Výchova v zahraničí: Kde rodiče dávají dětem alkohol a kde je nechávají spát venku?

  • Výchova v zahraničí: Kde rodiče dávají dětem alkohol a kde je nechávají spát venku?
    Na zdraví?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    28. srpna  2019 
     06:00

    Naše představy o nejlepší výchově dětí se mohou značně lišit od výchovných metod a představ v jiných částech světa. A je to celkem přirozené, protože kulturní rozdíly mohou být skutečně výrazné. A kulturní normy ovlivňují i to, jak vychováváme své děti.

    Jaké jsou největší rozdíly ve výchově v různých částech světa? Některé věci nám budou možná připadat poněkud ujeté, jiné nám budou blízké, u dalších si ani nedokážeme představit, že bychom je mohli praktikovat. Ne nadarmo se říká "jiný kraj, jiný mrav". A tak to je.

  • Dánsko

    Co dělají rodiče v různých zemích odlišně?
    Co dělají rodiče v různých zemích odlišně?
    Autor: iStock

    Děti v Dánsku zůstávají velmi často v kočárku, zatímco rodiče nakupují nebo večeří. V některých částech světa je zkrátka časem ověřený způsob, jak brát děti do restaurace nebo na nákupy. A právě v Dánsku stojí zaparkované kočárky se spícími dětmi před obchodem nebo před restaurací, zatímco rodiče nakupují nebo večeří. Že byste se bála, že vám dítě někdo unese? V Dánsku má většina kočárků zabudovaná vyspělá monitorovací zařízení, takže rodiče mohou být bez obav.

  • Norsko

    Autor: iStock

    V Norsku (ale taky ve Švédsku i Finsku) děti přes den téměř výhradně spí venku. Rodiče totiž věří, že spánek na čerstvém vzduchu nabízí spoustu zdravotních benefitů. Dokonce i za mrazivého počasí dávají norští rodiče děti ven do kočárku, protože se domnívají, že pobyt venku snižuje riziko nachlazení nebo chřipky. A asi na tom něco bude.

  • Finsko

    Autor: iStock

    Děti ve Finsku mají na základních školách každých 45 minut patnáctiminutovou přestávku. Předpokládá se, že častější přestávky, při nichž si děti hrají a běhají, mají pozitivní vliv na jejich koncentraci při výuce. Finové mají jeden z nejlepších vzdělávacích systémů na světě, tak na tom něco bude. Co to zavést i u nás?

  • Hongkong, Indie a Tchaj-wan

    Autor: iStock

    Po celém světě mají rodiče nejrůznější názory na to, kdy by mělo jít dítě večer spát. V těchto zemích to vyřešili po svém. Zatímco třeba v Austrálii či na Novém Zélandu chodí děti do postele kolem půl osmé večer, indické, tchajwanské či hongkongské děti chodí spát až po 22. hodině!

  • Itálie

    Autor: iStock

    V Itálii je běžné, že starší děti a mladí teenageři mohou při večeři ochutnat víno nebo jiný alkohol s členy rodiny. Přestože je ve většině evropských zemí zákonem stanoveno, že alkohol je povolen až od 18 let, víno pod dohledem dospělých se v Itálii nepovažuje za nepřípustné. Některé výzkumy naznačují, že ochutnávka vína při rodinné večeři nebo pod dohledem dospělých může snížit riziko, že dítě upadne později do problémů se zneužíváním návykových látek.

  • Švédsko

    Autor: iStock

    Švédsko se stalo první zemí, která – a to v roce 1979 – zakázala tělesné tresty. To znamená, že první generace dětí, která nikdy nebyla vystavena tělesným trestům, je dnes sama rodiči. Od té doby roste seznam zemí, kde jsou fyzické tresty zakázané, v současné době je to asi 52 zemí.

  • Francie

    Autor: iStock

    Ve Francii pravděpodobně nenajdete dítě, které bude házet jídlo na zem nebo bude jíst ve spěchu. Děti ve francouzských školách mají na oběd čas minimálně 30 minut, totéž platí v rodinách, kde se jí co nejdéle a jídlo se vychutnává. Oběd považují za společenskou událost a taky možnost ochutnat nová jídla. Francouzští rodiče se domnívají, že je důležité zpomalit a jídlo si vychutnat. Takže své děti odmalička „cvičí“ na pomalé stravování.

  • Japonsko

    Autor: iStock

    Japonské děti využívají veřejnou dopravu už v raném věku. Rodiče totiž věří, že je důležité dětem poskytnout dovednosti, které potřebují k nalezení vlastní cesty. Malé děti taky dělají velmi brzo jednoduché pochůzky, není neobvyklé, že rodiče děti pošlou do pekárny nebo obchodu s potravinami. Jednoduše japonští rodiče chtějí, aby jejich děti byly co nejdříve nezávislé.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku