Neplodných párů je stále víc, přibývá mužů s potížemi

Neplodných párů je stále víc, přibývá mužů s potížemi
Některé páry mají všechny děti pomocí umělého oplodnění
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
2. listopadu  2015 
 06:00

Problémy s přirozeným početím potomka má v současné době kolem čtyřiceti procent českých párů. Mnoha z nich může pomoct moderní medicína, jak vysvětluje primář oddělení asistované reprodukce klinického centra Iscare MUDr. Jaroslav Hulvert. 

Umělé oplodnění je dnes celkem běžné, ale církev ho stále odmítá. Podíval jste se někdy na svou práci i z hlediska náboženství? 

Jistě, asi jako každý, kdo se tímto oborem zabývá. Sám v sobě jsem si to ale vyřešil už dávno. My sice dáváme co nejblíže k sobě genetické informace spermie a vajíčka, ovšem to, zda z nich vznikne embryo, už nejsme schopni ovlivnit, to je práce „matky přírody“. Rozhodně však netvoříme zdegenerované či geneticky zmutované jedince, jak si o nás kdekdo myslí! A pomoct neplodnému páru mít vlastní dítě zcela určitě není hřích. 

Kontroverzní je ale i to, že ho čím dál častěji podstupují jak lesbičky, tak matky ve věku babiček.

Žádost lesbičky či jakékoli ženy, jež by chtěla mít miminko bez partnera, musím odmítnout, naše legislativa to neumožňuje. Na druhou stranu nemám právo, čas a prostředky pátrat po sexuální orientaci pacientek. Pokud jde o starší ročníky, u nich je šance na úspěch obvykle už hodně malá. Když se ale nakonec pro mimotělní oplodnění rozhodnou, nezbývá mi než respektovat jejich vůli a pokusit se o něj, i když s tím ne vždy souhlasím. Pochopitelně je pokaždé upozorním na eventuální zdravotní rizika v průběhu těhotenství či porodu i na komplikace, které mohou nastat později v souvislosti s jejich věkem. 

Jak vystrnadit děti z mamahotelu: Nepřehánějte to s pohostinností

Jak vystrnadit děti z mamahotelu: Nepřehánějte to s pohostinností

Mladí Češi patří k těm, kdo s oblibou využívají služeb svých rodičů, a to i v době, kdy už sami vydělávají. Nechají si od nich prát a vařit, ačkoli…celý článek

Stávají se takové případy často? 

Spíš výjimečně. Příroda ale občas opravdu umí zázraky. A pokud ona „usoudí“, že se žena má stát maminkou, tak se jí i přes všechna úskalí stane! 

Slyšeli jsme o ženě, která v pátém měsíci, aniž by věděla, že je gravidní, skákala na laně z mostu. Přesto se jí narodil zdravý syn. Ale vy asi řešíte opačné extrémy… 

To ano. Příčin neplodnosti je celá řada. U žen jde nejčastěji o hormonální poruchy, poškození vejcovodů, problémy s uhnízděním oplodněného vajíčka, vrozené nebo získané vady dělohy, endometriózu, různé infekce a předčasnou menopauzu. Vliv má i to, že dnešní ženy s těhotenstvím nespěchají a rozhodnou se pro dítě třeba až po třicítce, kdy podmínky pro přirozené početí nemusí být vždycky úplně ideální. U mužů zase dlouhodobě klesá kvalita i množství spermií. Jen pro srovnání: před padesáti lety jich měli více než 100 milionů na mililitr, dnes má 15 až 20 procent mužů jen dvacet milionů spermií, což už je z hlediska reprodukce alarmující stav! 

Těhotenství a jídlo: 10 nejčastějších otázek žen, které čekají dítě

Těhotenství a jídlo: 10 nejčastějších otázek žen, které čekají dítě

Je to nejkrásnější období v životě ženy, říká se. Realita je mnohdy trochu jiná. Nastávající maminky trápí řada obtíží a lékaře zahrnují množstvím…celý článek



To je to s muži opravdu tak špatné? 

Bohužel ano, podílejí se na neplodnosti rovným dílem. O příčinách se sice stále vedou debaty, ale vliv civilizačních faktorů můžeme považovat za jistý, hodně se mluví o vlivu kouření a stresu. Dám vám jeden docela smutný příklad. Před časem se přihlásilo deset mladíků, všichni zcela zdraví, v ideálním potentním věku kolem dvaceti let, jako dárci spermatu. Z nich bylo šest nevhodných, protože nesplňovali parametry, a dvěma jsme museli dokonce doporučit, aby si nechali co nejrychleji zamrazit spermie, dokud nějaké ještě mají! Naštěstí máme pro tyto případy k dispozici moderní technologie, s pomocí tzv. mikromanipulační metody jsme schopni oplodnit vajíčko i ve zdánlivě neřešitelné situaci, kdy máme k dispozici jen jedinou spermii! A pokud se nevyskytuje v ejakulátu, dokážeme ji často najít v nadvarlatech či varlatech. 

Na nedostatek práce si asi nemůžete stěžovat? 

Samozřejmě, že ne. Výhodou je, že Iscare má oddělení asistované reprodukce už šestnáct let, zkušenosti embryologů, lékařů i sester jsou totiž v tomhle oboru k nezaplacení. Ani já nejsem žádný zajíc, začínal jsem zhruba ve stejné době. Mnoho zájemců sice přichází na kliniku trochu předčasně, obecně se to doporučuje až po roce marného snažení, to ale bohužel nic nemění na faktu, že neplodnost trápí v Česku zhruba sedminu párů, a to rozhodně není málo. Naštěstí je počet těch, kterým dokážeme pomoci, dost vysoký, i když třeba ne hned na první pokus – podle statistik se to pohybuje od 80 do 90 procent! 

Potíž Počet lidí, kteří mají problém
Neplodnost jako taková 7 procent párů
Úspěšnost léčby neplodnosti 80 až 90 procent (celkově)
Počet žen s problémy 15 procent
Počet mužů s problémy  18 procent


Jak dlouho obvykle trvá, než se „dílo“ podaří?

To záleží na konkrétním problému. Nejdřív logicky zkoušíme ty jednodušší cesty, např. hormonální preparáty na podporu či vyvolání ovulace. Na trhu je i speciální test, podle kterého se dá „nastavit“ nejvhodnější doba k početí. Jsou i další metody, mnohdy však stejně nezbude nic jiného než provést IVF (in vitro fertilizace – pozn. red.) cyklus s následným přenosem embrya do dělohy. Když žena otěhotní, ať už jakýmkoli způsobem, mám vždy radost, i když si dobře uvědomuju, že moje úloha v tomto procesu není až tak velká. 

Gynekologie je trochu zvláštní profese, muži i ženy o ní mají často zkreslené představy.

Ty jsou zhruba dvojího druhu: mnozí muži mi závidí, i když, mezi námi, opravdu není co, a ženy si zase obvykle myslí, že nemůžu mít v civilu chuť na sex, když vidím neustále před sebou in natura jejich orgán. Obě jsou mylné – tedy alespoň u mě, naučil jsem se už před lety odkládat na ramínko spolu s bílým pláštěm i svou profesi. S gynekologií navíc úzce souvisí porodnictví, a to je zase o něčem úplně jiném. Pomoci dítěti na svět je krásný a obrovsky povznášející pocit, zvlášť když je porod komplikovaný, takže chvílemi pochybujete o úspěchu. Jen velmi těžko se to dá k něčemu podobnému přirovnat. 

Jak jste se k tomuto oboru dostal? 

Víceméně náhodou. A stejně jsem se později dostal k reprodukční medicíně – vděčím souhře šťastných okolností, možná jsem to měl napsáno v nějaké „knize osudu“. Jako aktivní sportovec jsem se nejčastěji setkával s lékaři při úrazech, takže má původní představa byla, že budu dělat nějaký akčnější obor, třeba ortopedii nebo chirurgii. Po skončení studií se mi nechtělo začínat v Praze, protože jsem se obával, že by mě tam k ničemu pořádnému nepustili, a vyhlédl jsem si raději nemocnici v Benešově. Jenže jinde než na patologii a gynekologii tehdy volné místo nebylo. Svou roli také hrálo to, že rok předtím jsem tam byl na stáži, a tak jsem věděl, že je tam dobrá parta lidí. No, a už jsem u toho zůstal a nakonec si porodil i syna… 

Proč cvičit jógu v těhotenství? Zbaví vás strachu!

Proč cvičit jógu v těhotenství? Zbaví vás strachu!

Těhotenství je krásné období v životě ženy, kdy se postupně fyzicky i psychicky připravuje na porod a mateřství. V těle i mysli ženy probíhají nejrůznější…celý článek

Neporušil jste tím medicínské „jedenácté přikázání“ - nikdy neléčit vlastní rodinu? 

Porod dcery, prvního dítěte, jsem svěřil do rukou kolegů a u druhého potomka jsem plánoval stejný postup. Když ale manželka přišla s bolestmi, zrovna jsem měl noční službu. A než mnou přivolaná kolegyně dorazila, byl už syn na světě, naštěstí to šlo opravdu jako po másle. Dnes už je dospělý a připravuje se ke zkouškám na stomatologii. 

Sdílej na facebooku
Autor: Silvie Risová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku