VIDEO: Takhle kojenci sají mateřské mléko. 7 důvodů, proč se kojení vyplatí

VIDEO: Takhle kojenci sají mateřské mléko. 7 důvodů, proč se kojení vyplatí
Kojení má nesporné výhody: ať už zdravotní, sociální, ekonomické i ekologické.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
15. ledna  2018 
 06:00

O kojení jste toho nejspíš slyšela už mnoho. Takže určitě víte, že má mnoho výhod nejen pro dítě, ale také pro matku. A ač není občas snadné, je tou nejlepší volbou. Proč se tak vyplatí? Tady je sedm výhod kojení, a to zdravotních, ekologických i ekonomických.

1. Perfektně vyvážená strava

Mateřské mléko je vlastně takový perfektně namíchaný koktejl. Obsahuje všechny složky nezbytné pro zdravý růst a vývoj miminka – bílkoviny, cukry, vitaminy a minerální látky. To vše ve vyváženém poměru. Má jednu velikou výhodu oproti mléku umělému: plně se přizpůsobuje vyvíjejícímu se trávicímu systému dítěte. Vašemu děťátku stačí jako přirozený zdroj živin do půlroku věku.

2. Ochrana proti nemocím

Kojení také funguje jako přirozená ochrana před různými nemocemi, zejména před průjmy, infekcemi dýchacích cest a záněty středouší. Studie prokazují, že kojené děti jsou méně náchylné k rozvoji alergií. Mateřské mléko snižuje riziko vzniku astmatu a cukrovky, navíc také chrání dítě před obezitou. Studie z let 2008 až 2011 ukázala, že při preventivní prohlídce v šesti měsících věku jen u tří procent dětí výlučně kojených byla zjištěna nadváha a u jednoho procenta obezita. Efekt byl zřejmý i při ukončení výhradního kojení. 

3. Snižuje riziko náhlého úmrtí novorozence (SIDS)

Nejnovější studie, kterou provedli lékaři na Lékařské fakultě Univerzity ve Virginii, došla k závěru, že nejlepší prevencí proti náhlému úmrtí kojence (SIDS) je právě kojení. Vědci zjistili, že kojení po dobu alespoň dvou měsíců snižuje riziko úmrtí až o polovinu! A co je pozitivní: nemusíte prý kojit výhradně, abyste tuhle výhodu získala. Pomáhá prý jakékoli množství mateřského mléka.

4. Nejlevnější způsob 

Co si budeme povídat, i tohle je veliká výhoda. Kupování umělého mléka chtě nechtě zatíží rodinný rozpočet. Za velké balení mléka zaplatíte až tři sta korun. Pokud kojíte, ušetříte také za lahvičky a savičky. A v neposlední řadě je to i velice pohodlné. Obzvláště v noci odpadá únavná příprava stravy. Mléko máte vždy po ruce, navíc v ideální teplotě. 

Podívejte se na animaci, jak kojenci sají mateřské mléko:

5. Ekologičtější varianta

Už jsme to zmínily v předchozím bodu, ale pokud kojíte, nepotřebujete žádné lahvičky a savičky (které tak logicky nemusíte ani umývat). Zároveň také nemusíte kupovat umělá mléka a balenou kojeneckou vodu, tudíž neprodukujete téměř žádný odpad. Na webu Popsugar.com uvádějí, že každý milion dětí na umělém mléku vyprodukuje 150 milionů kontejnerů odpadu a většina skončí na skládce. 

ČTĚTE TAKÉ: 10 mýtů o kojení

6. Spaluje kalorie 

Kojení má mnoho benefitů také pro samotnou ženu. Díky kojení rychleji spaluje kalorie, a jednoduše se tak zbaví přebytečných kil. Pokud mléčné žlázy ženy vyprodukují 600 ml mléka, žena tím spálí 400 kalorií. I díky tomu se žena rychleji vrátí do formy a získá váhu, kterou měla před porodem.

Důležité je však dbát také na stravu. Kalorický příjem kojící ženy by měl být alespoň o 500 kalorií denně vyšší oproti běžnému stavu. Ve stravě by měly být dostatek bílkovin, ideálně z mléčných výrobků, libového masa či vajec, dále množství kvalitních tuků, které jsou značně energetické a jsou klíčové při vstřebávání vitaminů. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Problémy s kojením? 7 potíží, které vás mohou potkat. A jak je řešit?

7. Prevence rakoviny prsu a vaječníků

Kojení také snižuje riziko vzniku rakoviny prsu a vaječníků. Podle studie granadské univerzity kojení po dobu jednoho roku snižuje riziko vzniku rakoviny prsu o přibližně 4,3 % (za každý rok). Ženy, které kojily, mají menší pravděpodobnost, že onemocní osteoporózou, tedy řídnutím kostí.

Mezi nesporné výhody kojení patří i posílení citového pouta s dítětem. Dále hormony vyplavované při kojení podporují rychlejší zavinutí dělohy po porodu. Pokud však z nějakého důvodu kojit nemůžete, nezoufejte. I tak můžete se svým dítětem zažívat blízkost. Víme, jak na to. Více se dozvíte ZDE. 

Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku