Tohle dětem po rozvodu rodičů vadilo nejvíc! Taky vás to překvapuje?

  • Tohle dětem po rozvodu rodičů vadilo nejvíc! Taky vás to překvapuje?
    Hádky rozvádějících se rodičů nejsou vždycky tím nejhorším
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    13. května  2020 
     06:00

    Přestože bychom si asi všichni přáli, aby manželství vydrželo až do smrti, v reálném životě to tak není. Manželství se uzavírají a bohužel taky rozvádějí. A i když si najdete nového partnera, vaše děti budou už navždycky spojeny s vámi a vaším bývalým manželem. Vyhněte se porozvodovým chybám a zůstaňte oba v dobrém světle u svých dětí. Co vadilo dětem z rozvedených rodin nejvíc? A co by si přály, aby jejich rodiče nikdy neudělali?

    Jsou věci, kterých se dopouštíme, aniž bychom si zcela uvědomovali jejich dosah. Zvláště po rozvodu se mnozí rodiče dopouštějí chyb, které i podle odborníků mohou silně negativně poznamenat právě děti. Co děti na svých rodičích po rozvodu nesnášely ze všeho nejvíc?

     

  • Znevažování druhého rodiče

    Autor: iStock

     

    Když bylo Haně osmnáct let, její rodiče se rozvedli. Zdálo by se, že když už je dívka dospělá, nebude jí to vadit. Ale po mnoha letech potvrzuje, že nejhorší na tom všem bylo, že se dlouhé roky rodiče pořád znevažovali. „Zničení rodiny bylo bolestivé, ale bolestivější asi bylo, jak se i po něm pořád hádali a házeli na sebe špínu,“ říká Hana dnes. Negativní vyjadřování o partnerech poškozuje sebevědomí dětí, a jak říká právnička Susan SaperGalambo, rodiče by se měli vyvarovat takových frází, které ponižují toho druhého. Dítě totiž v sobě nese geny obou rodičů, takže když jeden z nich o tom druhém říká, že je nemožný, jako by to říkal i o dítěti. A to samozřejmě snižuje sebevědomí.

     

  • Zákaz mluvit o druhém rodiči

    Autor: iStock

     

    „Když se mí rodiče rozvedli, bylo mi deset. Nejvíc mi vadilo, že když jsem začala mluvit o tátovi, máma mě zarazila a řekla, že o něm se doma mluvit nebude. Bylo to divné, cítila jsem se provinile, ale proč? Byl to přece můj táta,“ vypráví Dominika. Odrazovat děti od toho, aby mluvily o svém druhém rodiči, který s nimi už nebydlí, je další velká chyba. Psycholožka Terri Orbuch dodává: „Rodiče by se neměli snažit, aby děti o tom druhém nemluvily, a i když o něm mluví oni sami negativně, neměli by negativitu v dětech podporovat.“

     

  • Zveřejnění špinavých podrobností rozvodu

     

    Autor: iStock

    Rebeka vypráví, že začala skoro nenávidět svého otce poté, co jí matka „nabídla“ nepříjemné informace o rozvodu. Jak ale říká Allison Pescosolid, nejlepší je dávat dětem co nejméně detailů, pokud jde o rozchod. „Když potřebujete někoho, aby vám ulehčil rozvodové nepříjemnosti, aby vás politoval, jak špatně s vámi partner zacházel, zajděte za odborníkem nebo kamarádkou, ale netahejte do toho děti,“ říká. Vyhněte se také všem podrobnostem, ty děti nepotřebují slyšet. „Dítě by nikdy nemělo vědět, že rodič neplatí alimenty,“ říká. "Může to způsobit, že si začne dítě myslet, že ho jeho otec nebo matka nemilují dost na to, aby ho podpořili i finančně."

     

  • Udržování dětí v temnotě a zatajování faktů

    Autor: iStock

     

    I když odborníci varují před sdělováním podrobností, některé informace by přece jen měly děti vědět. Záleží na situaci a taky na věku. Zatajovat například dětem to, že se vůbec rodiče rozvádějí, nebo důvod rozvodu je taky nesmysl. Zvláště pokud na to už děti mají věk. Patnáctiletá Anna se například cítila podvedena poté, co její rodiče rok tajili důvod rozvodu. „Moji rodiče se rozešli, protože táta je gay,“ říká. "Je lepší být otevřený než se pokusit problém ignorovat, protože jste z toho sami v rozpacích," radí psycholožka Pescosolid.

     

  • Ignorování rodinných událostí, protože tam je váš bývalý

    Autor: iStock

     

    Pokud neexistují „polehčující okolnosti", jako je zneužívání dětí, budete pravděpodobně muset navštěvovat některé události týkající se dětí společně. Ať už to jsou důležitá vystoupení, taneční nebo maturitní ples. Právnička Galambo říká, že rozvedení rodiče dětí se často bojí koordinovat zvláštní příležitosti společně. „Míchání rodin, když se někdo znovu ožení nebo vdá, je dost těžké, ale jednání s rodičem, který se odmítá účastnit shromáždění, může být téměř nemožné,“ říká.

     

  • Strach potkat bývalého partnera

    Autor: iStock

     

    Pokud souhlasíte, že půjdete někam, kde bude váš bývalý, zvládněte to setkání elegantně. Nelly, jejíž rodiče se rozvedli, když jí bylo osm let, říká, že matčina úzkost a panika z toho, že je poblíž její otec, zničily všechny velké okamžiky. „Když jsem vystudovala vysokou školu, moje máma mě neobjala, dokud jsem se nerozloučila s tátou. Tolik mě to mrzelo,“ říká. Odborníci doporučují, aby se bývalí manželé navzájem raději ignorovali, než aby vytvářeli scénu, která děti rozhodí. „Rozhodněte se moudře,“ radí. "Nemusíte se navzájem zdravit a stýkat, ale pamatujte, že s tím člověkem budete jednat celé roky."

     

  • Vyčítání dětem, že tráví čas se svým druhým rodičem

    Autor: iStock

     

    Pokud máte vy a váš bývalý partner například střídavou či společnou péči, pak budou vaše děti nevyhnutelně trávit čas s tím druhým pravidelně. „Bylo smutné, že když jsem byla u táty a pak se vrátila, máma mi vyčítala, že jsem tam byla, a neustále se chovala jako oběť,“ vypráví třináctiletá Dana. Rodiče si musí uvědomit, že ačkoli se rozvedli, jejich děti ne. „Neříkejte dětem, jak osaměle se budete cítit, když budou s tátou, nebo že je vám líto, že s ním dítě musí být,“ říká psycholožka Pescosolid.

     

     

  • Vytváření si z dětí prostředníky

    Autor: iStock

     

    „Naši se rozvedli, když mi bylo jedenáct. Až do dvaceti jsem musela dělat prostředníka, který sděloval tomu druhému naprosto všechno. Odmítali mluvit jeden s druhým. Bylo to prostě strašné a ponižující,“ říká dvacetiletá Jana. Děti by nikdy neměly dělat rodičům „pošťáka“, a jak říká psycholožka Terri Orbuch: „Pokud chce něco sdělit matka otci, neměla by zprávu posílat po dítěti. Rodiče by spolu měli mluvit a mělo by to být samozřejmostí.“

     

  • Přenášení bolesti na dítě

    Autor: iStock

     

    Bolest po rozvodu může trvat dlouho, ale nepřenášejte ji na děti. „Moje máma pořád vyjadřovala hořkost nad tím, že táta odešel a že se rozvedli. Pořád a pořád to opakovala, bylo to absolutně nesnesitelné,“ vypráví Linda, které je dnes pětadvacet let. Dávat najevo dětem své smutné pocity není vhodné. Jistě že se někdy nepodaří zastavit slzy, ale nemůže to být neustále. Žádné dítě nechce slyšet, jak ten druhý rodič ubližoval tomu prvnímu. Takové děti pak mívají problém se seberealizací.

     

    Na co se musíte připravit, když vás čeká rozvod? Odpověď najdete v našem VIDEU:

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku