Kolik toho dětem říkat o manželských problémech: Co by vědět měly a co už ne?

Kolik toho dětem říkat o manželských problémech: Co by vědět měly a co už ne?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
13. srpna  2019 
 06:00

Žádné manželství není dokonalé, a pokud jsou v něm děti, pak je těch dennodenních starostí mnohem víc. A protože nikdo nejsme dokonalý, existují samozřejmě i ve funkčním manželství problémy, které se čas od času vyskytnou. Mají o nich děti vědět, nebo je lepší pomlčet? Co si myslí psycholožka Deborah Roth Ledley, autorka knihy The Worry Workbook For Kids? Podle ní to závisí na několika faktorech.

Problémů v manželství může být celá řada – od finančních až po hádky o tom, kdo a jak se podílí na fungování domácnosti. S některými se partneři vypořádají rychle, jiné se táhnou manželským a rodinným životem dlouho. Možná si kladete otázku: měly by tohle všechno děti vědět, pokud jde o partnerské vztahy?

Psycholožka Deborah Roth Ledley se domnívá, že je nutné vzít v úvahu několik faktorů a podle toho reagovat. Pokud jde o hádky a boje v manželství, měli bychom držet děti "ve tmě" a nevědomí, abychom je ochránili? A ochráníme je tak skutečně? Podle psycholožky jsou děti chytré, a ať už jim něco řeknete nebo ne, dávno už pravděpodobně tuší, že se něco děje. „Proto bych doporučila, abyste k nim byli otevření,“ radí.

Můžete se pokusit je chránit, ale ony to stejně vědí, i když si myslíte, že ne. „V ideálním světě by děti vyrůstaly v klidném prostředí mezi milujícími se rodiči, kteří se k sobě chovají s úctou. Všichni ale víme, že to je nemožné, a tak je nemožné nemluvit před dětmi čas od času o každodenních věcech,“ říká psycholožka.

Pro páry, které prožívají skutečně velké konflikty, je pak obtížné omezit jejich řešení na území za zavřenými dveřmi. „Během své práce s dětmi jsem zjistila, že děti jsou moudré, a to už v útlém věku. Když se potkám s rodiči, mohli by říct: Hádáme se hodně, ale nikdy ne před dětmi. Nebo: V našem manželství se hádáme, ale děti to netuší. Což je nesmysl." Navrhuje, aby rodiče byli přímí a věci dětem předkládali co nejjednodušeji. Například: „Myslím, že jste včera slyšeli, že jsme se s tátou hádali, a mohlo vás to vyděsit nebo rozrušit.“ Pak se jich přímo zeptejte: „Vyděsilo vás to? Bojíš se, když se s tátou hádáme?“ Poté jim popravdě odpovězte. Kladením otázek se podle psycholožky Roth Ledley zbavíte nejasných dohadů, co asi děti slyšely – a hlavně jak to interpretují a čeho se vlastně bojí...

Když přijde na to, abyste si sedli a s dětmi probrali váš vztah, psycholožka se domnívá, že je nutné před tím zvážit několik faktorů. Vždy je snazší chránit mladší děti než starší. Taky je nutné zvážit, jak dlouho manželské problémy trvají. Všechny páry občas procházejí krizí a není nutné pokaždé seznamovat děti s těmito „výkyvy“. „Pokud ale problémy trvají a vedou k různým změnám, které ovlivňují rodinu jako celek, děti by měly být informovány,“ radí psycholožka.

A pokud jde o to, zda je vhodné se před dětmi hádat? Psycholožka se domnívá, že není třeba pokaždé zabouchnout před dětmi dveře. Je dobré jim taky ukázat, že rodiče nejsou dokonalí, že se můžou hádat, ale že problémy se dají vyřešit a pak se lze vrátit zpět k normálnímu chování. Možná někdo zapomněl koupit mléko cestou z práce nebo se pohádali rodiče kvůli volbám – důležité ale podle psycholožky je, jak spolu mluví. „Můžete se hádat, ale s respektem.“

Způsob, jakým řešíte rodinné problémy, je důležitější, než si myslíte. „Děti nebudou tak vyděšené, když uvidí, že rodiče řeší konflikty s úctou a pak se zase v rozumném čase vrátí do výchozího emočního stavu. S těmito malými každodenními hádkami mohou rodiče ujistit děti (zejména ty úzkostné), že se můžou dohadovat o čemkoli a stále se navzájem milovat,“ dodává odbornice. A v případě, že je hádka opravdu ošklivá a dlouhá, v ideálním případě by rodiče měli po hádce přijít za dětmi, promluvit si s nimi a omluvit se jim, že ztratili kontrolu.

 

Jaké zásady by rodiče měli dodržovat? Podívejte se na video:

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku