Pět největších mýtů o Vánocích s miminkem! Znáte je?

  • Pět největších mýtů o Vánocích s miminkem! Znáte je?
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    22. prosince  2018 
     06:00
    Nejkrásnější svátky v roce jsou pro každou mámu obvykle spojeny s celou řadou povinností, otravnými domácími pracemi, nákupem hromady dárků a také nedostávající se pomocí. Ale i tak to stojí za to, ovšem s malým kojencem jen v případě, že nemáte žádné plány a očekávání!
  • Šťastné a veselé!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Samozřejmě není pochyb o tom, že tento sváteční čas je kouzelný, obzvláště pokud máme štěstí a podaří se bílé Vánoce. „Pokud bych ale měla být zcela upřímná, momentálně v době plné shonu, nakupování, tlačenic v obchodech, vaření, pečení, úklidu, zdobení a k tomu nepřetržitého pronásledování naší dvouleté dcery (trochu těžkopádného, jelikož jsem právě znovu těhotná) mi tato část roku připadá přece jen o něco méně úžasná. A dárky pod stromečkem jsou jen malou náplastí za tu několikatýdenní honičku a stres,“ přiznává šestatřicetiletá Aneta, maminka malé Emičky a jedenáctiletého Lukáše.

  • Všechno je jinak!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Jasně, v okamžiku, kdy se stanete rodiči, změní se vám celý svět, tedy i způsob a zajetý stereotyp, jak trávíte Vánoce. Dostanou ale zároveň naprosto jiný rozměr. Nabídnou vám jedinečnou příležitost sledovat, jak se rozzáří oči vašich ratolestí při pohledu na jejich první vánoční stromek, vidíte, jak poprvé kousnou do cukroví, které jste po večerech upekla, jste u toho, když se vaše miminko na celé kolo chechtá šustícímu papíru při rozbalování dárků a následně ho se zaujetím cupuje na miniaturní kousíčky, když se bezhlavě zamiluje do nové hračky…

    Realita vánočních svátků novopečených rodičů je taková, že na svůj nákupní seznam a už tak dost dlouhý soupis úkolů musí přidat plínky, ubrousky, krmení, koupání, procházky na čerstvém vzduchu, uspávání a vaření „mrkviček“. Mít dítě samozřejmě vedle toho znamená častější nákupy (a dražší), více jídla, více dárků, více fotokalendářů nebo fotoknih pro prarodiče a také vyšší riziko, že někdo onemocní, případně shodí nazdobený stromeček či se přidusí rybí kostí. Poklidné a šťastné Vánoce v kruhu rodinném jsou krásná věc, pokud vás ale čekají ty úplně první s nově narozeným členem domácnosti, nemějte raději přehnaná očekávání. Několik zkušených maminek, které již o tom vědí své, sepsalo pět nejnaivnějších představ a mýtů. Na rovinu, dost tvrdě! Nevěřte jim, nespoléhejte na ně a nebudete zbytečně zklamaná.

  • Mýtus č. 1: Příbuzní nám budou oporou

    ...
    ...
    Autor: istock

    Ha! Skutečně věříte tomu, že příbuzní, přátelé a známí oželí zrovna o svátcích kus svého klidu a pohodlí a pohrnou se k vám pomáhat s ukňouraným miminkem, kterého třeba zrovna trápí kolika? Možná trávíte svátky s rodiči, prarodiči, sourozenci nebo bratranci a sestřenicemi, buďte si ale jistá, že ve velké většině nehodlají vyměňovat plenky, brázdit s kočárkem okolí a utěšovat plačícího kojence. Chtějí si ho na chvilku pochovat a pomazlit, jenže jen v případě, že je zrovna v dobrém rozmaru. Běda, jakmile začne mít hlad, zakřičí nebo se nedejbože pozvrací. To budou všichni nezvykle zaneprázdněni a vás by i s vaším uzlíkem nejraději vykázali z místnosti, jen aby už byl klid. Pokud máte velké štěstí, přece jen se najde někdo, kdo vyskočí a pomůže s nějakou tou „špinavou“ prací (většinou maminka nebo sestra). Ale raději s tím nepočítejte.

  • Mýtus č. 2: Užijete si hovor s dospělými

    ...
    ...
    Autor: istock

    Jste na mateřské, celé dny trávíte ve společnosti nemluvněte, maximálně prohodíte pár slov se sousedkou odvedle nebo pokladní v supermarketu a už se nemůžete dočkat, že na rodinných oslavách se dosyta vypovídáte? Konečně se zase zapojíte do hovorů dospělých, při kterých se přetřásají jiná témata než ta mateřská? Velký omyl! Pokud máte prvního potomka, budete nejspíše oba středem všeobecného zájmu a vyhřívat se na výsluní pozornosti. Ale ouha, jestliže jde o druhou, nebo dokonce třetí ratolest! To už zdaleka tak velká atrakce není. Prvorození jsou zkrátka vždy mnohem zajímavější, pak už se jen „historie opakuje“. „Minulý rok o Vánocích bylo nejmladšímu synovi pět měsíců. Pamatuji se, že na rodinném setkání u mé mámy jsem v podstatě celé odpoledne seděla v ložnici a kojila nebo uspávala malého křiklouna, který zrovna trpěl bolestmi bříška. A z obýváku jsem neustále slyšela, jak se všichni výborně baví a smějí. Tak mě to frustrovalo, že jsem málem prokopla skříň, měla jsem chuť křičet. Ne kvůli tomu, že se cítím izolovaná a nemůžu být vedle s nimi, ale proto, že se za mnou ani nikdo nepřišel podívat nebo se mě zeptat, jak to vypadá a co se děje,“ vzpomíná trojnásobná máma, čtyřicetiletá Lenka.

  • Mýtus č. 3: Nikdo ode mě nic neočekává

    Každé miminko mladší tří měsíců musí při teplotě 38 °C a vyšší do nemocnice nebo k doktorovi.
    Každé miminko mladší tří měsíců musí při teplotě 38 °C a vyšší do nemocnice nebo k doktorovi.
    Autor: iStock

    Vážně si myslíte, že jste jako novopečená maminka „hájena“? Nespoléhejte na to, většina lidí si něco takového jako to, že vám moře času zabere běhání kolem kojence, vůbec nepřipouští a neuvědomuje. Ano, pravděpodobně vás nikdo nepožádá, abyste přichystala slavnostní večeři o čtyřech chodech pro osm lidí, ani se po vás nebude chtít pečená husa se třemi druhy knedlíků na Štěpána. Nestyďte se „nechat pozvat“ k babičkám, tetičkám nebo švagrové a nabídněte jim, že přinesete vánočku, cukroví (objednané z cukrárny) nebo štrúdl, který je poměrně rychlý, stihnete ho pohodlně upéct mezi kojením a přebalováním. Vyptává se zvědavá tchyně, kolik jste zvládla druhů cukroví? Sousedka se podivuje, proč negruntujete jako smyslů zbavená? Zakažte si výčitky i špatné svědomí! Důležitá jste v první řadě vy a vaše rodina. Budujte si vlastní tradice a rituály, a pokud místo mytí oken dáte přednost rodinnému výletu do přírody, hurá do toho!

  • Mýtus č. 4: Manžel mi pomůže, jsme přece dva

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pokud už máte starší dítě, pravděpodobně vás toto tvrzení dost pobaví. Opravdu věříte, že váš muž dobrovolně převezme na svá bedra péči o dítě a domácnost? Existují sice i takoví, kteří se bez řečí vzdají sledování oblíbené detektivky, fotbalového zápasu, výletu na kole s kamarády i firemního večírku, aby místo toho vykoupali a uložili dítko, případně vyřídili velký rodinný nákup, není jich ale mnoho. „Samotné je to nikdy nenapadne, že by měli přiložit ruku k dílu. Takže i za cenu, že jsme pak oba frustrovaní a otrávení a občas to skončí hádkou, zahájila jsem frontální útok a začala svému muži úkoly přidělovat. Kdybych měla čekat, až se toho ujme z vlastní vůle, nezměnilo by se nic. Teď sice remcá, ale funguje,“ směje se Klára, maminka čtyřletých dvojčat. Takže, chcete něco změnit? Nespoléhejte na to, že „vysíláte“ varovné signály, v naší duši muži číst nedokážou, potřebují vše slyšet přímo a na rovinu! Až pak většinou pochopí souvislosti!

  • Mýtus č. 5: Naše děťátko bude nadšené

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je samozřejmé, že novopečení rodiče jsou obvykle u vytržení a horlivě natěšení na první Vánoce se svým dítětem. A bláhově se domnívají, že si je jejich benjamínek neskonale užije. Neužije! Miminku je srdečně jedno, jak vypadá stromeček, jestli je napečeno a zda jste stihli vše patřičně dokonale vycídit a nazdobit. I šišlající a rozněžňující se návštěvy jsou mu fuk. Veškerý šrumec, těšení a tajemtví kolem Ježíška si dokáže naplno uvědomovat a užívat si až dítko starší tří let, tak ještě chvilku vydržte. A pokud vaše sedmiměsíční ratolest nebude na vše kolem reagovat tak nadšeně, jak jste si vysnila, nebuďte smutná.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku