Ženy používají menstruační kalíšky jako pomocníka při otěhotnění. Jak?

Ženy používají menstruační kalíšky jako pomocníka při otěhotnění. Jak?
Menstruační kalíšek jako pomocník při otěhotnění? Proč ne
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
2. ledna  2019 
 06:00

Přibývá žen, které přísahají, že plánovaně otěhotněly díky použití menstruačního kalíšku. A to způsobem, který by vás možná nenapadl. 

Většina z těch, kteří chtějí počít dítě, ale kterým se to nedaří na první ani na druhou dobrou, začne nejspíše přemýšlet nad tím, jak tomu jednoduše a přirozeně pomoci. Odtud plynou všechna ta doporučení, aby žena po sexu nevstávala, ale naopak zůstala ležet s nohama nahoře, do stejného ranku patří i vysmívaná prstíková metoda

A zdá se, že tam může patřit i ne zcela typické použití menstruačního kalíšku původně určeného k zachytávání krve během pravidelného krvácení – coby ekologická a pohodlnější alternativa tamponů či vložek. 

Zkoušeli jsme sirup na lepší imunitu
Zkoušeli jsme sirup na lepší imunitu
Autor: istock.cz
Vyzkoušeli jsme sirup na posílení imunity s betaglukany. Jak funguje a chutná?

"Některé páry to dělají tak, že muž ejakuluje do menstruačního kalíšku, který si žena pak hned zavede. Jiné ženy si zavádějí kalíšek hned po tom, co muž ejakuluje do vaginy," popsala pro web parents.com gynekoložka Sherry Ross. Představa je v obou případech stejná: páry doufají, že spermie v hojném počtu tak zůstanou tam, kde mají, a snáze dorazí až k vajíčku. 

Podle lékařky to není zase tak naivní představa, protože menstruační kalíšek skutečně zabrání tomu, aby spermie vaginu opustily, a tak jim nezbude než pohybovat se žádoucím směrem. To skutečně můžete zvýšit šanci na početí i vzhledem k tomu, že na místě zároveň zůstává cervikální hlen, který spermiím pohyb usnadňuje.

Pozor na kvasinky! 

Zdravé spermie běžně přežívají tři dny, někdy i déle. Kalíšek by nicméně tak dlouho na místě zůstávat neměl, obecně se doporučuje maximálně 12 hodin v kuse. Endokrinolog a odborník na reprodukci Daniel A. Skora míní, že delší ponechání kalíšku může vést například k rozvoji kvasinkové infekce. 

Každopádně není tak těžké najít například na webu příspěvky žen, které tvrdí, ačkoli žádné důkazy pro to logicky nemají, že otěhotněly právě díky výše popsanému použití menstruačního kalíšku. Mohou tak činit i ženy, které ho jinak nepoužívají, jen je potřeba natrénovat jeho vkládání. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku