Přiznání! Miluji dceru víc než manžela. No a co? On to ví a nevadí mu to!

Přiznání! Miluji dceru víc než manžela. No a co? On to ví a nevadí mu to!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
31. července  2019 
 06:00

Když byste se zeptala ostatních matek, možná by odpověděly úplně stejně, pokud by k sobě byly upřímné. Ovšem jiné zase naopak budou tvrdit, že děti jsou sice fajn a velká láska, ale partner je prostě víc a neměl by se zanedbávat. Blogerka Jeanne Sager, která píše o mateřství a rodičovství, říká ale na rovinu a nahlas, že ona rozhodně miluje svou dceru víc než manžela! Proč? A nevadí to jejímu partnerovi?

Od konce osmdesátých let minulého století několik desítek studií naznačovaly, že kvalita manželství začne klesat, jakmile se páru narodí dítě. Tyhle studie uvádějí, že manželská nespokojenost je způsobená ztrátou svobody rodičů a také intimitou mezi manžely. A když děti opustí hnízdo, studie ukazují, že rodiče jsou najednou ve vztahu mnohem šťastnější. Ačkoli jim děti chybí, libují se ve svých nových svobodách a vracejí se zpátky ke „starým“ manželským aktivitám, kterým se věnovali před narozením dítěte.

To všechno by mělo mladé rodiče samozřejmě vyděsit. A totéž si říkala i blogerka Jeanne Sagerová, když se začali s manželem pokoušet o dítě. „Ze všech stran jsem slýchala, že děti a rodičovství manželský vztah naruší. Ale my jsme místo toho mluvili o penězích. Moje největší starost byla, zda všechno zvládneme, takže jsme se dohodli, že se o výdajích na dítě nebudeme hádat,“ vzpomíná Jeanne. Výzkumy totiž taky ukazují, že rodiče, kteří plánují dopředu, se vyhnou pozdějším neshodám, které vztahy ničí – a o tom staré studie nemluví.

Studie vědců na Kalifornské univerzitě v Berkeley našla „vadnou“ část ve starých studiích, které hovoří o krachu manželství po narození dětí. Nezohlednily rodičovské myšlení do doby, než byly dítěti tři roky. Rodiče, kteří nesouhlasili s tím, že se dítě narodí, nebo rodiče, kteří si na tento proces stěžovali, či rodiče, kteří nikdy nic neplánovali předem – se s větší pravděpodobností po narození dítěte odcizili.

Podle Philipa a Carolyn Cowanových jsou rodiče, kteří chodí s očima dokořán a plánují, nakonec příjemně překvapeni. Ano, plánovaná rodičovství skutečně přináší více štěstí i mezi samotné manžele. A Jeanne s nimi souhlasí, a proto taky bez problémů tvrdí, že se i po narození dcery milují stejně silně jako dřív. „Když se narodila, nehledali jsme způsob, jak změnit naše manželství po dítěti. Oba jsme chtěli být rodiči, což nás ponechalo, abychom zůstali otevření. Milujeme se jako dva nejlepší přátelé, kteří sdílejí triumf a vášeň díky dceři. Naplnila nás,“ vypráví blogerka.

Stali se rodiči, kteří chtějí dát své dceři vše, co mají. „Odměnou bude sledovat, jak začne chodit, jak se učí mluvit, jak se vdává, jak má vlastní děti. Když udělá chybu nebo nás naštve, nesnižuje to naši lásku, jen nás to nutí víc pracovat.“

Přestože dostává taky od mnohých starších žen rady typu, aby nikdy neříkala manželovi, že svoje dítě miluje víc než jeho, ona na to nedbá.

„Jistě, můj muž je v mém životě důležitý, ale moje dcera je pro mě prostě víc. Když máte dítě, jste navždy její mámou. Bez vás by neexistovala. U manžela existuje ještě ten život, který žil, než vás poznal, v době, kdy jste se vůbec neznali. Bez manžela být můžu, bez dcery nikoli. Společně jsme se do sebe zamilovali a zplodili dítě. Společně jsme se do toho dítěte zamilovali. Jak říká můj manžel: Je to úplně jiná láska. Takže když se mě moje dcera zeptá, zda ji miluju úplně nejvíc, obejmu ji a ujistím ji: Jo, máma tě miluje víc než cokoli jiného v širém světě! A její táta to ví a úplně stejně jako já jí říká totéž.“

 

Jakých deset zásad byste měli mít na paměti při výchově dětí? Podívejte se na video:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku