Tohle nosí štěstí! 11 silvestrovských tradic pro vaši rodinu z celého světa!

Tohle nosí štěstí! 11 silvestrovských tradic pro vaši rodinu z celého světa!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
27. prosince  2019 
 06:00

Do konce roku už mnoho času nezbývá. Možná se i vy těšíte na silvestrovskou noc a začátek nového roku. Existuje spousta způsobů, jak nový rok začít. Můžete prožít divokou noc někde venku na večírku, můžete strávit poklidný večer doma se svými blízkými, můžete se dívat na filmy nebo číst knížky. Ať už se ale rozhodnete jakkoli, způsob, jakým začnete rok 2020, vyberte co nejmoudřeji, protože víte, co se říká: "Jak na Nový rok, tak po celý rok."

Ve skutečnosti některé kultury věří, že to, co děláte přesně o půlnoci, ovlivní váš život, štěstí, bohatství a lásku po zbytek roku. Podívejte se, jak oslavují konec roku a začátek nového různé země napříč světem. Někde vyhánějí z domova zlé duchy a zvou domů ty dobré, jiné zvyky jsou bizarní nebo bláznivé. Žádné z nich ale neuškodí, tak je můžete zkusit taky.

Po půlnoci snězte dvanáct kuliček hroznového vína

Ano, přesně 12, přesně tolik, kolik hodin odbijí hodiny. Tenhle zvyk mají ve Španělsku – a jedna kulička hroznového vína znamená jeden měsíc nového roku. I když to možná nepřinese štěstí, aspoň začnete nový rok s čerstvou chutí v ústech a zdravě.

Polibte někoho, koho milujete

Je pravděpodobné, že o tomhle zvyku jste už slyšeli: když hodiny odbijí půlnoc, měli byste líbat někoho, koho milujete. Podle Washington Post je tento zvyk vypůjčen z anglického a německého folklóru. Uvádí se, že „první osoba, s níž člověk přijde do kontaktu po půlnoci, určí osud celého roku“. Proto si svého partnera, kterého políbíte, dobře vyberte!

Do nového roku skočte

Podle časopisu Travel and Leisure stojí v Dánsku lidé na židlích a „skočí“ do prvního ledna přesně o půlnoci, aby z domu vyhnali zlé duchy a měli celý rok štěstí. Pozor, ať nezničíte židli.

K večeři na Nový rok si dejte hoppin' John

Tohle tradiční rýžové jídlo s hráškem a rýží se podává v jižní části Spojených států amerických. Připravuje se z černého hrášku, vepřového masa a rýže, nakrájené cibule a slaniny. Říká se, že každý, kdo 1. ledna tohle jídlo sní, bude šťastný po celý nový rok. U nás máme podobnou tradici, pro změnu konzumujeme čočku. Luštěnina je svým tvarem podobná mincím a ten, kdo si ji prvního ledna dopřeje, toho se po zbytek roku budou držet peníze.

Zabalte si kufr

Ve skutečnosti nic nemusíte samozřejmě balit. V Kolumbii lidé na Nový rok berou do ruky prázdné kufry a procházejí se kolem svého domu nebo bloku, v němž žijí. Proč? Tenhle zvyk jim zaručí, že celý rok budou cestovat.

Rozbijte prasátko z máty peprné

Ve státě New York prodávají před Vánocemi speciální prasátko z máty peprné v růžové barvě. Peprmintové prasátko, místní cukrovinka o velikosti prasečí nohy, se stalo neobvyklou novoroční tradicí. Prasátko se položí na stůl a každý člověk vezme do ruky kladivo a pořádně jím prase udeří, aby se rozbilo. Každý kousek si pak ti, kdo sedí u stolu, schovají. Přinese jim totiž v novém roce štěstí a prosperitu.

Otevřete okna i dveře

Jak jinak byste měli nechat odejít starý rok a přivítat nový rok? Na Filipínách mají tradici, že se na Silvestra otevírají okna nebo dveře, protože věří, že z domů a bytů odejde negativní energie a dobrá energie vstoupí.

Pečlivě si vyberte spodní prádlo

Některé země, zejména v Latinské Americe, věří, že barva vašeho spodního prádla vám v příštích dvanácti měsících může přinést dobré věci. Žluté a zelené spodní prádlo prý přináší bohatství, červené zase lásku a bílé spodní prádlo přináší mír a pohodu.

Oblékněte se do bílé a přeskočte sedm vln

V Brazílii sice taky záleží na tom, jaké spodní prádlo na sobě máte, ale přednost má bílá barva, která symbolizuje štěstí a mír. Pokud se můžete vydat na pláž, můžete zvýšit své štěstí tím, že zamíříte k vodě a přeskočíte sedm vln. Za každou vlnu si můžete přát jedno přání.

Vylijte vodu z okna

V Portoriku se domnívají, že vylití kbelíku s vodou z okna odvádí zlé duchy. Pokud se vám to zdá nespravedlivé vůči lidem, kteří by mohli procházet kolem pod okny, Portorikánci také sypou cukrem chodníky kolem svých domů, aby dovnitř pozvali štěstí.

Popel k šampaňskému

V Rusku si každý napíše přání na příští rok, spálí papír a popel hodí do sklenice se šampaňským a pak ho před půlnocí vypije. Místo toho, abyste pálili přání, můžete všichni zapsat si svá přání nebo cíle na papír, ten dát do nějaké sklenice, zavřít ji a uložit na celý rok. Za rok na Silvestra pak vezmete sklenici, přečtete si to, co jste napsali, a zhodnotíte, jak daleko jste pokročili.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku