Deset maličkostí, díky kterým si s miminkem budete ještě blíže!

Deset maličkostí, díky kterým si s miminkem budete ještě blíže!
Foto: iStock.com
Sdílej na facebooku
16. srpna  2018 
 06:00

Bonding není zdaleka jen o tom, že vám hned po porodu lékař položí dítě na břicho. K posílení vzájemného citového pouta stačí tyto malé, ale zásadní kroky. Existuje tisíc způsobů, jak si být s novou (a největší) láskou vašeho života nejblíže, jak to jen jde. Které to jsou?

Krmení

Ať už kojíte nebo dáváte mlíčko z lahvičky, chvíle krmení jsou vysoce intimním okamžikem a zdaleka při něm nejde jen o potřebné zaplnění bříška. Váš drobeček se chce potulit, přitisknout, cítit vaše teplo a vůni, slyšet tlukot vašeho srdce a pomazlit se dotekem kůže na kůži. Zklidní ho to a ukonejší.

Klokánkování

Používá se zejména pro předčasně narozené děti, dobře ale dělá všem miminkům. Nahé děťátko (jen s plenkou a v ponožkách) si přiložíte přímo na tělo, na hrudník a přikryjete vás oba svým oděvem. Přímý tělesný kontakt simuluje pocit bezpečí, který tak dobře zná z dělohy. Cítí příjemné teplo a dobře slyší tlukot srdce své maminky. Děťátko se tím zklidní, má stabilnější srdeční rytmus, pravidelně dýchá, méně pláče a lépe spí. Navíc tělesným kontaktem podporujete tvorbu mateřského mléka.

Z očí do očí

Během kojení nebo krmení z lahvičky udržujte nepřetržitě přímý oční kontakt se svým robátkem a něžně k němu promlouvejte. Pomůže mu to snadněji si pamatovat, kdo jste a co pro něj všechno znamenáte.

...
...
Autor: iStock

Masáž

Dopřejte mu jemnou masáž, bude přímo vrnět blahem. Masírování se může stát vaším nádherným společným rituálem. Nejedná se samozřejmě o klasickou masáž, spíše o jemné a něžné doteky, kterými si vzájemně předáváte láskyplné podněty, které miminka velmi citlivě vnímají. Ideální doba je po koupeli nebo chvíli před spaním, použít můžete některý z kvalitních přírodních olejů určených pro děti (např. levandulový). Doteky jsou důležité pro zdravý vývoj a dodávají pocit jistoty.

Neberte telefon

Vaši kolegové, přátelé i příbuzní jistě pochopí, když nebudete stále k dispozici. Mobilní telefon odkládejte co nejčastěji mimo dosah a věnujte se naplno raději mazlení s děťátkem. Když s ním trávíte čas, zaměřte pozornost jen na něj, soustřeďte se na hru, povídejte mu, zpívejte, noste ho a houpejte ho. Zavolat zpět můžete i za pár hodin, svět se nezboří.

Zrcadlo, řekni mi…

Postavte se s děťátkem v náručí před zrcadlo a dívejte se do něj společně. Kojenec samozřejmě ještě nemá vyvinuté potřebné reflexy a neporozumí tomu, co vidí, to ale vůbec nevadí. Malé děti si moc rády prohlížejí lidské tváře a toto je jeden ze skvělých způsobů, jak se s nimi propojit. Nový zážitek a zábava v jednom!

Tlukot srdce

Vzpomínáte, jak jste byla nadšením bez sebe, když vám lékař v těhotenské poradně poprvé pustil v rámci sonografického vyšetření zvuk tlukoucího srdíčka vašeho nenarozeného miminka v bříšku? A jak jste pak doma nedočkavě pomocí zařízení Angelsounds přes své bříško každou chvíli „špehovala“, jak krásně mu bije? Zkuste to i nyní. Vychutnejte si sladký a uklidňující zvuk kdykoli během mazlení, přebalování nebo převlékání. Přitiskněte hlavu k jeho hrudníčku a užívejte si ten pocit absolutního štěstí.

Rozmazlujte tatínka

Udělejte pro svou drahou polovičku něco pozorného, milého nebo originálního. Uvařte dobrou večeři, upečte jeho oblíbený koláč a večer se společně podívejte na dobrý film. Že to s vaším potomkem nesouvisí? Ale ano, a více, než si myslíte. I když si to neuvědomujete, i nejmenší děti dokážou vnímat pohodu – nebo nepohodu – ve vztahu svých rodičů, vycítí vzájemnou náklonnost i případné napětí nebo nedorozumění.

Kašlete na tabulky

Sledujete pečlivě váhu, výšku i jednotlivé vývojové milníky svého dítěte? Porovnáváte jeho dovednosti s ratolestmi sousedek nebo kamarádek? Čtete si diskuse na internetu, kdy by mělo sedět nebo lézt – a ono přitom zatím nejeví ani tu nejmenší snahu? Zakažte si to! Každé dítko je individualita a vyvíjí se svým vlastním tempem, tak na něj nespěchejte a sebe zbytečně nestresujte. Nedívejte se zbytečně do budoucna, raději si naplno užívejte chvilky, které jsou tady a teď.

Pište si deník

Nelitujte času a veďte potomkovi deníček od prvních dní. Zapisujte si veškeré jeho pokroky, vtipné hlášky, zaznamenejte první slůvka i ztřeštěné nápady, datum prvního krůčku a tak dále. Záznamy doplňujte fotodokumentací s popisky a datem, přidat můžete pramínek ustřižených vlásků, první „abstraktní“ obrázek nebo otisk nožičky. Za patnáct let se u toho společně hodně nasmějete i dojmete.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku