Pět věcí, kterými vás batole spolehlivě zaskočí!

  • Pět věcí, kterými vás batole spolehlivě zaskočí!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    14. května  2018 
     06:00
    Pravděpodobně v jednom kuse někde slyšíte nebo čtete, jak je rodičovství úžasné, inspirativní a povznášející. Jistě, to všechno je pravda. Zároveň je to ale také ta nejtěžší dřina, kterou si dokážete představit. Potomek vás naučí nespat několik nocí, zvládnout sprchu za dvě minuty i tančit beze studu na ulici. Čím vším vám batole ničí váš „starý“ život?
  • Sbohem, můj klidný živote!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Patrně jste si až dosud neuvědomovali, jak se můžete zapotit během obyčejného nákupu v supermarketu nebo cestou autobusem za babičkou. O nepředvídatelné a mnohdy nervy drásající situace není v doprovodu zvídavého batolátka nouze. V okamžicích, kdy vaše rozdováděná ratolest řádí jako uragán, si možná občas povzdechnete při vzpomínce, jak jste se kdysi rozněžněle dívali do nevinných miminkovských očí a říkali si, jaký je to roztomilý andílek.

  • Musíte přemýšlet o tom, co jíte

    ....
    ....
    Autor: iStock

    S narozením dítěte vám nezbyde nic jiného, než přehodnotit a upravit své oblíbené zvyky. Nebude na ně už totiž prostor. Ze všech stran dostáváte rady a doporučení, jak by se mělo vaše batole stravovat a jak je důležité nabízet mu výhradně vysoce výživné potraviny bohaté na vitaminy a minerály, které pomohou správnému vývoji. Takže se možná úplně poprvé setkáte „tváří v tvář“ s cizrnou, fazolemi mungo, tofu nebo vařenou červenou řepou. Sbohem hranolky a smažený sýre! Místo polotovarů, popcornu, mražené pizzy a lahve dobrého vína zaplní vaši ledničku kvanta ovoce, zeleniny, bio jogurtů, luštěnin a cereálních kaší.

  • Nejste ani chvilku sami

    Autor: iStock

    Ti malí zvědavci jsou zkrátka všude a neuvěřitelně rychle. Rozlučte se se soukromím v koupelně i na toaletě, zapomeňte na to, že byste v klidu uvařili večeři, vyndala nádobí z myčky nebo pověsila prádlo bez asistence horlivého pomocníka. Rádi byste si dopřáli dovolenou u moře v nějaké exotické destinaci? Ano, hádáte správně, pravděpodobně musíte vzít své batole s sebou. Což znamená zakázat si snění o popíjení míchaných drinků v plážovém baru, romantických procházkách po pobřeží při západu slunce i celodenním lenošení pod slunečníkem. Místo čtení knížky na lehátku vás čeká celodenní sprint za potomkem, aby se neutopil v hotelovém bazénu, a stavění hradů z písku. Jedinou siestou, kterou si budete moci dovolit, je hodinka klidu a ticha po obědě, kdy vaše zlatíčko (pravděpodobně) usne. Také raději zůstanete doma?

  • Vstáváte před rozedněním

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jen málokterý rodič má to štěstí, že ho děti nechají vyspat tak, jak by si představoval. Pondělí, středa nebo neděle, dvouletým a tříletým ranním ptáčatům je to srdečně jedno a se železnou pravidelností, spolehlivější než budík, vyskočí z postýlek ještě před kuropěním. Na druhou stranu, jak často se vám do této doby povedlo probudit se tak brzy, abyste mohli pozorovat východ slunce? Ano, je to nádherné. Jenže je to sakra tak brzy! Předčasné probuzení má ale pár výhod – máte k dispozici více času, který můžete vyplnit třeba šálkem kávy nebo dobrého čaje, přípravou snídaně „na vidličku“ nebo ranní sprchou. Anebo také stěžováním si na chybějící hodinku spánku, kterou vám vaše nezvedené batole ukradlo.

  • Požadují vaši maximální pozornost

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Při každé hře je vyžadováno, abyste naplno zapojili fantazii a představivost, na požádání se převtělili v pilota dopravního letadla, policajta, doktora, hasiče, automobilového závodníka, případně popeláře. Před spaním se musíte stát každý večer jiným zvířetem, od žirafy a koně až po velrybu nebo žížalu, ačkoli padáte únavou, nejde to bez pohádky, případně dvou až třech (kdo z nás nikdy nepřeskočil nenápadně pár řádků či kapitol v knížce?). Smiřte se s tím, že namísto toho, abyste desetkrát za hodinu zkontrolovali Facebook nebo Instagram, půjdete pěkně na zem na kolena a budete stavět obří dům z lega, skládat puzzle, parkovat auta do garáží a houkat jako sanitka.

  • Plánovat cokoli je zbytečné

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Batolata žijí tady a teď. Naplno prožívají a vnímají jen aktuální okamžik. Neřeší, co bylo před chvílí, a nemají ponětí, co bude následovat za dvě hodiny nebo zítra. A na vás je přizpůsobit tomu vaše dny a aktivity. V podstatě vám svým bezprostředním chováním a upřímnými emocemi dávají životní lekci. Jak to máme nastavené my, rodiče? Dokola přemýšlíme o všem, co se stalo v minulosti, zabýváme se vším, co se nepovedlo nebo mělo být jinak, stejně tak se například obáváme, co by se mohlo přihodit v budoucnosti. Malé děti mají to štěstí, že nevědí nic o časových termínech a plánech. Užívají si každý přítomný okamžik, což může být, pravda, někdy hodně náročné – například, když se rozhodnou svléknout v přeplněné tramvaji, zazpívat si, když zrovna máte jednání v bance, nebo vyprat plyšáka v umyvadle tak důkladně, že vytopí celou koupelnu.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku