Některé testy plodnosti jsou ztrátou času. Nefungují!

Některé testy plodnosti jsou ztrátou času. Nefungují!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
18. listopadu  2017 
 09:30

Podobně jako se dají koupit testy na zjišťování těhotenství, rozšiřuje se i nabídka testů, které mají ukázat, zda je žena vůbec plodná. Některé slouží k domácímu použití, jiné se používají u lékařů. Nový výzkum ukazuje, že se nevyplácí jim moc věřit. 

Testy, které ukazují, kolik vajíček má žena ještě k dispozici, nemusí dobře předpovídat, zda žena otěhotní. Ženy s velkou zásobou vajíček totiž v příštích měsících nepočaly častěji než ženy, jejichž nabídka kvalitních vajíček se blížila nule.

Vědci, kteří doufali, že pomocí testu snadno pomohou ženám naplánovat rodinu, se museli vrátit na začátek. "Rozhodně jsem byla těmito zjištěními překvapená," řekla lékařka Anne Steinerová z University of North Carolina, která vedla studii. "Ženy, jejichž laboratorní testy naznačovaly, že mají nízký počet vajíček, v následujících šesti až dvanácti měsících otěhotněly stejně pravděpodobně jako ženy s vyšší rezervou vaječníků."

 

To znamená, že předpoklady o tom, co způsobuje neplodnost, mohou být nesprávné. Obecně se tvrdí, že se ženy narodily s veškerými zásobami vajíček, které kdy budou mít.  

Počet vajíček bývá před čtyřicítkou věku poměrně nízký. Tým Steinerové testoval 750 žen ve věku mezi 30 a 44 lety, které se pokoušely otěhotnět po dobu tří měsíců nebo kratší dobu. Z testu byly vyloučeny ženy se známými problémy s plodností, jako jsou syndrom polycystických ovarií, neprůchodnost vaječníků nebo endometrióza.

Zaměření na hormony byla chyba

Testy měřily tyto hormony: antimülleriánský hormon (AMH), folikuly stimulující hormon (FSH) a inhibin B. Ženské tělo produkuje čím dál méně AMH a inhibinu B, protože se vyčerpává jeho celoživotní zásoba vajíček. Množství hormonu FSH je naopak vyšší než u žen, které se blíží menopauze. Proto si vědci mysleli, že bude dobré test zaměřit právě na hladiny těchto hormonů. Jenže to asi není pravda. 

Mohly by například  falešně uklidnit ženy, které ve skutečnosti už mnoho dobrých vajíček nemají a jejich šance na početí se tak bude rok od roku rychle snižovat. Mateřství by proto odkládat neměly. 

Kdy mají páry začít řešit problémy s početím? Podívejte se!  

"Žijeme ve světě, kde mají pacienti velkou důvěru v technologie, a často od svého lékaře požadují spoustu testů," uvedl doktor Stuart Lavery, odborník na reprodukční medicínu v londýnské nemocnici Hammersmith. Doktorka Steinerová a její kolegové podle něj pro ženy udělali skvělou službu, která jim pomáhá vyhnout se zbytečným nákladům a nesprávným úsudkům o jejich přirozené plodnosti. A rada? Ženy by se měly řídit tím, zda ovulují. 

Sdílej na facebooku
Autor: Radka Pilzová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku