Plačící dítě neznamená, že jste špatná matka! Opakujte si to stokrát za den!

Plačící dítě neznamená, že jste špatná matka! Opakujte si to stokrát za den!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
20. února  2018 
 06:00

Můj první syn plakal skoro pořád. Možná to tak bylo, protože se narodil předčasně a byl citlivější, možná byl přetažený nebo měl hlad. Než jsem přišla na to, proč brečí, chvíli to trvalo. I kvůli tomu se mi hlavou honily myšlenky, že nejsem dobrá máma a že nikdy ani nebudu. Proč to tak není a proč je pláč miminka normální?

Děti, a zvláště malí kojenci, prostě pláčou. Jednoduše z toho důvodu, že nic jiného neumějí. I na to jsem časem přišla a s třetím dítětem už to bylo mnohem jednodušší. Zjistit, proč brečí a že to NENÍ má vina. Nejhorší jsou otázky lidí, kteří s vámi nežijí: „Prosím tě, co mu děláš, když tak moc brečí?“ (moje tchyně) „Tys nikdy tak neplakala, měla bys s ním zajít k lékaři." (moje matka) „Hele, nechci ti do toho mluvit, ale to není normální, když takhle řve!“ (má bezdětná kamarádka)

Výsledek? Tyhle dobře míněné rady vedou k ještě většímu pocitu zoufalství (jako by toho bylo málo) a k závěru, že "jako matka za nic nestojím". Protože nedokážete ztišit dítě, které pláče. Přitom právě tohle je jeden z největších a nejškodlivějších mylných názorů, které se týkají mateřství. Ano, existují andělské děti, které moc nebrečí, které spí a o kterých v podstatě nevíte. Jenže jich je málo. Ostatní děti prostě pláčou.

Jak říká Tracy Hogg, autorka knihy Tajemství klidného dítěte, přiměřený pláč je pro děti zdravý. Slzy totiž obsahují antiseptikum, které chrání oči před infekcí. No a přiměřený pláč je taky signál, že dítě dává najevo své potřeby – mluvit přece ještě neumí.

Dítě nepláče kvůli tomu, aby vás vytočilo, pláče, protože s vámi komunikuje. A rozhodně byste se neměla cítit vinna, když jeho pláč nezvládnete okamžitě utlumit. Jestli se vám hlavou honí „špatná máma, špatná máma“, a snažíte se proto dítě umlčet, abyste zahnala svou vinu, měla byste jednou provždy vědět, že se nemáte za co stydět. Jen ještě neumíte dobře naslouchat potřebám dítěte.

Jak tedy postupovat? Přestaňte dítěti přisuzovat dospělé emoce a úmysly. Nejběžnější otázka, kterou si matky plačícího dítěte kladou, je: „Pláče, aby nám překazilo večeři?“ A podobně... I my dospěláci během života vybrečíme téměř třicet kbelíků slz, ovšem důvody, proč pláčeme my, jsou odlišné od těch, kvůli kterým brečí miminko. Není to kvůli tomu, že by vás chtělo zmanipulovat nebo se vám chtělo pomstít nebo vám zkazit večer. Miminka jsou přímočará a pláčou, protože potřebují spát, mají hlad, je jim zima nebo potřebují přebalit. Stačí na to „jen“ přijít.

Některé děti pláčou, protože na ně přenášíte své vlastní problémy, a osobní potíže tak můžou oslabit vaši pozorovací schopnost. „Dělá vám potíže být samotná? Můžete si pak myslet, že vaše dítě pláče, protože je osamělé. Jste hypochondři? Pak budete považovat každý pláč za příznak nemoci. Jste náchylné k výbuchům hněvu? Pak si možná myslíte, že se zlobí i vaše dítě. Cítíte vinu, když se vracíte do práce? Když přijdete domů a dítě začne plakat, můžete se domnívat, že jste mu chyběla,“ vysvětluje Tracy Hogg.

Vaše pocity viny mohou pramenit taky z toho, že máte nízký práh tolerance vůči pláči. A bohužel většina rodičů zpočátku přisuzuje pláči negativní nádech. Nedá se nic dělat než zapracovat sami na sobě. Nebude to trvat věčně, a čím dříve se naučíte číst jazyk dítěte, tím méně bude plakat. Klidně si dejte špunty do uší nebo mějte sluchátka od přehrávače, to trochu pláč utlumí. Taky se můžete cítit trapně, když dítě pláče, pokud jste měla obtížný porod – je tolik možností.

Co byste si ale měla neustále opakovat a třeba i napsat na kartičky (a ty rozvěsit po domě, v autě nebo v kanceláři)? Plačící dítě se nerovná špatný rodič. Vy a vaše dítě jste rozdílné bytosti, takže si jeho pláč neberte osobně. Nemá to s vámi nic společného! Pediatrička Jennifer Shu z Americké pediatrické akademie říká: „I když je to stresující, když nedokážete okamžitě reagovat na pláč, brzo zjistíte, že to dítěti nijak neublíží.“

Podívejte se na VIDEO, v němž pediatr ukazuje, jak během chvilky utišit plačící miminko:

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku