Proč mileniálky nechtějí děti? Tohle jsou důvody, které je k tomu vedou!

Proč mileniálky nechtějí děti? Tohle jsou důvody, které je k tomu vedou!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
2. října  2019 
 06:00

Stále více žen se rozhoduje, že bude mít první dítě později, třeba dlouho po třicítce, ne-li ve čtyřiceti. Proč touží ženy-mileniálky po pozdějším mateřství, pokud vůbec děti chtějí? Co je k tomu vede? Tohle jsou důvody podle odborníků i podle samotných mileniálek.

Kdo jsou vlastně mileniálky? Jsou to ženy narozené od osmdesátých let minulého století do roku dva tisíce, tedy jim je mezi 20 a 38 lety. Mezi mileniály samozřejmě existují rozdíly, ovšem jedno mají společné. Oddalují mateřství a většina žen se stává matkami až po třicítce. Courtney Dercque je spisovatelka, která se zaměřuje právě na mileniály, vztahy a péči o děti. Je jí 29 let, je podruhé vdaná, ale děti zatím nemá a nechce je. Co ji k tomu vede?

Loni začala poprvé pracovat na plný úvazek ve svém oboru, stále si pronajímá byt s jednou ložnicí a po dítěti zatím netouží. „Ve skutečnosti mě děsí fakt, že bych se měla stát matkou, a ani si vlastně nejsem jistá, že chci mít děti,“ říká. Trajektorie jejího života jí vybrala jinou cestu, než jakou považujeme za „normální“.

Před třemi lety jí zemřela matka a nyní se stará o otce, kterému diagnostikovali rakovinu jícnu, takže její nejbližší plán rozhodně nezahrnuje děti. Ovšem to není jediný důvod, PROČ nechce zatím potomky. Stále více přemýšlí o tom, kdo je a kým chce být, a čím více o tom přemýšlí, tím méně lákavé je pro ni stát se matkou. „Proč se vědomě nerozhodnout, co je moje priorita?“

Vystudovala vysokou školu a během studia měla brigádu. Žila v podkroví u svých rodičů a měla studentské půjčky. „My všechny mileniálky z 90. let jsme se staly generací dospělých, kteří nejsou schopní fungovat samostatně. Pokud nemůžeme vydělat dost peněz na to, abychom se přestěhovali od svých rodičů, jak si můžeme dovolit vychovávat děti? Jako dítěti mi dospělí slibovali, že je snadné mít život podle svých představ, ale já mám studentskou půjčku ve výši 60 tisíc dolarů, a tak vedle splácení dluhů prostě potřebuji přežít,“ říká Courtney.

Nemůže si tedy dovolit se starat o sebe, natož o dítě. To prý ale neznamená, že nikdy nebude chtít děti. „Moje rozhodnutí teď však je, že ještě děti nechci. Než je budu mít, chci být sobecká. Chci cestovat a být úspěšná. Chci si vytvořit svoje jméno, i když je to jen pro mou vlastní spokojenost. Chci splatit dluhy. Děti přinášejí nesmírnou lásku do lidských životů, přesto vím, že teď není čas na mateřství. Teď chci být mnohem víc než jen máma. Chci být spisovatelkou, umělcem, chci se cítit na konci dne naplněná. V téhle fázi života chci následovat svoje sny, nezastavovat se, dokud jich nedosáhnu. Proč tedy mají mileniálky méně dětí? Protože stále pracujeme na tom, abychom se staraly samy o sebe.“

A jak důvody oddalování mateřství vidí odborníci? Pew Internet Research Center zjistil, že mileniálky oddalují nejen vstup do manželství, ale taky mateřství, a to především kvůli penězům. Zejména v zemích, kde se za studium musí platit a mladí jsou nuceni brát si půjčky. Jean Twenge, autorka knihy Generation Me, se ale domnívá, že důvodem nejsou jen peníze. „Kořeny vidím v měnících se rolích ženy a důrazu na individualismus.“

Co si myslíte vy? Souhlasíte?

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku