Studenti závislí na mobilech častěji střídají sexuální partnery. Čím to je?

Studenti závislí na mobilech častěji střídají sexuální partnery. Čím to je?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
29. července  2019 
 06:00

Že je používání smartphonů spojené s řadou negativních účinků, se už ví. Nejnovější studie navíc uvádí, že nadužívání mobilních telefonů studenty vysokých škol může souviset s problémy s alkoholem a taky častějším střídáním sexuálních partnerů. Průzkumu se zúčastnilo asi 3400 vysokoškoláků z USA. Všichni ti, kteří uvedli, že s telefony stráví hodně času, taky přiznali, že mají více sexuálních partnerů než ti, kteří na telefonu závislí nejsou.

Co dalšího tenhle průzkum odhalil? Mimo jiné taky to, že vysokoškoláci, kteří nadužívali mobilní telefony, trpěli taky častěji úzkostmi nebo depresemi. Tento průzkum provedli odborníci z University of Chicago, University of Cambridge a University of Minnesota a zabývali se v něm především průzkumem zdraví a návykového chování. Cílem bylo posoudit duševní zdraví a pohodu studentů vysokých škol a zjistit, jaký vliv na ně mají právě chytré telefony.

Aby vědci zjistili, zda studenti telefony opravdu používají nadměrně, položili jim různé otázky, včetně těchto: Stěžují si přátelé nebo příbuzní, že nadměrně používáte telefon? Máte problémy s koncentrací ve škole nebo při práci v důsledku používání chytrých telefonů? Cítíte se bez telefonu rozčileně a jste netrpěliví? Cítíte, že se časem zvyšuje závislost na telefonu? Nestíháte něco udělat kvůli používání smartphonu? Trpíte fyzickými důsledky nadměrného používání, jako jsou závratě nebo rozmazané vidění?

Výsledek byl jasný. Jeden z pěti studentů odpověděl ano na většinu položených otázek, přičemž 60 procent studentů tvořily ženy. Studie zjistila, že podíl studentů, kteří v posledních 12 měsících uváděli dva nebo více sexuálních partnerů, byl významně vyšší mezi těmi, kteří taky hlásili nadužívání mobilních telefonů – 37,4 procenta ve srovnání s 27,2 procenta u těch, kteří uvedli, že u nich žádné problémy s nadměrným používáním smartphonu nenastaly.

Podíl těch, kteří měli šest nebo více sexuálních partnerů, byl více než dvojnásobný u těch, kteří přiznali nadužívání telefonů, oproti studentům s normálním užíváním telefonů. Podle Sama Chamberlaina lidé používají chytré telefony k těm aplikacím, kvůli nimž zanedbávají normální romantické vztahy. „Nejsilnějším zjištěním bylo i to, že studenti, kteří hlásili problematické používání svých telefonů, měli taky vyšší pravděpodobnost impulzivity, což hraje v počtu sexuálních partnerů také svou roli,“ uvedl psychiatr Chamberlain.

Pokud by šlo o zdravou věc, měli by lidé lepší sebeúctu a méně problémů s duševním zdravím, ale opak je pravdou. Vědci mimo jiné taky zjistili, že výrazně vyšší bylo taky nadužívání alkoholu u těch, kteří byli závislí na chytrých telefonech. Významné spojení s jakoukoli formou zneužívání návykových látek ale vědci neobjevili. „I malý negativní dopad nadměrného používání mobilních telefonů může mít hluboký dopad na akademický úspěch jednotlivce a pak i na jeho pracovní příležitosti v pozdějším životě,“ uvedl profesor Grant, jeden z průzkumníků.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku