8 důvodů, proč nás děti od prvního okamžiku milují

  • 8 důvodů, proč nás děti od prvního okamžiku milují
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    15. prosince  2018 
     06:00

    Přepadá vás někdy ze stereotypního každodenního kolotoče povinností kolem náladového a věčně hladového kojence pocit zoufalství a vyčerpání? Uvědomte si, že ačkoli zatím u malého křiklouna marně pátráte po jakýchkoliv projevech lásky, on vás už dávno nade vše zbožňuje. I když to zatím dává najevo dost specifickým způsobem.

  • Láska bez podmínek

    Spící děti jsou prostě neodolatelně roztomilé
    Spící děti jsou prostě neodolatelně roztomilé
    Autor: istock.cz

    Milujete ten bezbranný uzlík, přestože celé dny a noci trávíte tím, že toho malého tyrana krmíte, přebalujete, nosíte, houpete a utišujete. Uděláte cokoli, jen abyste potěšila někoho, kdo vám na oplátku ani neumí říct „děkuji“, a jako odměnu můžete čekat maximálně to, že se vyspíte aspoň tři hodiny v kuse. A to všechno proto, že víte, že vás vaše dítě bezvýhradně miluje (i když se zatím ani nedokáže usmát a neřekne vám, jak moc jste úžasná). Zde jsou důvody, proč to tak je.

  • Váš hlas a vůně jsou jedinečné

    ...
    ...
    Autor: istock

    Každé děťátko v podstatě hned od narození bezpečně pozná svou maminku. „Viděla jsem to už nesčetněkrát. Miminko okamžitě po porodu, kdy ještě příliš dobře nevidí, v okamžiku, kdy na něj jeho matka začne mluvit, otočí k ní hlavičku nebo otevře oči. Její hlas zná důvěrně již z doby, kdy si hovělo v děloze,“ říká gynekoložka Dr. Laura Rileyová. A dodává: „Stejně tak v případě, že dítě vezmu do náruče, chová se jinak, než když ho k sobě přivine jeho maminka, bezpečně rozpozná její vůni.“

  • Poskytujete jídlo

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Je úplně jedno, zda kojíte nebo dítěti podáváte mléko z lahve, samotný proces krmení znamená mnohem více než jen zajištění potřebné výživy a zahnání hladu. Jde o magické pouto mezi matkou a jejím miminkem. „S každým krmením svému děťátku dáváte najevo, že se na vás může spolehnout, že se o něj postaráte, jste tu pro něj. Dodáváte mu tak jistotu, že veškeré jeho potřeby budou vždy splněny. A všimněte si, že jakmile toto zjistí, bude mnohem méně plakat,“ vysvětluje Elaine Zwellingová, PhD., ředitelka mezinárodního programu Lamaze International Education Educator na South University Florida.

  • Obdivuje vaši tvář

    ...
    ...
    Autor: istock

    Oční kontakt s rodiči začnou novorozenci navazovat poměrně brzy, obličej mámy je obvykle hlavní atrakcí během krmení nebo přebalování. Maminčina tvář je zpravidla jedním z úplně prvních objektů, na které dítě zaměří svou pozornost. Zorné pole novorozenců je totiž hodně omezené, ostře vidí jen na vzdálenost zhruba dvacet až třicet centimetrů, což stačí právě na to, aby poznali matku, když je chová v náručí nebo kojí. A během těchto chvil se dokonale zamilují do toho, co vidí.

  • Když pláče, přiběhnete utěšit

    Kojení je v prvních týdnech velice vyčerpávající.
    Kojení je v prvních týdnech velice vyčerpávající.
    Autor: iStock

    Bez ohledu na to, co tvrdí starší generace, častým mazlením, chováním nebo nošením nemůžete děťátko nijak rozmazlit. Naopak! Odborníci rozhodně nedoporučují nechávat miminko vyplakat (což byla dříve často používaná metoda), ale jít k němu pokaždé, když pláče nebo křičí. Pomazlení a fyzický kontakt ho většinou spolehlivě uklidní. „Aby vás toto mohlo rozmazlit nebo zkazit, musíte mít dostatečně vyvinutou paměť a kognitivní funkce, aby se vám v mozku spojilo: aha, když jsem naposledy zaplakal(a), přiběhli a pochovali mě, takže to udělám znovu. Novorozenci a kojenci v tomto stadiu myšlení zkrátka ještě nejsou. Ano, jakmile dorostou v batole, je to již jiný příběh,“ objasňuje Elaine Zwellingová, PhD.

  • Jste přístavem v bouři

    Teplota nad 38 stupňů může mít u kojenců do 3 měsíců fatální následky.
    Teplota nad 38 stupňů může mít u kojenců do 3 měsíců fatální následky.
    Autor: iStock

    Pro miminka je dokonce tak banální a všední záležitost jako nákup potravin v supermarketu adrenalinovým dobrodružstvím plným nejrůznějších podnětů. Pokud jste při nakupování (nebo jakékoli jiné činnosti) ve stresu a spěchu, přenášíte své pocity i na dítě, a to se může chovat úzkostlivě nebo dávat nespokojenost najevo pláčem či potížemi se spánkem. „Pokud jste sami klidní a v psychické pohodě, vaše energie se přenáší na potomka, říká mu, že je vše v pořádku a není se čeho bát,“ říká psychoterapeut Jenn Berman, PhD. Jedním ze zásadních tajemství rodičovství je podle něj schopnost naučit se číst v návycích dítěte a nesnažit se je narušovat.

  • Nastavujete hranice

    Chrápání u miminek. Děti pak dýchají s otevřenými ústy.
    Chrápání u miminek. Děti pak dýchají s otevřenými ústy.
    Autor: iStock

    Ano, jste to vy, kdo určuje potřebné hranice a mantinely. „Jen dítě s pevně stanovenými limity se cítí ve světě bezpečně a sebejistě. Určitá nutná omezení ho chrání před nežádoucími následky jeho chování, ať už jsou to spálený prst, boule na hlavě nebo jen váš nesouhlas,“ říká rodinná terapeutka Caroline Winklerová. A učit některým důležitým hranicím můžete dokonce už čtyřměsíční miminka. „Když dávám nejmladší dceru do nosítka, pokaždé mě přitom chytne za vlasy a tahá, dokud jich pár nevyškubne. I když to není bůhvíjaká tragédie, musela jsem ji naučit, že tahání za vlasy není v pořádku. Takže pokaždé, když zatáhne, vyndám ji z nosítka a důrazně řeknu: Žádné vlasy se netahají! Chvíli to trvalo, než jasný pokyn pochopila, ale povedlo se,“ dodává Caroline Winklerová.

  • Je s vámi v bezpečí

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Váš mrňous slepě věří, že ho ochráníte před veškerými nástrahami okolního světa, že s vámi v zádech může naprosto vše a nic mu nehrozí, nikdo mu neublíží. Jste pro něj bohem, který dokáže a zvládne úplně všechno – zajistí jídlo, čistou plenku, maximální pohodlí, poskytne na požádání teplou náruč, pohladí, uloží do postýlky, opraví oblíbenou hračku…

  • Ví, že ho milujete!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Vaše děťátko dobře ví, že je obklopeno bezvýhradnou láskou. Ať provede cokoli, bude mu odpuštěno a kdykoli se může schoulit do vroucí náruče. Svou lásku mu totiž dáváte najevo dnes a denně, je obsažena v každém vašem pohybu, slovu i gestu. I když jde o maličkosti jako foukání na bříško, pusinkování sladkých mininožiček při oblékání nebo zpívání ukolébavky před usnutím. Každý den děláte věci, které vašemu miminku sdělují, jak moc ho milujete. A ono to ví každičkou částí své bytosti, proto vás tolik zbožňuje!

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku