Přestaňte sahat těhotným na břicho! Teď se dozvíte, proč to už nikdy nedělat

  • Přestaňte sahat těhotným na břicho! Teď se dozvíte, proč to už nikdy nedělat
    Ukaž, kope?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    17. července  2020 
     06:00

    Představte si, že byste šli po ulici, potkali známého, dali se s ním do řeči a on by vám najednou sáhl na břicho. Úplná hloupost, co? Ale když je žena v jiném stavu, děje se jí to úplně běžně! Možná už jste si někdy taky sáhli, protože někdy je vážně těžké se ubránit. Ale nedělejte to. Ne kvůli nějakým pověrám, stačí devět následujících důvodů. 

    Zažila to snad každá těhotná žena. Zničehonic jí někdo sáhne na břicho, s úsměvem a přesvědčením, že jí to nevadí. Nebo že ji to dokonce potěší. A naopak, saháte vy na břicho jiným ženám, které jsou v jiném stavu? Možná ne, ale možná jste to taky udělalo, protože je to přece tak běžné. A normální. Jenže by se to stávat nemělo. 

  • Méně než pes?

    Než pohladíte cizího psa, zeptejte se
    Než pohladíte cizího psa, zeptejte se
    Autor: istock.cz

    Většina lidí považuje za normální, že pokud si chtějí pohladit cizího psa, zeptají se, zda to nebude vadit zvířeti nebo jeho majiteli. Ale těhotné břicho se stává veřejným majetkem, který navíc nekouše, takže lidé – a to i relativně neznámí – se prostě neptají a rovnou si sáhnou. 

  • Ženy se cítí všelijak

    Autor: iStock

    Samozřejmě – těhotenství je nejkrásnější období v životě ženy a tak dále, ale pravda je spíš to, že zvláště ke konci tohoto období se spousta žen cítí jako velryby. Rády by byly přehlédnutelné, místo toho nejméně ob den slýchají zmínky o tom, že snad čekají dvojčata, a do toho jim ještě někdo na to obří břicho sahá. 

  • Je to nepříjemné

    Autor: istock.cz

    Vlastně na tom není nic moc k vysvětlování. To, že jim saháte na břicho, je těhotným ženám nepříjemné. Tečka. Navíc pokud to nečekají, mohou se docela slušně leknout. Sama si pamatuju, jak mi jednou při náhodném setkání letmá známá bodla prstem do břicha s výkřikem: "No jo, jasně, holka." Byl to kluk. 

  • Je to břicho, ne dítě

    ...
    ...
    Autor: istock.cz

    Lidé, kteří se neustále nutkavě dotýkají břicha těhotných žen, mají možná pocit, že tak vlastně hladí dítě a vzdávají mu tím hold nebo co. Takže ne, ani smykem! Hladíte jen a jen těhotné břicho s jeho většími či menšími špeky. 

  • Svého druhu sexismus

    ...
    ...
    Autor: istock.cz

    Samozřejmě všichni známe ty fotky, na kterých je těhotná žena obklopená svou rodinou a na břicho jí sahají, nebo jí dokonce k němu přikládají ucho jak budoucí otec, tak případní starší sourozenci. Jenže to je něco jiného. Sebetěhotnější žena není veřejný majetek a nikdo ji nemůže jen tak osahávat. 

  • Prostě je to drzé

    ...
    ...
    Autor: istock.cz

    Dotýkat se jiného člověka je poměrně intimní, zvláště pokud jde o takové partie, jako je právě břicho. Pamatujte na to, jak je vám osobně nepříjemné, když někdo narušuje vaši osobní bublinu. Zdá se, že v mnoha očích jako by těhotným tahle bublina praskla. 

  • Není to vaše tělo

    ...
    ...
    Autor: istock.cz

    Berte to takhle: vaše tělo – vaše pravidla. A tělo jiného člověka – jeho vlastní pravidla. Pokud máte nutkavou potřebu dotknout se těhotenského břicha, dotkněte se nejdříve svého vlastního. Možná vám to pomůže se včas zarazit. 

  • Protože řekla ne

    ...
    ...
    Autor: istock.cz

    Někteří lidé sáhnou těhotné ženě na břicho tehdy, i když je ona prosí o to, aby to nedělali. Někteří se sice zeptají, ale i byť jen náznak nesouhlasu smetou ze stolu a stejně si chmátnou. Takže – pokud se můžeme přimluvit za všechny těhotné světa: ne skutečně znamená ne. Dotyčná těhotná žena je možná mírnost sama a je jí žinantní poslat vás razantně tam, kde slunce nesvítí, ale i slabé ne je prostě ne.

  • Může to být riskantní

     

    ...
    ...
    Autor: istock.cz

    Dobře – tím, že se dotknete těhotné ženy, respektive jejího břicha, jí nejspíše nezpůsobíte žádnou zdravotní újmu, nenakazíte jí tak například chřipkou. Ale víme dobře, že budoucí matky trápí všelijaké obavy a úzkosti, proč jim přidělávat starosti ještě tímhle?

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku