Jak poznáte, že čekáte dítě, i bez těhotenského testu?

Jak poznáte, že čekáte dítě, i bez těhotenského testu?
Fotografie
Foto: internal
Sdílej na facebooku
15. února  2018 
 06:00
Ne nadarmo se o těhotenství říká, že jde o jiný stav. A to doslova. Proto pokud jste ke svému tělu vnímavá a umíte mu naslouchat, dokážete poznat, že se něco děje, ještě dříve, než vám domácí test ukáže dvě fialové čárky. Čeho si všímat?

Divná viróza

O miminko jsme se já a manžel pokoušeli dlouhých šest let. Během té doby jsem byla snad milionkrát přesvědčena, že cítím všechny možné příznaky, včetně nechutenství a bolavých prsou, pokaždé šlo ale jen o mé vroucí přání a zafungovala zřejmě autosugesce. A když jsem nakonec opravdu otěhotněla (v té době už jsme to takříkajíc vzdali a neřešili), myslela jsem si celý týden před očekávanou menstruací, že jsem to jen kapku přehnala s bujarostí na vánočních večírcích. Jenže když mě střevní potíže, bolehlav a žaludek na vodě pronásledovaly už pátý den, jen tak ze zvyku (po těch letech už opravdu jen ze setrvačnosti) jsem si udělala těhotenský test a nestačila se divit.

Těhotenské nevolnosti vás mohou přepadnout už týden po oplodnění vajíčka. Na vině je výrazně zvýšená hladina hormonů, zejména hCG, který začne okamžitě produkovat zárodek vyvíjejícího se embrya. Pokud se vám dělá špatně před jídlem nebo po něm, nechutnají vám potraviny, po kterých byste se kdykoli jindy utloukla, překvapí vás závratě, nafouklé břicho nebo třeba průjem, zpozorněte.

Nálady jako na houpačce

Rozčílí vás každá maličkost, ačkoli jste ze své podstaty klidný člověk? Pláčete u reklamy na bankovní služby nebo kartáček na zuby a rozněžní vás pohled na opelichaného psa, kterého zrovna venčí váš soused (protože musí být chudák přivázaný na vodítku, jak kruté a nespravedlivé!)? Pokud vás začne vytáčet k nepříčetnosti partnerova roztržitost, která vám dosud připadala spíše roztomilá, případně mu vynadáte za vtípky, kterým se obvykle od srdce zasmějete, něco se děje.

Má kamarádka Veronika si uvědomila, že z ní bude nejspíš maminka, v okamžiku, kdy ztropila hysterickou scénu v supermarketu kvůli tomu, že neměli pomeranče a její oblíbené oříšky v čokoládě byly přemístěny do regálu v jiné uličce. Ječela na prodavačku, pokladní i manažerku prodejny, kterou si neváhala nechat zavolat. Veronika je za normálních okolností málomluvná flegmatička, kterou téměř nic nevyvede z míry a která se od rána do večera usmívá. Žádný strach, návaly nezvladatelných emocí po prvním trimestru ustoupí, připravte se ale na to, že určitá přecitlivělost vás bude provázet až do porodu. A co teprve šestinedělí!

...
...
Autor: iStock

Bolestivá prsa

Váš dekolt získal během pár dní zcela jiné rozměry? Je vám najednou nepříjemné spát na břiše, ačkoli to až dosud byla nejoblíbenější poloha? Prsa se totiž dokážou viditelně zvětšit ještě před termínem očekávané menstruace. Mohou být také dost citlivá na dotek, až nepříjemně bolestivá. Může za to obrovská hormonální bouře, která se momentálně odehrává ve vašem těle. Mimo jiné si můžete všimnout výraznější povrchové kresby žil na kůži ňader.

VIDEO: Jak se mění ženské tělo v průběhu těhotenství? Podívejte se na naše video!

Nepřekonatelná únava

Zdřímla jste si v tramvaji cestou do práce, už před obědem se cítíte tak unavená, že byste nepohrdla poledním klidem, chybí vám energie na oblíbený sport a večer už nemáte ani sílu uvařit večeři nebo poklidit byt? Pokud jste zdravá a zničehonic vás přepadá nevysvětlitelná vyčerpanost kdykoli během dne, i když jste se v noci dobře vyspala, zbystřete. Nejspíše vás v takovém případě samotnou napadne, že není všechno tak, jak by mělo být. Za pocity zchvácenosti, ospalost a rozlámané tělo můžou hormon progesteron, který je důležitý pro udržení těhotenství, dále pak také nízký krevní tlak a rozkolísaná hladina cukru v krvi. Pokud je to jen trochu možné, dopřejte si během dne aspoň krátký odpočinek a choďte brzy do postele. Uvnitř vás se pravděpodobně dějí velké věci.

Čich jako lovecký pes

Poměrně výraznou známkou začínajícího těhotenství jsou zostřené smysly, zejména pak čich. Můžou za to zvýšený průtok krve v organismu a prokrvení všech orgánů, včetně sliznic a čichového centra. Veškeré vůně i pachy proto můžete cítit mnohem lépe než kdykoli dříve. Citlivější povahy nutí ke zvracení například pach syrového masa, ryb, koření nebo třeba některých sýrů. Potíže vám mohou dělat i parfémy spolucestujících v hromadné dopravě nebo aroma pražené kávy v kavárně.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku