Mateřství, nebo práce: a co takhle obojí najednou?

Mateřství, nebo práce: a co takhle obojí najednou?
Bohužel, ne každá práce se dá zvládnout spolu s mateřstvím. Ale když to jde, děti tím nijak trpět nemusí.
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
17. září  2015 
 06:00

Po několika letech mlčení se zase začíná mluvit o tom, že stát by měl podporovat rodiče, kteří chtějí pracovat, i když mají malé děti. V chystaných návrzích zákonů se mluví mimo jiné o tom, že přibude různých typů zařízení včetně miniskupin na hlídání pro děti už od půl roku. Nebo že školky budou brát děti povinně už od dvou nebo tří let. Uvažuje se také o možném zvýšení rodičovského příspěvku, což by mohlo být zajímavé i pro muže, a ti by tak mohli zůstat s dětmi doma. Jsem rozhodně pro, aby změny prošly. 

Nedávno mě nadzvedl jeden novinový komentátor. Ve svém komentáři se zabýval návrhem, aby všechny pětileté děti musely povinně do školky. Tahle povinnost se moc nelíbí ani mně, protože znám spoustu rodin, pro které by to byla spíš komplikace. Stát tímhle návrhem míří na děti ze sociálně vyloučených rodin, ale bere to nějak šmahem. 

Jenže komentátor šel ještě dál. Rozepsal se v tom smyslu, že matka, která dá dítě do školky, je kariéristka. A to nejen ta, která školce svěří dítě dvou nebo tříleté, ale i to pětileté. Pominu-li, že mu z kritiky vypadl otec dítěte, nevidím na tom kariéristického zhola nic. 

Pravda o mateřství: Co vás čeká první dny mateřské? Budete sama!

Pravda o mateřství: Co vás čeká první dny mateřské? Budete sama!

Před několika dny jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Už zase. Už počtvrté. Takže by se řeklo, že  budu vědět, co mě čeká. Ale stejně to člověka…celý článek

Protože tříleté, natož pětileté dítě školku ocení, jak věděl už nestor české dětské psychologie Zdeněk Matějček. Vidím to na svém čtyřletém synovi, který se momentálně bez školky, v níž na něj nezbylo místo, doma dost nudí. A je snad kariéristkou matka samoživitelka, pro kterou (a pro jejíž děti) je školka životní nutností? 

Miniskupiny od půl roku věku? Zájemci se jistě najdou

...
...
Autor: Shutterstock
A nejde jen o školky. Protože i když třeba návrh na vznik dětských miniskupin, v nichž by mohly být děti od půl roku, vypadá drsně, není to nic, co by se muselo využívat povinně.

A hned další plán státu, podle nějž by školky musely děti od tří nebo dokonce dvou let věku přijímat povinně, se mi prostě líbí.

Zase, kdo je proti a zavání mu to kariérismem, může nabídku s klidným srdcem minout. Předpokládám, že nabídku rádi využijí rodiče, kteří nejlépe vědí, zda jejich dítě školku i v takovém věku unese. A také nejlépe posoudí, jak na tom jejich rodina je například finančně – málokdo si totiž může dovolit ten luxus být s dítětem tři nebo čtyři roky doma, protože rodičovský příspěvek není zase tak vysoký.

Otestujte se: Jste rodič typu skála, papír, či strom aneb co bude z vašich dětí?

Otestujte se: Jste rodič typu skála, papír, či strom aneb co bude z vašich dětí?

Stejně tak, jako je každé dítě originál, také rodič je unikát. Ve výchově se mísí naše představy s tím, co jsme zažívali doma, a s naší povahou, osobností…celý článek

Že je to i tak skvělá vymoženost? Jak se to vezme. Protože není zase tak málo dětí, které už ve dvou natož třech letech potřebují vrstevníky jako sůl. Nakonec, kdo říká, že se tak musí dít denně. Navíc žena, která je čtyři nebo ještě více roků doma, pokud má dětí více, už se pravděpodobně nikdy nevrátí k práci, kterou měla. Ujede jí prostě vlak. Což by ji nakonec mohlo mrzet.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku