10 typů matek: Jste přísná generálka, alternativní lesana nebo přísaháte na rady z webu?

  • 10 typů matek: Jste přísná generálka, alternativní lesana nebo přísaháte na rady z webu?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    5. července  2019 
     06:00

    Co matka, to jiný přístup k dětem. Zatímco jedna nedá dopustit na tradiční výchovné postupy a pro vařečku nejde daleko, další by dítě nikdy neuhodila. V jedné rodině se nesmí objevit žádná sušenka nebo bonbony a veškeré  jídlo je pokud možno bio, další matce je to úplně jedno. Poznáváte se? 

    Stačí se na chvíli začíst do internetových diskusí, abyste pochopili, že co matka, to jiný přístup k výchově a že jde o postoje občas značně nesmiřitelné. Kam byste zařadila sama sebe a co si o tom nejspíše myslí vaši potomci? Doporučujeme brát naši mateřskou typologii trochu s nadsázkou. 

  • Rozvíjející: hlavně, aby mělo dítě dostatek podnětů!

    Autor: Shutterstock.com
    Matka, která dítě v každém bdělém okamžiku nerozvíjí pomocí vhodných knížek, edukativních hraček nebo třeba návštěvou dětských workshopů a dílniček, se vedle těchto žen bude vždycky cítit poněkud nedostatečně. Rozvíjející matka totiž nikdy nelituje času ani peněz, které investuje do budoucích úspěchů svého potomka, a ví přitom, že začít se musí brzy. Co na tom, že psychologové před přemírou podnětů varují a dítě by se dost možná občas nejradši jen tak trochu nudilo.
  • Bio: přes práh smějí jen biopotraviny a přírodní materiály

    Biopotraviny jsou podle nové studie americké Stanfordovy univerzity jen o málo zdravější než ty, které se jako bio označovat nemohou.
    Biopotraviny jsou podle nové studie americké Stanfordovy univerzity jen o málo zdravější než ty, které se jako bio označovat nemohou.
    Autor: profimedia.cz
    Je těžké poznat, kde je nadšení pro biopotraviny a podobné produkty ještě snahou o co nejzdravější život a kdy je to už trochu snobství, které si beztak nemůže dovolit každý. Každopádně, kovaná biomatka věří tomu, že třikrát dražší jablka nebo mrkev jsou prostě také třikrát lepší, ačkoli výzkumy opakovaně nic z toho nepotvrdily. Musí však počítat s tím, že s postupujícím rozumovým poznáním se její děti mohou vzbouřit a místo bio oběda požadovat nějakou strašnou hrůzu v podobě hranolků.
  • Generálka: vychovává stejně, jako vychovali její rodiče ji

    Autor: Shutterstock.com
    Typ matky, který je už na ústupu, nicméně stále se vyskytuje. V Čechách rozhodně hojněji než na západ od našich hranic. Typická generálka odmítá s dětmi o čemkoli diskutovat či snad uznat, že by nemusela mít vždy pravdu. V raném věku potomků si libuje v tělesných trestech, jak děti rostou, drží se alespoň osvědčeného křiku. Potomci se mezitím zdokonalují v tom, že matčin jekot pouštějí jedním uchem dovnitř a druhým ven.
  • Bláznivá: je jí jedno, že se za ni děti stydí

    Autor: Shutterstock.com
    Poddruh matky, který se objevuje poměrně zřídka a k němuž okolí i potomci mívají rozporuplný vztah. Zatímco cizím lidem se zdá matka, která se i ve třiceti nebo čtyřiceti chová v mnoha situacích jako puberťačka, zvláštní, vlastní děti se za ni občas stydí, zvláště pokud se svou povahou poněkud odrodily. Ale na druhou stranu matka, která například nosí dredy nebo vyznává styl hippie, bývá povznesena nad školní poznámky a podobné detaily. Bohužel však má někdy tendenci zlehčovat i různá dětská trápení.
  • Internetová: co neví, vygoogluje si

    Autor: Shutterstock.com
    Nový druh matky, který se na scéně objevuje zhruba posledních deset let, zato ji celkem opanoval. Má více poddruhů a hned několik výhod i nevýhod. Taková matka si s ledasčím ví rady, protože si to vygoogluje nebo jí svými postřehy pomohou virtuální kamarádky z webových diskusí. Bohužel však hrozí, že se na internetu stane poněkud závislou, takže je to potomek, kdo ji tahá od notebooku. Ten pak s postupem času poněkud popuzen zjišťuje, že jeho fotky visí na kdejakém webu.
  • Hyperaktivní: zvládne všechno, čeká to i od ostatních

    Autor: Shutterstock.com
    Tak trochu postrach dětí i manželů. Nestačí jí, že přes týden maká v práci, snaží se během víkendu zapojit celou rodinu, a tak se musí neustále něco podnikat, ačkoli by se všichni ostatní nejraději tak trochu poflakovali. Pokud potomek její sklony zdědil, bude nadšený, jinak se bude snažit zalézt někam pod postel, aby ho hyperaktivní matka jen tak neobjevila a nezapojila do zvelebování domácnosti nebo nevytáhla na výlet.
  • Úzkostná: bojí se bacilů, lidí a tak nějak vůbec všeho

    Autor: Shutterstock.com
    Sotva dítě pípne, že ho škrábe v krku, ochranářská matka už namaluje na zeď čerta, totiž angínu, a vleče dítě k doktorovi, protože – co kdyby? Co na tom, že angínu snad v životě nemělo. Ale poněkud přehnanou péčí o zdraví (pilulky na posílení imunity samozřejmě ordinuje celoročně) to nekončí. Naopak, ochranářská matka vozí do školy dítě autem i na druhém stupni – přece nepojede MHD nebo co kdyby ho někdo přepadl? Také ho nepustí s ostatními ven (bacily, úchylové, nebezpečná dětská hřiště), a jakmile má pocit, že se na něj učitelka křivě podívala, už už píše dopis na školní inspekci. Kupodivu, většina dětí o takovou superpéči nestojí.
  • Obětavá: pro ostatní by se rozdala, ale pak jim to vyčítá

    Autor: Shutterstock.com
    Poněkud proradný typ matky – vyznačuje se třeba tím, že kudy chodí, tudy dává najevo, jak ji skvěle naplňuje péče o děti a rodinu a že na ní samotné vlastně nezáleží, aby se pak za rohem litovala. A aby to všem okolo jednou za čas vyčetla, místo aby pochopila, že si na to i kvůli jejímu přístupu dávno všichni zvykli jako na samozřejmost.
  • Reklamní: dcera jako modelka, syn jako sportovec

    Autor: Shutterstock.com
    Nežije život jako ostatní, reklamní matka totiž věří tomu, že je možné přiblížit se ideálům ze seriálů nebo reklam. A tak vrhne všechnu svou energii na to, aby její rodina byla stejně dokonalá jako její vzory. Tedy, alespoň na pohled, o obsah tu přece nejde. A tak chodí všichni od hlavy až po paty ve značkovém oblečení, i kdyby na to snad rodina tak úplně neměla příjmy, na výlety jezdí do obchodních center a svým potomkům dávají jména podle filmových nebo televizních hvězd.
  • Alternativní: dítě v šátku a škola v kuchyni

     

    Autor: 
    Někdo klade rovnítko mezi alternativní matku a biomatku, ale není tomu tak. Zatímco biomatka je ochotná položit život za mrkev bez dusičnanů, alternativní matky bývají tak nějak více v pohodě, i když i mezi nimi se najdou trochu militantní kousky, které až příliš hlasitě opovrhují těmi, kdo se bojí rodit doma a nosit dítě v šátku.

     

    Většina alternativních matek se však naštěstí řadí k rodící se kategorii líných rodičů, kteří děti a jejich vývoj zase tak moc neřeší a věří tomu, že všechno nakonec nějak dopadne. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku