Nevěřte jim! Devět nejbláznivějších pověr o těhotenství

  • Nevěřte jim! Devět nejbláznivějších pověr o těhotenství
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    3. července  2018 
     06:00

    Užíváte si požehnaný stav a ze všech stran na vás útočí povídačky, babské rady a varování, co všechno nesmíte, musíte, co znamená to a ono nebo čeho všeho byste se měla bát? Které nejčastější mýty o těhotenství kolují mezi lidmi? Čtěte! A hlavně se nenechte stresovat, většinou jde o absurdní tvrzení, na kterých není kousek pravdy.

  • Nehlaďte kočky, škodí dítěti

    Autor: istock.cz

    Kočka sama o sobě nijak neohrozí vás ani plod ve vašem bříšku. Problém může nastat jen v případě, že jste alergická na kočičí srst (a o tom již pravděpodobně dávno víte), větším rizikem pak je onemocnění toxoplazmózou, kterou kočky mohou přenášet a která může způsobit potrat nebo předčasný porod. Pokud jde ale o vašeho domácího mazlíčka a vyvarujete se kontaktu s exkrementy, možnost nákazy je téměř nulová.

  • Když budete jíst červené ovoce, dítě bude mít rudé tváře

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Naprostý nesmysl. Naopak – červené plody, jako jsou jahody, papriky nebo maliny, mají vysoký obsah vitaminů a také kyseliny listové, která je v období těhotenství velice důležitá pro správný růst a vývoj miminka. Pomáhá snižovat riziko vrozených vývojových vad a spontánního potratu.

  • Nedívejte se na horory, budete mít ošklivé dítě

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    Jistě – nervy drásající thrillery a děsivé filmové snímky těhotné nejspíše neprospějí. Napětí a pocity strachu totiž zvyšují hladinu stresového hormonu kortizolu a u citlivých osob mohou vést k problémům s krevním oběhem. Během gravidity jste navíc přecitlivělá a mnohem vnímavější, proto je každopádně rozumnější sledování těchto filmů odložit na později. S budoucím vzhledem vašeho potomka ale nic neudělá ani Texaský masakr motorovou pilou.

  • Pokud sedíte s překříženýma nohama, narodí se zadečkem napřed

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    Nevěřte tomu, že za porod koncem pánevním může způsob, jakým jste zvyklá sedět. Pokud se stane, že se miminko v bříšku otočí obráceně, důvody jsou zcela jistě jiné (např. abnormální tvar dělohy apod.). Je ovšem pravdou, že sed s nohou přes nohu příliš neprospěje vašemu oběhovému systému, zhoršuje křečové žíly a otoky dolních končetin. A neplatí to jen pro těhotné.

  • Spíte na zádech? Dítě se dusí

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    Žádný strach, tak horké to opravdu není. Pokud jste zvyklá spát na zádech, zejména v pozdějších stadiích těhotenství sama poznáte, že to není to pravé. Dítěti to sice nijak neublíží, ale vy můžete trpět nevolností, slabostí a závratěmi nebo potížemi s dýcháním způsobenými nedostatkem kyslíku. A to z důvodu utlačování tzv. velké duté žíly, která vede krev z dolní poloviny těla zpět k srdci a prochází vpravo od dělohy.

  • Nesmíte věšet prádlo, jinak se miminku omotá pupečník

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jistě jste už také slyšela varování, jak nebezpečné je zvedat ruce nad hlavu, věšet záclony, mýt okna nebo třeba tancovat, protože by se dítě mohlo uškrtit, když se mu omotá pupeční šňůra kolem krku. Zachovejte klid. Komplikace s pupečníkem jsou věcí náhody a závisejí na pohyblivosti plodu a také délce pupečníku. Určité nebezpečí by tyto pohyby mohly podle lékařů představovat jen v případě, že byste je opakovala skutečně velmi často.

  • Žádná vana, jen sprcha, jinak potratíte

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ne. Pokud se neobejdete bez večerní relaxační koupele, dopřejte si ji, dítě skutečně nevyplavíte. Ale pozor na příliš horkou vodu a různé éterické olejíčky, některé bylinky by mohly být potenciálně nebezpečné. Opatrnost je na místě zejména v prvním trimestru, a to z hlediska hygieny a možného rizika bakteriální infekce. V prvních týdnech gravidity se proto raději doporučuje koupání vynechat.

  • Holky berou maminkám krásu

    ...
    ...
    Autor: istock.cz

    Neplatí to ani zdaleka, i když tahle lidová pověra je zřejmě nesmrtelná. Takže jednou provždy – obrovské hormonální a také fyziologické změny v organismu nastávající maminky prostě každá žena snáší jinak. Některá vykvete do krásy, jiná trpí silnými nevolnostmi, otoky, mastí se jí vlasy, zhorší se jí pleť nebo přibere třicet kilo, tak to prostě je. Někomu zkrátka těhotenství sluší více a někomu méně. A ve finále jediné, na čem skutečně záleží, je, aby se narodilo zdravé miminko.

  • Nekupujte kočárek předem, nese to smůlu

    Autor: iStock.com

    Upřímně – i když tomuto pořekadlu samozřejmě nevěříme a víme, že jde o totální nesmysl, přesto spousta z nás v případě, že koupí výbavu v předstihu, nechává kočárek z pověrčivosti u babiček, kamarádů nebo u sousedů až do doby, než se potomek narodí. Přitom pokud by k nějakému neštěstí nebo komplikacím doopravdy došlo, stoprocentně za ně nemůže kočárek.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku