S druhým dítětem je všechno jinak! 4 věci, které jsem dělala, ale už nikdy nebudu!

  • S druhým dítětem je všechno jinak! 4 věci, které jsem dělala, ale už nikdy nebudu!
    S druhým dítětem člověk ledacos vidí jinak
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    8. července  2018 
     06:00

    Myslíte si, že s péčí o miminko je to jako s jízdou na kole, že se nezapomíná? Takže až se na svět vyloupne mladší sourozenec, budete už naprosto jasně vědět, co a jak, a jen tak vás něco nerozhodí? Už žádná panika, hysterické slzy a přemrštěná úzkostlivost? Máte jasno v tom, čemu se tentokrát chcete za každou cenu vyhnout? Inspirujte se!

  • Stejně jako poprvé? To určitě ne!


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Je těžké stát se poprvé maminkou, protože absolutně netušíte, do čeho jdete a co se to vlastně děje. Načetla jste sice spoustu knih, radila se s vlastní matkou, vyptávala kamarádek a proseděla hodiny na internetových diskusích, stejně ale nemáte ani nejmenší zdání, co vás ve skutečnosti čeká, dokud to nezažijete na vlastní kůži.

    „Všechny ty zkušenosti, poznatky i omyly, které jsem si pracně a často v slzách a na pokraji nervového zhroucení „vydřela“ před několika lety s prvorozenou dcerou, hodlám nyní, po narození našeho benjamínka, zužitkovat v praxi. Myslím, že jsem dostatečně poučena a zcela jistě vím, že existují věci, které pro tentokrát již odmítám podstupovat,“ říká Vanda (36), maminka pětileté dcery Anetky a syna Daniela (ještě v bříšku). A prozrazuje, které to jsou.

  • Žádné návštěvy během kontrakcí, po porodu ani po celou dobu v nemocnici


    Autor: iStock

    V okamžiku, kdy mě s dcerou přijali do porodnice, jsem zavolala své matce a manžel své sestře, mojí švagrové, která už měla za sebou tři porody. Obě byly s námi na sále po celou dobu, až do chvíle, než se dcera narodila. Myslela jsem si, že mi pomůžou více než manžel, ve skutečnosti mi ale jejich přítomnost přinesla jen více stresu a úzkosti. Měla jsem dost těžký porod a cítila se pod neustálým tlakem. Jejich dobře míněné rady a doporučení mi brzy začaly lézt na nervy. Pořád se na něco vyptávaly a nenechaly mě v klidu, od lékařů pořád chtěly vědět, jak porod postupuje. Neznamená to, že bych jim nebyla vděčná za zájem, nemohla jsem se ale soustředit na sebe, správné dýchání a rodící se dítě. A po porodu to nebylo o moc lepší.

    Ani jsem se nestihla prospat a oddechnout a už se mi nahrnula do pokoje snad celá rodina. Nikdo nerespektoval mé soukromí, nikoho nenapadlo, že potřebuji klid. Byla jsem vyčerpaná a vlastně ani nevím, kolik lidí se vystřidalo u mé postele. Předstírat, že je vše v pořádku, usmívat se a nechat každého pochovat ten maličkatý uzlíček, jsem vydržela celé dvě hodiny, pak jsem potichu požádala manžela, ať je odvede, že už nemám sílu. Chtělo se mi brečet. Chápu, že miminka jsou vzrušující a lákavá, ale prosím, vždy je vhodnější předem zavolat a zeptat se, zda jsem v pohodě a cítím se na návštěvu.

  • Nebudu se o všem radit


    Autor: iStock

    Slibuji sama sobě, že se tentokrát budu snažit spoléhat výhradně sama na sebe a svůj mateřský instinkt. Nehodlám se ptát sousedky, jaké používá plínky a zda jsou lepší vlhčené ubrousky s heřmánkem nebo aloe vera, zakazuji si diskutování na všech možných maminkovských fórech o barvě stolice a typech dudlíků, stejně jako volání pediatrovi v osm večer, jestli může být ta červená vyrážka nebezpečná.

    Stejně tak vyhlašuji stopku všem nevyžádaným radám. Pěkně prosím, vyčkejte se „zaručenými“ návody a chytrými poznámkami na okamžik, kdy se vás skutečně sama zeptám na to, co mě zajímá a budu chtít znát váš názor.

  • Nechci pomoct s dítětem


    Autor: iStock

    Zní to divně? Ale je to tak. Jednou z největších chyb, které jako novopečené maminky děláme je ta, že si myslíme, že potřebujeme, aby nám (zejména v prvních týdnech) někdo s miminkem pomáhal. Nic není vzdálenějšího pravdě. Ne, nepotřebuji pomoc s miminkem, to zvládnu úplně sama, ale uvítala bych pomoc se vším ostatním. Nic mě nepotěší více, než když zazvoní návštěva a v ruce bude držet hrnec plný navařené omáčky nebo rizota.

    Budu nesmírně vděčná za kohokoli, kdo mi zajede na velký nákup do supermarketu, abych s čerstvými stehy nemusela tahat pytle se psím žrádlem a kartony vod. Nepotřebuji, aby u nás seděla tchýně a s domněním, že mi pomáhá, čtyři hodiny chovala v náručí své spící vnouče. Upřímně, uvítala bych, kdyby raději vyžehlila, připravila večeři nebo mi aspoň donesla sklenici vody nebo uvařila čaj. Zcela jistě tentokrát požádám svého manžela, aby si vzal v práci pár dní volna a strávil je s námi doma. A pokud mi někdo nabídne pomoc, budu upřímná a řeknu, co skutečně potřebuji. Musím mít totiž dost síly pro své děti.

  • Odmítám pozvání na oslavy a párty


    Autor: istockphoto.com

    Dcerka se nám narodila měsíc před Vánocemi a tak, sotva jsme dorazili z porodnice domů, začali jsme dostávat pozvání na vánoční večírky. A já jsem šla. Nakojila jsem, odstříkala mléko, u miminka zůstala moje matka nebo sestra a s manželem jsme vyrazili. Nechtěli jsme zklamat své přátele a kolegy, takže jsme během několika týdnů absolvovali pět oslav. Dnes si říkám, proč vlastně? Proč jsem jednoduše neřekla „děkuji, ale nepřijdu“? Lidé často automaticky předpokládají, že dvacet čtyři hodin po porodu jste absolutně fit a až na to, že vám doma v postýlce spí malý andílek, se u vás vlastně vůbec nic nezměnilo. Vždyť přeci „jen“ máte dítě! Jenže právě to je pro vás nyní tím nejdůležitějším! Takže se všem omlouvám, že tentokrát nepůjdu nikam. A pokud se někdo urazí a nepochopí, že toužím zůstat doma s mým čerstvě narozeným dítětem, stejně si mou přítomnost nezaslouží.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku