Proč se zbavit věcí, které nepotřebujete? Pomůže to vaší rodině! Jak začít?

  • Proč se zbavit věcí, které nepotřebujete? Pomůže to vaší rodině! Jak začít?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    16. ledna  2019 
     06:00

    Marie Kondo je japonská matka dvou dětí a odbornice na uklízení, která před pár lety napsala knihu Zázračný úklid – Pořádek jednou provždy. Kniha se stala bestsellerem a taky velkou inspirací pro tisíce dalších matek a rodičů. Je totiž praktickým návodem na to, jak se zbavit doma nepořádku a načerpat novou energii k tomu, abyste žili podle svých představ.

    Marie Kondo své nápady přenesla dokonce i na Netflix, tam během osmi epizod vstupuje do různých domácností a „učí“ rodiče, jak se vypořádat s nepořádkem. A co je klíčem k autorčině inspirativní metodě? Jsou to tahle základní pravidla, díky nimž získáte větší sebejistotu a budete úspěšnější i jako rodič!

     

  • Když se zbavíte všeho, co vám nepřináší radost, bude to pro vás osvobozující

    Autor: iStock

     

    Zní to sice dost extrémně, ale brzo zjistíte, že vám tohle základní pravidlo přinese skutečnou očistu. Je to šance, jak se zbavit všech těch lampiček, které jste nikdy vlastně nechtěla, hromad svíček, které vám neustále někdo dával k narozeninám a které jste nikdy nepoužila, i spousty nepřečtených knih, které ve vás vyvolávaly úzkost pokaždé, když jste na ně pohlédla. Zbavte se všeho nevyžádaného, co doma máte, a vydlážděte cestu tomu, co skutečně milujete. „Jeden z důvodů, proč se mnohým nedaří opravdu uklidit, spočívá v tom, že máme příliš mnoho věcí,“ tvrdí Marie.

     

  • Zbavujte se věcí, které nepoužíváte, s vděčností a poděkováním

    Autor: iStock

     

    Poděkujte neživým předmětům, které doma překážejí. I když to byly kdysi hračky, s nimiž si vaše děti hrály, tak pokud je už přeskakují pohledem a nestojí o ně, přehodnoťte názor na to, zda jsou nezbytné pro váš další život. Zbavte se hraček, které nepotřebujete, a zakomponujte do vyhazování rituál vděčnosti a poděkování. Než vyhodíte vycpaného plyšáka, obejměte ho a poděkujte mu za to, že tu s vámi byl. Teprve pak ho dejte pryč. Tím v dětech probouzíte empatii a umění vděčnosti. To ostatně učí i Marie Kondo – pokaždé, když se rozhodnete, že ta košile už jen překáží nebo ta hračka nevyvolává radost, rozlučte se s nimi s hlasitým „děkuji“.

     

  • Dejte svůj byt či dům do pořádku a život bude svobodnější

    Autor: iStock

     

    Chcete se doma cítit uvolněně a radostně? Pak musíte dát svůj byt do pořádku. Jak říká Marie Kondo, když dáte dům do pořádku, dáte do pořádku i své osobní věci a svou minulost. Ano, je to těžké, zbavit se i prvního mléčného zubu vašeho syna či baletních šatiček z první třídy, ale potom bude váš život mnohem svobodnější, světlejší a bez lítosti. Japonská guru Marie Kondo tvrdí: "Nový prostor je prostor oddělený od minulosti. Nebojte se budoucnosti."

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku