Jak úspěšně vycházet s toxickým expartnerem? Tohle pomůže!

  • Jak úspěšně vycházet s toxickým expartnerem? Tohle pomůže!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    3. ledna  2020 
     06:00

    Rodičovství po rozvodu může být někdy velmi obtížné, zvláště když jeden z těch dvou dělá vše ještě složitější. Dramata, obviňování a pomluvy, manipulace a neustálé posouvání limitů. Společné rodičovství s toxickou osobou může být velmi frustrující. Jak můžete být dobrým rodičem, udržovat své psychické zdraví a zajistit, aby děti měly normální vztah aspoň k jednomu z rodičů, pokud jste rozvedení?

    Dopady rozvodu mohou být pro děti devastující, ale pokud chcete být dobrým rodičem, znamená to někdy vzdát se toho, s kým nevycházíte. Co je dobré vědět o rodičovství, když je jeden z rodičů toxickou osobou?

  • Přijměte, co nemůžete změnit, a ovládněte to, co můžete

    Autor: iStock

    Uvědomte si, že nikdy nemůžete změnit svého expartnera. Bez ohledu na to, jak moc by se měl (podle vašeho názoru) změnit, nechte to plavat – je to jeho věc. To, co můžete a musíte ovládat, je váš vlastní život a vaše reakce. Pokud musíte spolupracovat s komplikovaným ex, víte, že vás dokáže vždycky naštvat. Proto potřebujete odhodlání a klid, abyste si udrželi svou důstojnost a abyste zůstali dobrým rodičem.

     

  • Rozpoznejte dynamiku a způsob, jakým se „hraje“

    Autor: Shutterstock

    Jak probíhají interakce s vaším ex? Existují rozpoznatelné vzorce vaší komunikace? Máte strach, který se spustí okamžitě po první větě? Jsou tyhle obavy založeny na logice a realitě? Co můžete udělat, abyste přerušili nezdravou dynamiku a nasměrovali vše směrem, který vás bude chránit? Pamatujte, že děti a vaše duševní zdraví jsou to hlavní. A jediný člověk, kterého můžete ovládat, jste vy sami.

  • Nastavte nové hranice

    Autor: iStock

    Opět je to o vás a o tom, jak se chystáte zapojit (nebo ne) do jednání se svým ex. Nedovolte, aby vás vyprovokoval. Nedovolte, aby z vás udělal návnadu. Sundejte ze stolu defenzivu a emocionální reakce. Nastavte nové časové parametry pro komunikaci a stůjte si za nimi. Omezte komunikaci, pokud nefunguje. Použijte třeba jen e-mail, tím předejdete sporům. Můžete taky zvážit zablokování svého bývalého na sociálních sítích. Je na vás, abyste nastavili své hranice, když váš bývalý začne přehodnocovat vaše rozhodnutí.

     

  • Neodpovídejte okamžitě

    Autor: iStock

    Samozřejmě budete muset se svým bývalým jednat jménem svých dětí, ale jinak kromě společného rodičovství mezi vámi asi moc nezbylo. Máte moc a právo si vybrat, kdy a jak se zapojíte. Pokud váš bývalý říká nebo píše něco, co vám okamžitě spustí adrenalin do žil, nadechněte se a chvíli to nechte být. Udělejte si svou vlastní „reakci“ ve své hlavě, a teprve až budete v klidu, odpovězte. Vhodná je taky časová prodleva, abyste mohli reagovat na cokoli přiměřeně. Nejste ničí sluha ani nemusíte stát v pozoru, když váš bývalý partner zavelí.

  • Veďte si deník

    Autor: Shutterstock

    Nemusíte vše pokaždé oznamovat a opakovat. Jen tiše a důsledně dělejte to, co je nutné. Veďte si například deník vyhrazený pro dokumentaci časů, dat, komunikace, porušení dohod, nezaplacených alimentů a podobně. Tyto informace jsou pouze pro vaše oči – dokud je nebudete potřebovat později například v právním prostředí. Mít důkaz vás může uchránit před spoustou špinavých lží a před výměnou frází typu "řekl...", "řekla...".

     

  • Nereagujte na všechno

    Autor: iStock

    To, že na vás bývalý tlačí, abyste musela na něco odpovědět, neznamená, že se musíte skutečně zapojit. Soustřeďte se na to, co je podstatné pro dítě. Není třeba pokračovat v manželských svárech nebo se vzájemně oslabovat. Nechte něco být a raději buďte s dětmi nebo s někým, komu můžete důvěřovat. Společné rodičovství s toxickým expartnerem může vyžadovat, abyste se snažili udržet komunikaci věcnou, logickou a pragmatickou. Zaměřte se na děti a jejich potřeby. Fantazii typu „společná dovolená s ex a dětmi na Havaji“ nechte hollywoodským filmařům.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku