Je mi (skoro) 50 a mám malé dítě. Tohle mě zaskočilo!

  • Je mi (skoro) 50 a mám malé dítě. Tohle mě zaskočilo!
    Mít po čtyřicítce malé děti znamená, že vás před šedesátkou čeká jejich puberta
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    26. března  2019 
     06:00

    Právě jste ve čtyřiceti porodila svého vytouženého potomka a máte pocit, že je všechno v pohodě? Miminko spinká, vy konečně máte čas jít dopoledne a ve všední den do parku a máte pocit, že mateřská je opravdu dovolená. Chápeme a nechceme nějak strašit, ale nápor na vaše tělo i psychiku teprve přijde.

    Porod ve čtyřiceti opravdu nemusí být nikterak fyzicky náročný, zejména pokud jste předtím sportovala a máte dobrou kondici. První měsíce jsou taky fajn, když tedy váš potomek normálně spí a netrápí ho bolení bříška.

    Zkušené matky vědí, že po půl roce, nepozději po prvních narozeninách začíná ta pravá jízda. Miminko už nespí 20, natož 24 hodin denně. A co teprve, až mu bude rok a začne běhat a až půjde do první třídy a až bude mít pubertu ve věku, kdy vám bude 65 let. Je tu pár věcí, které mě jako matku školačky, kterou jsem si pořídila k 40. narozeninám, překvapily.

  • 1. Spát, jen chvíli spát

    Autor: istock

    Ano, první půlrok je fajn. Po obědě jste se natáhla s miminkem, a tak jste to noční vstávání celkem snadno přežila. Jenže teď už jsou mu dva, vy jste se musela vrátit do práce a drahoušek se pořád budí v šest ráno. Odpolední spánek, po kterém toužíte, rozhodně v práci nikoho nezajímá. Stejně tak jako to, že jste dneska v noci vstávala 5krát, protože noční můry má občas každé dítě. Ve třiceti? To se zvládá mnohem snadněji, to jste taky dokázala propařit celou noc, a pak vás na nohy dostala jediná káva...

  • 2. Spolumatky o 15 let mladší

    Autor: profimedia.cz

    I když se zdá, že čtyřicetiletých rodiček je všude plno, není to tak úplně pravda. Já jsem třeba měla na posledním monitorování před porodem pocit, že jedna z matek, které tam seděly se mnou, by opravdu už kvůli svému stáří dítě mít neměla. Nenápadně jsem se mrkla do karty… Sakra, byla o dva roky mladší než já. Možná ani já nevypadám tak mladě. Nevypadám a nejsem, spolumatky na pískovišti byly opravdu o dost mladší a podle toho také řešily trochu jiné problémy.

  • 3. Běž za babičkou

    Matkou malého dítěte po čtyřicítce? Ano, ale berete na sebe i dost nečekaných starosti
    Matkou malého dítěte po čtyřicítce? Ano, ale berete na sebe i dost nečekaných starosti
    Autor: iStock

    Možná jste dneska vyrazila nenamalovaná, možná jste jenom trochu unavená… "Holčičko, běž za maminkou, teda pardon, za babičkou." Tuhle větu jsem během prvních tří let po porodu neslyšela ani jednou, ani dvakrát, spíše tak pětkrát. A to si opravdu myslím, že na svůj věk nevypadám nejhůře. Ale co se divím? Má babička byla babičkou už v 42 letech. Ale stejně se vás to dotkne.

  • 4. Škola a písanka

    Pečlivá nebo trochu chaotička?
    Pečlivá nebo trochu chaotička?
    Autor: istock.cz

    Jedna moje kamarádka měla dítě ve dvaceti a druhé ve čtyřiceti. Velmi ji překvapilo, že české školství se za posledních 20 let moc nezměnilo. Ba naopak, závan svobody z devadesátých let je definitivně pryč. Mimochodem – moc se vám do toho v 47 letech v pět hodin večer nebude chtít. Vaše kamarádky právě odešly na jógu, protože mají syndrom prázdného hnízda – a vás čeká písanka. 

  • 5. Carvování nechte mladším instruktorům

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jste vášnivá lyžařka a už se těšíte na svah? Už deset let jezdíte každý rok do Rakouska: sluníčko, terasa, bombardino. Tak střih, zpátky do Krkonoš, protože tady bude o něco levnější zaplatit lyžařskou školu pro vašeho potomka. Vy se do toho, abyste ho zasvěcovala do tajů plužení a carvingu, ani náhodou nepouštějte. Nedoporučuje se to ani mladým rodičům, natož těm, kteří mají tendenci místo carvového oblouku na svahu držet kolena u sebe, jako se to učili na lyžáku v osmdesátém pátém. Běžte raději na české bombardino, abyste ty hory vůbec přežila a nemusela si brát další týden dovolené na zotavenou. Když rodič 40+ vyrazí na hory s malými dětmi, je to v podstatě hrdinství.

/
Autor: Alžběta Javorková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku