9 chytrých způsobů, jak může rodina ušetřit peníze

9 chytrých způsobů, jak může rodina ušetřit peníze
...
Foto: Profimedia
Sdílej na facebooku
7. dubna  2018 
 06:00

Každá máma dobře ví, jak frustrující může někdy být vyjít s penězi, když zároveň nechcete svým dětem upírat veškeré radosti, občasné návštěvy kina nebo zábavních parků, školní výlety a drobné dárky. Chcete vědět, jak na to, abyste dokázala trochu umírnit rodinné výdaje? Maminky radí, je to snadné!

Buďme upřímní: splnit alespoň některá přání svých ratolestí, podnikat s nimi víkendové výlety, zajít do divadla, vybavit je na školku v přírodě nebo letní tábor, zároveň také zcela nerezignovat na svůj osobní život a zájmy (ať už jsou to lekce jógy, jednou měsíčně oblíbená masáž nebo posezení s kamarádkami u sklenky vína) a držet přitom domácí kasu pod kontrolou, to může být těžký oříšek. Jak nějakou tu korunu ušetřit a zároveň být pro své děti dobrým příkladem, jak zodpovědně a chytře zacházet s penězi? Čtěte!

Vytvořte rozpočet

Prvním a zásadním krokem k tomu, abyste měla o rodinných výdajích dobrý přehled a věděla, kolik si můžete dovolit měsíčně utratit například za zájmové aktivity nebo kulturu, je sepsání finančního rozpočtu. Na prvním místě by měly vždy být základní potřeby – potraviny, hygienické potřeby, školné, pohonné hmoty, případně cestovní výdaje (jízdenky na MHD apod.), zájmové kroužky dětí. Myslete vždy na rezervu pro tzv. nouzové případy.

Uspořádejte burzu

Děti rostou neuvěřitelně rychle, takže nemá smysl pořizovat jim neustále nové a nové oblečení, které jim za tři měsíce bude malé. Rozhoďte sítě, oslovte příbuzné, kamarádky, sousedky, kolegyně nebo ostatní maminky, se kterými se potkáváte ve školce, a domluvte se na vzájemné výpomoci formou výměny nebo bazárku oblečení. Bundy, džíny, zimní kombinézy nebo mikiny jsou po jednom i dvou dětech většinou ještě stále ve skvělém stavu a i starší kousky se hodí. Na pískovišti nebo hřišti se malí modelové stejně během chvilky zašpiní k nepoznání, tak proč jim oblékat zbrusu nové kalhoty nebo značkovou bundičku za tisíce?

Které bonbony vybrat, aby dětem škodily co nejméně?
Které bonbony vybrat, aby dětem škodily co nejméně?
Autor: Shutterstock.com

Nakupujte ve velkém

Cokoli můžete nakoupit jednorázově ve větším množství (rodinná balení, výhodné „multipack“ balení), se v dlouhodobém horizontu velmi vyplatí. Ušetříte. I když vám třeba připadá, že rozdíl několika korun je zanedbatelný, zkuste si u výrobků, které kupujete pravidelně, spočítat, jaký bude rozdíl v celkové ceně za rok.

Nebraňte se „blešákům“

Ano, jistě, postel, matraci nebo dětskou autosedačku byste asi v bazaru nebo „prodeji ze dvora“ nepořídila, zamyslete se ale nad touto možností například v případě odrážedla, jízdního kola, lyží, skluzavky nebo houpačky na zahradu. Jde o věci, které jsou, pokud byste je kupovala nové, velmi nákladné, a dítě je přitom bude používat třeba jen jednu sezonu, to znamená maximálně čtyři měsíce. Pak jim odroste a bude potřeba pořídit nové. Nákup z druhé ruky se jednoznačně vyplatí.

Naučte se udělat vlastní latté

Ano, je to tak. Neobejdete se bez svého oblíbeného nápoje nadopovaného kofeinem a pro kelímek latté si zaběhnete téměř každý den? Jeho cena se v kavárnách pohybuje mezi sedmdesáti a devadesáti korunami, spočítejte si, kolik to dělá za jeden měsíc. Ušetříte spoustu peněz, když si tuto lahodnou kávu uvaříte sama doma. Pokud vlastníte kávovar, je to otázka několika vteřin, jde to ale i v případě, že mašinkou na přípravu kávy nedisponujete. Receptů na domácí přípravu najdete spoustu, stačí k tomu kvalitní mletá káva, horké mléko a napěňovač v podobě malé kovové metličky.

Nelitujte času na přípravu svačin

Obětujte večer pár minut a nachystejte svačiny pro celou rodinu na druhý den. Pořiďte pro každého svačinový box nebo sáček a naplňte je čerstvými sendviči, ovocným salátem, směsí ořechů, müsli tyčinkami, prostě čímkoli, co vás napadne a co se hodí na chutnou a zdravou svačinku kdykoli během dne. Nebudete v práci hladovět a děti neutratí spoustu peněz za nevalně kvalitní „dobroty“ z rychlého občerstvení. Navíc, když si zvyknou na vaše domácí vymazlené krabičky, nebudou je už pochybné lahůdky lákat.

...
...
Autor: iStock

Zrušte zbytečnosti

Neplatíte zbytečně moc za mobilní telefon? Informujte se pravidelně u svého operátora o možnostech věrnostních a jiných slev. Opravdu potřebujete kabelovou televizi, tři tablety v rodině, satelitní rádio v autě, domácí kino, každý rok nové plavky, manikúru a kadeřníka každý měsíc? Zkuste společně s rodinou vymyslet, bez čeho se skutečně neobejdete a co je už tak trochu zbytečným luxusem.

Myslete na úspory

Část rodinných příjmů vkládejte každý měsíc na spořicí účet, případně si stanovte jinou formu spoření. Založte si trvalý příkaz ze svého účtu, abyste na převod peněz nemusela stále myslet, a věřte, že i když obětujete jen pár stovek měsíčně, úspory budou růst. Pomalu, ale jistě a budou po ruce pro případ nouze.

Odhlaste se z některých e-mailů

Chodí vám do vaší e-mailové schránky denně další a další atraktivní nabídky na „nejvýhodnější“ nákupy, „cenové trháky“ a „slevové bomby“? Tyto propagační zprávy vás budou pronásledovat donekonečna a uvádět vás v pokušení neustále nakupovat. Zrušte si jejich zasílání v nastavení e-mailového účtu a neuvádějte svůj e-mail do dotazníků firem a e-shopů. Ty většinou nabízejí v rámci objednávky zboží možnost „vyplňte svůj e-mail, pokud chcete být informováni o novinkách a slevových akcích“.

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku