Jak vystrnadit děti z mamahotelu: Nepřehánějte to s pohostinností

Jak vystrnadit děti z mamahotelu: Nepřehánějte to s pohostinností
Polovina třicetiletých mužů bydlí s rodiči. Ženy se většinou z domova stěhují o pár let dříve
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
23. října  2015 
 06:00

Mladí Češi patří k těm, kdo s oblibou využívají služeb svých rodičů, a to i v době, kdy už sami vydělávají. Nechají si od nich prát a vařit, ačkoli by bylo v jejich silách i finančních možnostech, aby to zvládli sami. Nechcete coby rodiče skončit jako personál v takovém hotelu? Musíte všechno začít řešit dřív, než vašim potomkům upečete dort se třemi desítkami svíček. 

Statistiky mluví jasně. Mladí Češi do 26 let nejčastěji bydlí u rodičů. Týká se to nejen studentů (56 procent), ale i padesáti procent těch, kdo do žádné školy už nechodí. Studie Tru Aisa nedávno potvrdila trend, který sociologové pozorují už dlouho.

V roce 1995 bydlelo s rodiči 15,1 procenta žen a 32,2 procenta mužů ve věku 25 až 29 let, v roce 2013 to už bylo dokonce 31,1 procenta a 47,7 procenta. Jinými slovy – lidí, kteří bydlí s rodiči, neustále přibývá. Česko se tak blíží zemím, jako jsou Itálie nebo Španělsko. Naopak například ve Skandinávii se lidé od rodičů stěhují už po dvacítce a ve třiceti jich s nimi žije maximálně nějakých pět procent. 

4 skvělé životní strategie, které se můžete naučit od dospívajících dětí

4 skvělé životní strategie, které se můžete naučit od dospívajících dětí

Jsou spontánní, umějí si užít čas právě tady a teď. Většinou umějí dostat to, co chtějí, mají na to své strategie. Kdo? Přece dospívající holky a kluci.…celý článek

"Doufala jsem, že takhle nedopadneme, ale nakonec se to nějak semlelo. Synovi je 27 a ještě studuje vysokou školu, protože maturoval skoro ve dvaceti, pak se na školu hned nedostal, pak se na jednu dostal, ale nakonec začal studovat jinou...," vysvětluje šedesátiletá Lenka, proč živí zdravého mladého muže, ačkoli její muž už je v důchodu a ona jako knihovnice nevydělává zrovna mnoho. Přispívá jim syn alespoň na domácnost? "Jak kdy, má jen příležitostnou práci," přiznává, že na peníze od něj spoléhat s manželem nemohou. 

Do 26 jako povinnost? Ale vůbec ne!

...
...
Autor: Shutterstock
Podobným způsobem přitom funguje mnoho zdejších rodin, a to včetně těch, v nichž dospělé děti studují dálkově, a mají tak dost času na to, aby pracovaly a živily se úplně samy. „Když na to se synem zavedu řeč, bere si na pomoc zákony a tvrdí, že pokud bude studovat, musím ho živit do šestadvaceti,“ říká Pavla, matka dalšího podobného studenta.

Jenže ve skutečnosti žádné podobné věkové omezení v zákoně není. Neexistuje striktní věková hranice, po jakou jsou rodiče povinni dítě živit, a to ani minimální, ani maximální. Hranice šestadvaceti let se týká zejména studentských výhod, například na vstupném.

Co potřebují starší děti a co byste jim naopak dělat neměli?

Co potřebují starší děti a co byste jim naopak dělat neměli?

Máte doma starší děti a děsí vás blížící se nebo už probíhající puberta? Je to pochopitelné, ale berte to tak, že pro jejich vývoj a váš další vzájemné…celý článek

Pokud má studující potomek své příjmy, měl by z nich rodičům přispívat, studium nestudium. Je sice pravda, že rodiče musí dítě krmit a šatit, pokud to nedokáže samo, a že se tím obvykle míní dítě studující, ale ve skutečnosti je třeba přihlédnout k tomu, o jaký typ studia jde. Většinou se to vykládá tak, že rodiče by měli živit dítě za souvislé studium první školy určitého stupně – maturita, bakalář, magistr a doktorand ano, ale už nikoli maturita z jiné školy, další bakalář a tak dále. 

A co když má dítě více peněz než rodiče? 

...
...
Autor: Shutterstock
Drsný rodič dokonce může dítě starší osmnácti let z bytu vykázat. Povinnosti živit ho se však nezbaví, pokud potomek studuje a nemá kvůli tomu možnost si vydělávat. Peníze mu tak posílá dál. Už od doby dospívání by však rodiče měli své potomky vést k tomu, aby si přivydělávali, třeba na notebook nebo špičkový telefon. "Mně se tato taktika rozhodně osvědčila. Ukázalo se, že syn, když věděl, že mu na nový notebook nedám, dokázal si na něj vydělat pomocí brigád. Později se tak nebál vydělávat si i na pronájem vlastního bydlení a ve dvaceti se odstěhoval do bytu, který si pronajímali s několika kamarády, ačkoli všichni ještě studovali," pochvaluje si Monika.

Jenže co když dítě chodí na školu, jako je třeba medicína, která zabere skoro všechen čas? „I takový student má prázdniny, jen mu musíte říct, že chcete, aby část z nich strávil prací,“ radí nekompromisně psycholožka Lenka Čadová. Během akademického roku by se takový student měl o to více zapojit do práce v domácnosti. To by měl automaticky také každý, kdo už nestuduje a zatím ani nepracuje. Pokud navíc pracovat nechce, měli by mu rodiče dát jasné hranice a například snížit kapesné.

Jaká jména letí? Kluci mnohem častěji dědí jména po rodičích

Jaká jména letí? Kluci mnohem častěji dědí jména po rodičích

Barnabáš, Brajen, Jiljí, Kajetán, Leónidas, Serafín nebo Tony Dionýz. Mezi dívčími jmény Amálka, Dafina, Divine, Dženifr, Melody, Stáza, Tiffany…celý článek

Na druhou stranu – zákon samozřejmě chrání i děti, které by chtěly studovat, ale rodiče je v tom odmítají podpořit. Podobný případ se před časem dostal až k Ústavnímu soudu – jistý muž tam vyhrál soud se svým otcem, který na něj odmítal platit alimenty poté, co se po střední škole rozhodl pokračovat ve studiu na konzervatoři.

Jedna důležitá věc – existuje i vyživovací povinnost dětí vůči rodičům, byť v menším rozsahu. Týká se to zejména věčných studentů, kteří vydělávají desetitisíce korun měsíčně, ale rodičům nijak nepřispívají. Podle zákona musí dítě v takovém případě poskytnout rodičům takzvanou slušnou výživu, pokud ji rodič potřebuje. Což se klidně může stát, stačí si představit, že jeden, nebo dokonce oba rodiče těsně před důchodem ztratí práci, zatímco jejich třicetiletý svobodný syn, který s nimi ani nemusí žít, má příjmy několikrát vyšší než oni oba dohromady.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku