8 vět, které bezdětné ženy nesnášejí. Radši mlčte, ať jim neublížíte

  • 8 vět, které bezdětné ženy nesnášejí. Radši mlčte, ať jim neublížíte
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    17. srpna  2017 
     18:00

    Už jsem četla hodně článků o tom, co všechno by se nemělo říkat těhotným, rodičům batolat, předškoláků, školáků a co ani nenaznačovat před těmi, kdo mají doma puberťáky. Ale napadlo vás někdy, že jsou věty, které by si naopak "ti dětní" měli odpustit před těmi, kdo z různých důvodů nemají potomky? 

  • 1. To nemůžeš chápat

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Řešíte s kamarádkou kdeco, znáte se roky, lišíte se jen tím, že vy máte děti a ona ne. A najednou to z vás vypadne. "Tomuhle nemůžeš rozumět, když nemáš děti." Přitom se vám vůbec nesnažila radit s výchovou, jen měla názor dejme tomu na český školský systém nebo na inteligenci českých mužů a otců. 

  • 2. Bez dětí nemá život smysl

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Je jedno, jak skvělá jste matka, každopádně je dobré si odpustit řeči o tom, jak vás až mateřství naplnilo a že bez dětí je život pustý jako mongolské pouště, před někým, kdo děti nemá. Jednak je to jen a jen váš názor, jednak dost možná netušíte, proč není dotyčný člověk rodičem. 

  • 3. Nevíš, co jsou to opravdové starosti

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Asi takhle. Vy možná zrovna strašně zápasíte s půlročním dítětem, které odmítá jíst vaše skvělé mixované pokrmy, a máte pocit, že na svých bedrech nesete tíhu celého světa a že to nikdo neměl těžší. Nebo možná tak matka dvouletých dvojčat procházejících obdobím vzdoru. Navíc se pořádně nevyspíte. 

    Vaše známá to nezná, protože nemá děti, akorát spí líp jen kvůli tomu, že každý večer padá do postele vyčerpáním z péče o nemocnou matku. Například. Nebo nespí kvůli tomu, že její manžel přišel o práci a ona neví, jak utáhnou bydlení. 

  • 4. Bezdětní lidi jsou sobci!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Na podobná prohlášení pozor, jednak nikdy nevíte, proč někdo děti nemá – dokonce ani lidé, kteří říkají, že je nechtějí, vám nemusí říkat pravý důvod, protože vám do něj nic není – jednak platí nutnost vždy se zeptat sebe sama třeba takhle: co když má bezdětná známá tráví čas v neziskovce pomáhající nemocným nebo opuštěným dětem? Je pak taky ještě sobec, nebo už ne? 

  • 5. Můžeš si dělat, co chceš

     

    ...
    ...
    Autor: istockphoto.com

    Z nějakého neznámého důvodu si část rodičů představuje život bezdětných vrstevníků jako jednu velkou párty a nikdy nekončící zábavu, v níž není moc povinností. Ale trochu zapomínají, že i bezdětní lidé chodí do práce, starají se o rodiče, platí daně a tak dále. Více volného času přesto často mají, ale tak to holt chodí. 

  • 6. Zkoušeli jste IVF?

    ..
    ..
    Autor: iStock.com

    Mimořádně neomalená otázka. Stejně jako další jí podobné, stačí i obyčejné "a kdy vy založíte rodinu?" – protože to je každého věc. Pokud se vás nikdo neptá, jak vám se povedlo počít, případně jaké metody doporučujete, mlčte. I kdybyste měli pocit, že bez vaší rady dotyčný pár nedojde štěstí. 

  • 7. A proč vlastně nemáš děti?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Proč by vám někdo měl vykládat, proč má nebo nemá děti, pokud sám nepocítí tu potřebu vám to sám říct? Nebo jinak – co kdyby se vás někdo zeptal, proč vy vlastně máte děti? Na tom je celkem vidět, jak nesmyslná, respektive neslušná je otázka v opačném gardu.  

  • 8. Časem změníš názor!

     

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Samozřejmě, může se stát, že člověk, který roky děti nechtěl, změní názor. Ale proč by ti, kdo už děti mají, měli někomu jinému podobnou věc předpovídat? A ještě s tím, aby v podtónu zaznívalo, že dokud nebudou mít potomky, nejsou ničím zajímaví. Postoj "jsem matka/otec a kdo je víc" je poněkud samolibý, bacha na to. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku