11 nejčastějších věcí, na které se ptají novopečení rodiče

  • 11 nejčastějších věcí, na které se ptají novopečení rodiče
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    31. května  2018 
     06:00
    Když se stanete poprvé rodiči, můžete se někdy při péči o kojence cítit v koncích. Proto je lepší nestydět se zeptat na všechno, v čem tápete a s čím si nejste jisti. Raději „zbytečně“ než později litovat, že jste možná něco zanedbali. Na co tedy chceme znát odpovědi od pediatra nejčastěji?
  • Představy versus realita!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    „Než se mi narodila první dcera, bláhově jsem si myslela, že mě nemůže nic překvapit. Byla jsem natěšená na roli maminky a nové výzvy. Přečetla jsem stohy knih, diskutovala na mateřských internetových fórech, vyptávala se zkušenějších kamarádek a samozřejmě dostávala spoustu (často nevyžádaných) rad a doporučení. Pak se narodila Sára a začalo peklo. Proč nechce pít? Nekaká nějak často? Mám sterilizovat dudlík pokaždé, když upadne na zem? Neutahuji ji do té zavinovačky moc natěsno? Když jsme se pak ocitli na prohlídce u pediatra, připadaly mi moje obavy tak triviální a na papírku sepsané dotazy natolik hloupé, že jsem se neodhodlala na nic zeptat. Jen jsem pokaždé s úsměvem přikývla, že je všechno skvělé. Teprve mnohem později jsem zjistila, že úplně stejné otázky řeší celá řada dalších maminek. Moc bych si přála, abych na ně dostala odpovědi od lékaře ve chvíli, kdy jsem to opravdu potřebovala,“ vzpomíná Lucie (36).

  • Co znamená apgar skóre?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Apgar skóre je hodnocení životaschopnosti či bezprostřední adaptace novorozence na prostředí mimo dělohu po porodu. Hodnotí se ve třech časových úsecích – 1 minuta, 5 minut a 10 minut po porodu – a v pěti oblastech: tepová frekvence, dechová frekvence, svalové napětí, barva kůže, reakce na podráždění. Každá oblast je bodována od 0 do 2 bodů a výsledný součet ukazuje, zda je dítě v dobrém stavu (8 až 10 bodů), nebo zda vyžaduje pomoc zdravotníků – a v jaké míře.

  • Je nutné kojit až do prvních narozenin? Co když přestanu dříve?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Kojení má řadu nesporných výhod a je lékaři doporučováno co nejdéle. Neznamená to však, že pokud se nebude dařit nebo se (z jakéhokoli důvodu) rozhodnete dítě odstavit dříve, jste špatná matka. Záleží jen na vás. Plné kojení je možné do šesti měsíců věku, než začnete potomkovi nabízet první příkrmy.

  • Měla bych sterilizovat lahvičky a dudlíky po každém použití?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    V ideálním případě ano, ovšem upřímně si přiznejme, že pro rodiče v každodenním kolotoči jde většinou o nereálnou představu. Postačí sterilizovat jednou denně, nejlépe přes noc. Myslete na to, že stejně důležité jako sterilizace nádobí je časté mytí rukou a důkladná hygiena. A pozor: dudlík, který spadl na zem, nečistěte tak, že ho sami olíznete a strčíte ho zpátky dítěti do pusinky. Tím jen podporujete přenos bakterií.

  • Jak by měl novorozenec usínat?

    Autor: iStock

    Miminko by mělo spát ve vyvětrané místnosti a ve své vlastní postýlce. Matrace by neměla být ani příliš tvrdá, ani příliš měkká, pod hlavu nepatří žádný polštářek. Přikrývka by měla dosahovat pouze k linii spojnice mezi prsními bradavkami. V postýlce by se neměly nacházet žádné „zbytečnosti“ jako látkové pleny, šátky nebo plyšové hračky.

  • Budu ještě někdy spát celou noc?

    Autor: iStock

    Nebojte, ten čas přijde, ale budete si muset pár měsíců počkat. Některé děti vydrží již ve třech měsících věku spinkat i pět hodin v kuse, půlroční kojenec (při troše štěstí) vás nechá spát až sedm hodin, než se bude hladově dožadovat mléka. Určitá synchronizace vašeho spánku a spánku vaší ratolesti se ovšem také v některých případech může podařit až po oslavě prvních narozenin. S tím je třeba počítat.

  • Moje tchyně říká, že častým nošením ho rozmazlím

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Názor, který zastávaly (a někdy ještě stále zastávají) naše babičky, totiž ten, že když budete miminko stále nosit, chovat a mazlit, takzvaně ho „zkazíte“, je již naštěstí překonaný. Z hlediska emočního vývoje se naopak doporučuje co nejčastější blízký kontakt. Bez obav svého drobečka mazlete, houpejte v náručí a uspávejte v objetí. Bude klidnější, uvolněnější a nejspíše také v noci bude lépe spát.

  • Je zelená stolice normální?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jistě, u kojenců jde o poměrně častý jev. Pokud je pouze nazelenalá, neobsahuje hlen a nezapáchá, nemusí vás nijak znepokojovat. Problém nastává ve chvíli, kdy by byla výrazně zelená a s příměsí hlenu. To může být příznakem střevní infekce. U plně kojených miminek může být příčinou nazelenalé barvy například přebytek tzv. předního mléka, které je bohaté na cukry. Mléčný cukr pak ve střevech kvasí a způsobuje právě nazelenalou barvu.

  • Jak mu ulevit při kolice?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Kojenecká kolika, tedy křečovité bolesti bříška, vzniká většinou krátce po krmení, náhle, a může trvat i několik hodin. Miminku uleví jemná masáž bříška, jeho nahřívání teplou plenkou nebo pytlíčky s třešňovými peckami, cvičení s nožičkama. Kojící maminky mohou vyzkoušet úpravu stravy (vynechat nadýmavé potraviny), nekojeným dětem může pomoci krmení speciálními mléčnými formulemi.

  • Mám ho na krmení budit?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Není to nutné, ovšem existují případy, kdy je to prospěšné. Pokud vaše miminko nepřibírá na váze, doporučí vám lékař, abyste ho budili a podávali mu mléko v pravidelných, například dvouhodinových intervalech, aby co nejčastěji dostávalo veškeré živiny, které potřebuje. Dobrou strategií je také probudit malého spáče předtím, než si půjdete večer lehnout a nakrmit ho. Zajistíte si tím během noci delší časový úsek, kdy můžete snít bez přerušování.

  • Kolik vrstev oblečení má mít miminko venku?

    Autor: iStock

    Obecně platí, že o jednu více, než máte na sobě vy sami. Takže pokud jste oblečeni do košile a lehkého kabátku, miminko potřebuje do kočárku bodýčko, svetřík, a navíc ještě deku či lehkou přikrývku. Toto pravidlo neplatí, pokud nosíte dítě v nosítku či šátku, protože vaše tělo mu v těsném kontaktu poskytuje potřebné teplo.

  • Když si dám sklenku vína, musím pak odstříkat mléko a vylít ho?

    Autor: iStock

    Jak kdy. Alkohol samozřejmě přechází do mateřského mléka a vydrží v něm zhruba tři hodiny. Takže pokud si skleničku dáte těsně po kojení, neměl by být problém s dalším krmením. Pokud tedy máte úsek mezi jednotlivými kojeními minimálně tři hodiny. V případě, že si dopřejete více než jednu skleničku vína nebo nápoj s vysokým obsahem alkoholu, mléko raději odstříkejte a dítěti ho nenabízejte.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku