Potvrzeno! Matky si musí aspoň jednou ročně odpočinout od dětí! Co jinak hrozí?

Potvrzeno! Matky si musí aspoň jednou ročně odpočinout od dětí! Co jinak hrozí?
I milující matka potřebuje oddych
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
8. května  2019 
 06:00

Popravdě, k tomuto závěru nepotřebuji žádné vědecké důkazy či studie. Jako matka tří dětí, dnes již odrostlejších, moc dobře vím, že bez toho, že bych aspoň několikrát za rok zmizela z jejich dosahu, bych možná ani nepřežila. Je to trošku nadsázka, ale realita je taková. Matky s dětmi potřebují taky jiný stimul, ne jen mateřství. A zde je důvod proč.

Vědci zjistili, že mozek žen se změní, jakmile se žena stane matkou, a to v doslovném slova smyslu. Podle výzkumů se čtyři měsíce po porodu zmenšuje v mozcích matek množství šedé hmoty, zejména v oblastech zpracování sociálních signálů a reakcí na ně. To prý znamená, že mozek matek je mnohem víc specializovaný pro potřeby dětí. Studie byla zveřejněná v časopise Nature Neuroscience. A to nejsou jediné změny, ke kterým dochází v okamžiku, kdy se žena stane matkou na plný úvazek.

Jistě, jakmile jsou malé děti, stanou se ohniskem všeho dění a na potřeby matek už zbývá méně času. Ovšem to není důvod, proč by matky měly zapomenout na sebe sama a na svůj odpočinek. Mohlo by se zdát, že je to barbarství, opustit na chvíli svoje děti a dát si pauzu, ale vůbec to tak není. Matky nejsou špatné, když touží po odpočinku bez dětí.

Únava z celodenní péče o děti a rodinu vede ke stresu a špatné náladě, která ovlivňuje celkovou atmosféru v rodině. Dovolená matky je tedy dobrá volba nejen pro matku samotnou, ale pro celou rodinu. Bude pak zvládat snadněji povinnosti kolem dětí, bude se častěji smát, bude odpočatá, plná síly a taky bude samozřejmě ráda, že je opět se svými dětmi.

Podle průzkumu, na který nedávno upozornil sever televizní stanice Fox News, mají pro sebe americké matky denně pouze 32 minut, a čas na svoje vlastní potřeby moc nezbývá. A půl hodina denně opravdu moc není. To nestihnete ani kadeřníka, pedikúru, nabarvit si vlasy nebo zajít na kafe s kamarádkou.

Když jsem měla syny hodně malé, připadalo mi jako zázrak, když jsem mohla na chvíli vypadnout ven a být sama. Buďme upřímné – své děti milujeme bezpodmínečně, ale někdy jsme z nich unavené. Podle odborníků je tedy dobré odjet aspoň jednou za rok na dovolenou – bez dětí. Bude to mít pozitivní vliv na všechny vztahy v rodině.

Popravdě, když jsou naši blízcí daleko, začneme jim chybět a budou si nás více vážit. Rodina začne oceňovat to, co pro ni matky dělají a netrpělivě čeká na její návrat. V důsledku toho se mění postoj k povinnostem z „musí“ na „chtít“ a další snídaně pro děti bude připravená s radostí, protože nám to na dovolené chybělo. Čas odpočinku je i příležitost pro mámu, aby se zaměřila sama na sebe a přemýšlela o to, co chce. Kdy naposledy jste přemýšlela o stavu své mysli, a ne o tom, zda dítě nepotřebuje novou hračku/boty/čepici/koloběžku?

Starostlivá máma se stará i sama o sebe! To samozřejmě neznamená, že utratíte rodinný příjem za nové šaty a luxusní dovolenou na Maledivách. Jednoduše si jen vezměte pár dní volno a přestaňte být na chvíli jen matkou, která myslí na to, co je potřeba doma udělat. Mámy si zaslouží dovolenou. A nemusíte se stydět za svou touhu na chvíli být bez dětí. Nic se jim nestane, postará se o ně partner nebo babička. Mimochodem – už jste někdy někam vyrazila bez dětí?

Jaké zásady by měli rodiče dodržovat? Podívejte se na VIDEO:

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku