Škodí hádky s partnerem vašim dětem? Záleží na tom, jak probíhají, říká studie!

Škodí hádky s partnerem vašim dětem? Záleží na tom, jak probíhají, říká studie!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
30. srpna  2018 
 06:00

Aktuální průzkum amerických vědců se zabývá dvěma různými způsoby, jak mohou konflikty rodičů ovlivňovat psychický stav a chování jejich dětí. Výsledky vás překvapí!

Pravděpodobně víte, že křik a dohady s partnerem řešené přímo před dětmi nejsou ideální. Nový výzkum týkající se domácích konfliktů ukázal, že děti, které jsou pravidelně svědky hádek svých rodičů, se vyvíjejí po emocionální stránce jinak než jejich vrstevníci bez těchto zkušeností. Má to tedy pravděpodobně z dlouhodobého hlediska vliv na jejich vzorce chování, sociální vývoj a začlenění do společnosti.

Úzkosti a nedůvěra

Psychologové jsou přesvědčeni, že pokud je dítě často vystaveno stresu z domácích konfliktů doprovázených křikem, vztekem nebo agresivním chováním, ztrácí důvěru ve své nejbližší a začne trpět pocity ohrožení, smutku, úzkosti a nejistoty. Potomek může začít být bázlivý, uchyluje se do svého vlastního světa, méně komunikuje, někdy se začne znovu v noci počurávat nebo ho pronásledují strachy ze tmy nebo smyšlených „bubáků“.

„Občasná domácí hádka není nic neobvyklého, a pokud probíhá řešení konfliktu konstruktivně, je to v pořádku. Záleží vždy na přístupu rodičů, jak konfliktní situaci zvládnou. Vždy by měli brát ohled na blaho svých dětí,“ uvádí Olena Kopystynska, psycholožka a jedna z autorek studie z univerzity v Arizoně. Studie se zaměřila zejména na rodiny s nižšími příjmy, které jsou potenciálně více vystaveny vysokému riziku vzniku domácích sporů, zejména kvůli nepřetržitému stresu z nedostatku financí. Zkoumala rozdíly mezi konstruktivními (klidnými, se zachováním slušného chování a úcty k partnerovi) a destruktivními (otevřeně nepřátelskými s prvky agresivního chování) styly řešení konfliktů.

Existuje dobrá hádka? Jistě!

Průzkum se zaměřil na rodiny s tříletými dětmi a autoři požádali jejich matky i otce, aby jim podrobně popsali, jak se doma vypořádávají se svými spory a jak na jejich vzájemné „boje“ reagují jejich potomci. Tým vědců na základě jejich hlášení zjistil, že když jeden z rodičů reaguje při hádce destruktivním způsobem, děti se začínají projevovat zcela jinak, jsou emocionálně nejisté a necítí se v domácím prostředí bezpečně. „Děti zvládají dobře, když vidí, že jejich rodiče jsou schopni spolu komunikovat a nakonec se dohodnout a dobrat se řešení, a to bez vzájemného urážení, osočování nebo křiku. Je proto více než důležité, jakou formou se rodiče před dětmi vyjadřují, zda spolupracují a jak jsou zvyklí běžně řešit každodenní problémy. Zcela zásadním způsobem to určuje míru důvěry dětí ve stabilitu a bezpečí jejich rodinného zázemí,“ zdůrazňuje Kopystynska. Ano, neshody jsou součástí každého vztahu a vaše ratolesti je budou dříve nebo později samy prožívat. Z toho důvodu pro ně může být dokonce přínosné vidět, jak se dají správně zvládnout. Ne všechny konflikty jsou špatné, je to vždy o tom, jak je dokážete řešit a zpracovat.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku