Ano, či ne: Mají rodiče své děti líbat na rty?

Ano, či ne: Mají rodiče své děti líbat na rty?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
27. července  2019 
 06:00
Když vidíte milující maminku, kterou vroucně objímá a nadšeně pusinkuje její děťátko, nepochybujete ani na chviličku o tom, že je to tak správně. Přesto se čas od času objeví názory, že líbání vlastních potomků na ústa není vhodné, protože údajně "může mít sexuální podtext". Věříte tomu?

Smí rodič políbit své vlastní dítě na ústa, nebo se tím dopouští něčeho „zapovězeného“, něčeho, co je naprosté tabu? Pobuřuje vás, když narazíte na sociálních sítích na fotku fotbalisty Davida Beckhama, na které líbá dospívající dcerku? Odvracíte zrak ve chvíli, kdy na ulici potkáte tatínka, který vezme do náručí a políbí svou malou princeznu?

Asi těžko, protože vám na tom nejspíš nepřipadá nic divného. Přesto se z řad psychologů a dalších odborníků (a co si budeme povídat, i z úst uživatelů Facebooku nebo Instagramu) někdy ozývají nevídaná kritika a nevkusné komentáře o nepatřičnosti, někteří dětští psychologové dokonce varují, že polibek od rodiče na ústa může dítě sexuálně stimulovat a dráždit. Absurdní? Možná, také ale těžko pochopitelné. Reakce na toto téma jsou samozřejmě různé: většinou souhlasné, na druhé straně ale stojí i ty stoprocentně odmítavé.

Emoční náklonnost není erotika!

Co znamená, když se políbí máma s tátou? Že táta miluje mámu a máma zase tátu. Potřebujete zcela jasnou odpověď na otázku, co konkrétně znamená, když políbí máma nebo táta svou dceru nebo syna? Že je nade vše milují. Jejich vzájemné polibky jsou nevinné a zcela jistě v nich není sexuální podtext, jen příjemný a něžný projev citů. Někteří psychologové ale tvrdí, že k probuzení sexuálního vědomí dochází u dětí zhruba mezi pátým a šestým rokem věku, u některých i dříve, a proto jsou někteří odborníci přesvědčeni, že líbání na rty by děti mohlo sexuálně stimulovat a dráždit. Jsou to opodstatněné obavy?

...
...
Autor: istock

Dítě ví nejlépe, co chce!

V okamžiku, kdy líbání na ústa začne dítěti vadit a bude pro něj nepříjemné, dá to obvykle velmi zřetelně najevo. Odtáhne se nebo jinak ukáže, že se mu to už nelíbí. Zpravidla tato fáze přichází s prepubertou, takže někdy mezi osmi a devíti lety věku. Každý rodič podobné signály bez problémů pochopí a respektuje vývojové změny, kterými potomek prochází. Pokud vás ale vaše rozkošné dvouleté batole nejraději olíbává s pusou otevřenou dokořán, není důvod se bránit. Takže si to shrňme: proč je naprosto v pořádku líbat své děti na ústa?

1. Lidé bývají dost pokrytečtí. Snaží se vám někdo vnutit myšlenku, že políbit své dítko přímo na pusu je odporné a strašidelné a že se tím dopouštíte pomalu sexuálního deliktu? Ne, je to tak správně. A rozhodně jen proto, že dotyčný „prudil“ mnohem raději líbá ruku nebo třeba zadek svého potomka, zatímco vy zasypáváte nejraději polibky jeho rty, není jeden z vás divnější než ten druhý.

2. Rodiče úplně běžně dělají se svými dětmi spoustu věcí, které budou jejich potomci později praktikovat se svými sexuálními partnery, ať už je to společná koupel, objímání, drbání na zádech, spaní v jedné posteli, lechtání, mazlení nebo třeba masáž. Nehledě na kojení, že? A ano, patří sem rovněž líbání na rty. Proč je hlazení bříška nebo společná vana v pořádku, a polibek už není? Pokud někoho milujete, chcete si s ním být blízcí, vyhledáváte fyzický kontakt. Dítě může mít potěšení z fyzické blízkosti a doteků rodičů, aniž by to znamenalo něco podivného, nebo dokonce odpudivého.

3. Fyzické projevy lásky a náklonnosti mají neoddiskutovatelně pozitivní vliv na psychický vývoj vašeho potomka. Dítě, které rodiče co nejčastěji objímají, hladí, mazlí a líbají, bude v pozdějším věku emocionálně vyrovnanější a nebude mít problém dávat a zároveň přijímat fyzickou lásku. Spousta dospělých lidí má velký problém s tím, umět projevovat svému partnerovi náklonnost. Příčina je podle terapeutů obvykle v tom, že vyrůstali v rodině, kde byly projevy fyzické lásky nedostatečné nebo nepřijatelné.

4. Rozumně uvažující člověk dobře ví, že existují obrovské rozdíly mezi vyloženě erotickým, sexuálně laděným polibkem a líbáním jako projevem lásky a něhy. V mnoha kulturách se lidé běžně při setkání nebo každodenním kontaktu líbají na rty. A takový polibek „na shledání“ nebo prostě ze slušnosti nikdy nekončí pohlavním stykem.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku