17. týden: Opravdu je pořád tam?

17. týden: Opravdu je pořád tam?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
8. května  2017 
 11:12

Tento týden slaví má mamka narozeniny. Je zvláštní být jediným člověkem, který na oslavě nepije alkohol. Ne že by mi to tolik vadilo, ale občas mám chuť si alespoň čichnout k růžovému vínu. A tak zatímco ostatní popíjí, já očichávám skleničky jako náš pes masové mísy. Hlavním tématem konverzace je samozřejmě ten malý človíček ve mně. A i když se opravdu snažím nemluvit stále jen o něm, abych už nebyla příliš otravná, moc se mi to nedaří. Jojo, už chápu ty hlášky o tom, jak vám těhotenství pomalu leze na mozek.

I když mi bříško roste zatím jen pomalu, mažu ho proti striím už od druhého měsíce. Ze začátku jsem používala bio kokosový olej. Nebyl přímo špatný a myslím, že břicho celkem promastil, a ani po něm nezůstával dlouho mastný film, ale chtěla jsem po jeho doužívání vyzkoušet i něco jiného.

Sáhla jsem proto po olejíčku pro těhotné od Saloosu. Za mě osobně to nebyla nejšťastnější volba. Ano, nedá se mu upřít, že kůži dostatečně promastí. Jenže jeho užívání mi nepřišlo příliš příjemné. Měla jsem neskutečně mastné ruce, které se špatně myly, a na břiše zůstával mastný film ještě několik hodin po natření.

Po této zkušenosti s oleji jsem si koupila krém Bepanthen proti striím. A zatím mi přijde z těchto tří mnou vyzkoušených věcí nejlepší. Po jeho aplikaci se mohu normálně převléci a mám pocit, že opravdu něco dělá. Zatím se mi žádné strie neobjevily a moc doufám, že to takto zůstane. Ale asi jsem naivní… Mé mamce se po mně strie udělaly a tyhle potvory bývají dědičné, takže úplně mě to asi nemine.

Na pohyby je ještě dost času

Jako prvorodička zatím v 17. týdnu necítím žádné pohyby miminka. V tomhle ohledu závidím již rodivším maminkám, které říkají, že pohyby pravidelně cítí už tak od 16. týdne. Strašně moc se těším, až náš prcek poprvé kopne. Podle ultrazvuku mám placentu na přední stěně, což může způsobovat i to, že pohyby ucítím později než jiné prvorodičky. 

Doktorka mi říká, že to moc velký vliv nemá, ale zkušenosti mých kamarádek tuto babskou pověru potvrzují. Trochu mám obavy, jestli vůbec pohyby miminka poznám. Každý je popisuje trochu jinak. Někdo předtím, než ucítí klasické kopance, nejprve cítí jakoby bublinky či třepotání motýlích křídel v bříšku. Přijde mi, že něco jako vlnění plechu už pociťuji, ale upřímně si nejsem jistá, jestli to je mimino, nebo klasické plyny či jiné mechanismy v břiše.

 

Těhotenské tabu: Nadýmání a potíže s plyny. Jak se jich zbavit?

Těhotenské tabu: Nadýmání a potíže s plyny. Jak se jich zbavit?

Asi už jste se všimla, že během těhotenství se zpomaluje váš trávicí systém. Tělo se snaží vstřebat co nejvíce živin z jídla jak pro miminko, tak i…celý článek

Pro mě je velmi těžké to rozeznat a ruku do ohně za to, že se mi takhle mimino hlásí, bych určitě nedala. Netrpělivě tak vyčkávám pořádné kopance, i když je mi jasné, že na první kopnutí se maminky těší, ale s přibývajícími týdny těhotenství by je pak rády vyměnily za klidnější noci. To jsou přesně ty paradoxy v těhotenství, že?

Zatím tak na břicho mluvím bez odezvy a na děťátko se chodím dívat alespoň do peněženky. Tam mám jako ten nejvzácnější poklad uložené snímky z ultrazvuku. Občas jsem trochu jako maniak, který chodí do peněženky kontrolovat, že se nám tohle všechno s manželem nezdá, a je to jediné ujištění, že náš zázrak je opravdu tam.

Takhle vypadáte doopravdy: 20 fotek budoucích rodičů během spánku

Takhle vypadáte doopravdy: 20 fotek budoucích rodičů během spánku

Tenhle fotoprojekt vznikl náhodou. Když se mladá ruská fotografka vydala pomoci svým přátelům cosi opravit v bytě a pak je vyfotila shora ze žebříku.…celý článek

Pohled dovnitř: Těhotenství týden po týdnu aneb jak dítě v břiše roste

Pohled dovnitř: Těhotenství týden po týdnu aneb jak dítě v břiše roste

Jak vlastně vypadá těhotenství týden po týdnu? Tohle video sestavené z ultrazvukových snímků vám to ukáže úplně přesně. Ze začátku jde o klasický dvojrozměrný…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Michaela Kaňoková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku