Michaela: Dcera se mi narodila v 51 letech

Michaela: Dcera se mi narodila v 51 letech
Některým ženám se podaří otěhotnět i po padesátém roce života. Lékaři se na to ale moc nadšeně netváří
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
21. října  2015 
 06:00

Jaké to je, stát se matkou po padesátce, v době, kdy se ze stejně starých kamarádek stávají babičky? Svůj příběh o dlouhé cestě za potomkem nám svěřila jedenapadesátiletá Michaela. 

S manželem jsme se poprvé potkali v srpnu 2002 na palubě letadla během letu do Francie. On cestoval na potápěčský kurz a já měla domluvené setkání s přáteli v horách. Pořád jsem na něj pak musela myslet. Když jsem se vrátila domů, napsala jsem mu e-mail, abych věděla, že si kurz užil a je v pořádku. A věci nabraly rychlý spád.

Zanedlouho už jsme společně trávili každý víkend. Klapalo nám to báječně, i když jsme byli oba naprosto rozdílní - já tíhla k józe a kultuře a Tomáš spíše k adrenalinovým sportům. Zapomněla jsem říct, že mně bylo v té době dvaačtyřicet, on byl o osm let mladší. 

Matkou ve 40? Ano, ale není to legrace. Tohle byste měla vědět!

Matkou ve 40? Ano, ale není to legrace. Tohle byste měla vědět!

Přibývá žen, které se rozhodly přivést na svět dítě až kolem čtyřicítky. Jde jak o prvorodičky, tak o ženy, které už mají děti odrostlé a teď rozšiřují…celý článek

Nebyla jsem připravená 

Lékaři se shodují, že nejlepší biologický věk ženy pro otěhotnění je mezi 20 až 30 roky. Ale když mně bylo dvacet, měla jsem plnou hlavu cestování a kariéry. Myšlenky na dítě mi byly naprosto vzdálené. Předpokládala jsem, že na založení rodiny budu mít ještě spoustu času.

Několik let po třicátých narozeninách jsem strávila zotavováním se z těžké dopravní nehody. A čas utíkal. Zatímco všechny kamarádky okolo mě už děti měly, já se snažila uzdravit ze zranění hlavy a posttraumatické stresové poruchy, která se ještě více prohloubila, když dva a půl roku po tomto incidentu zemřel můj otec. Po čtyřicítce jsem se už pro mateřství opravdu necítila připravená. Připadala jsem si stará.

5 vět, které potřebuje každá dcera slyšet od svého táty

5 vět, které potřebuje každá dcera slyšet od svého táty

Tatínek. První důležitý muž v životě dívky a také ten, který zásadně ovlivní její vztahy s dalšími muži. Otec jí ukáže mužský svět, mužské myšlení,…celý článek

A pak se v mém životě objevil Tomáš, a ten miminko strašně chtěl. Začali jsme se o něj pokoušet hned po svatbě, pro mě ale bylo už pozdě, nedařilo se nám… Byla jsem z toho zaskočená, nervózní a citově nevyrovnaná. Svou garsonku jsem třeba nevymalovala osm let, a to jen proto, že jsem si pořád potají myslela, že když bychom měli dítě, nebyl by to pro něj vhodný domov a hned bychom se stěhovali. 

Podstoupili jsme řadu nepříjemných vyšetření a museli čelit mnoha překážkám. Jeden lékař v nemocnici dokonce odmítal vyšetřit mého muže kvůli mému vysokému věku. „Udělejme za tím tlustou čáru, co říkáte?“ vypadlo z něj. Strašně mě rozzuřil a cítila jsem se ještě frustrovanější. 

Chtěla jsem to vzdát 

...
...
Autor: Shutterstock
Lidé se nás často ptali, jestli uvažujeme o adopci. Já bych s ní souhlasila hned, ale Tomáš to tak necítil - a takové rozhodnutí má být společné. Jediným východiskem pro nás tedy bylo umělé oplodnění. Podstoupila jsem celkem tři pokusy léčby neplodnosti, ale nepodařilo se.

Zklamání se prohlubovalo a já už byla odhodlaná to vzdát. Manžel mi ale byl obrovskou podporou a nechtěl o tom ani slyšet. Našel jednu soukromou kliniku, kde měli stanovený nejvyšší možný věk ženy pro provedení umělého oplodnění 51 let.

Další pokus jsem nejdříve odmítala, nechtěla jsem znovu prožívat to trápení, ale nakonec jsem ustoupila. Bohužel ani tentokrát to nezafungovalo. Klinika pro nás výjimečně prodloužila termín o tři měsíce, kdy mohla být použita poslední dvě embrya... 

Ranní šok 

Už jsem si od toho nic neslibovala a ničemu nevěřila. Jednou v noci jsem se vzbudila, potřebovala jsem nutně na toaletu, a vtom jsem si vzpomněla, že bych si rovnou mohla udělat těhotenský test. Jen tak, abych zjistila, jak na tom jsem tentokrát. Zase nic. Zklamaná jsem se vrátila do postele a snažila se usnout.

Když jsem se ale o pár hodin později podívala znovu, test byl pozitivní! Vzala jsem ho s sebou do lékárny. „Mohla bych být těhotná?“ ptala jsem se lékárnic. „Ano, stoprocentně jste!“ odpověděly s úsměvem. 

Radostí jsem začala tančit! Zprvu jsem byla hodně opatrná a styděla se lidem kolem sebe prozradit, že jsem těhotná. Když se to rodina i naši přátelé konečně dozvěděli, byli nadšení a slavili s námi. Jeden ze sousedů dokonce trval na tom, že mi bude pomáhat s nošením nákupů z obchodu. 

Ideální věk pro těhotenství? Biologicky 20 let, sociálně ale později

Ideální věk pro těhotenství? Biologicky 20 let, sociálně ale později

Příroda v tom má jasno: těhotenství je ideální mezi 18. a 23. rokem. Málokterá žena v dnešní společnosti je ale v tomto věku zralá sociálně a má také…celý článek

Štěstí nás našlo 

Naše holčička Sandra se narodila posledního září v devět hodin ráno. Je zdravá, má po partnerovi tmavé vlasy a modré oči. Mateřství si užívám naplno a z Tomáše se mezitím stal přeborník ve vyměňování plenek.

Dopředu bych se chtěla Sandře omluvit za to, že bude mít pravděpodobně nejstarší matku ve škole, ale pevně doufám, že se posměškům vyhne. Dala nám oběma nový smysl života. Už si život bez ní nedokážeme představit. 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková, luh

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku