtenáři je spousta těch, jejichž rodina neodpovídá oné idealizované podobě. Vypadá to, že se podaří natočit projekt, který půjde dál než k pouhému konstatování toho, že rodina se mění, případně že je v krizi. Pro jeho režisérku Janu Počtovou (35) je to hodně osobní téma už z toho důvodu, že děti nemá a zvažuje, zda je mít.

Mezi hrdiny filmu je například Katka z lesbického páru, která porodila dítě a udržuje srdečný vztah se svými stejně orientovanými kamarády/tatínky, nebo Tobiáš a Marcela, kteří nemají potřebu mít děti vůbec a věnují se kariéře. Zajímavá je rovněž Hanka, která zastupuje sešívanou, neboli patchwork rodinu a vychovává šest dětí – ty už se ale ztrácejí v tom, kolik tatínků nebo sourozenců mají, a Hanka se naopak snaží v rodině nastavit vlastní pravidla. Chcete podpořit projekt Nerodič na portále HitHit? Můžete tak učinit TADY

Video se připravuje ...
Třetí rodič - o pravidlech, která pomáhají • VIDEO: 

Další hrdinové? Třeba Tamara, ta žije sama se svým synem Timurem, protože ten nemá otce. Má otce, ale neví o něm. A tak jsou na to Tamara a Timur sami. Naštěstí jim pomáhá matka/babička Jana.

GALERIE: Podívejte se na postavy filmu

Nebo Joachim, jehož dcera Mia se narodila, když už mu bylo více než čtyřicet. Dnes má pětiletou holčičku s její matkou ve střídavé péči. A Mia má jasno: máma s tátou už nekamarádí, takže má jeden pokojíček v jednom domě a o pár ulic dál zas pokojíček v jiném domě. Táta Joachim ale kamarádí s Miou hodně, protože ví, že tahle léta už s ní znovu nikdy neprožije. Stáňa zase krátce před čtyřicítkou řešila situaci, že by si přála mít děti. Kvůli tomu, že chtěla svůj život naplnit dětmi, ale nepodařilo se jí najít vhodného partnera, požádala o adopci.

7 věcí, které by každá single máma měla říct svým dětem

7 věcí, které by každá single máma měla říct svým dětem

Dětí, které vyrůstají jen s jedním rodičem, přibývá. Jako single matku i single otce vás při výchově dětí čekají specifické situace a starosti. Mnozí…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku