Čeká páté dítě a rodina ji odsuzuje! Proč?

Z rodinného alba Bryce Gruber
Foto: Facebook
Sdílej na facebooku
27. listopadu  2018 
 06:00

„Nikdy by mě nenapadlo, jak obrovský příval negativních emocí, ironických poznámek a nepochopení vyvolá moje další těhotenství. A to i od vlastních rodičů a blízkých přátel,“ říká Američanka Bryce Gruber, která za pár týdnů přivede na svět pátého potomka.

Mé poslední těhotenství bylo nečekané a pro nás všechny velkým překvapením. Ale velice příjemným! Když jsme se s manželem brali, měl už dvouletého syna z předchozího vztahu a zdál se mi dokonalý ve všech směrech (a stále je, kdyby vás to zajímalo). Od začátku jsme věděli, že bychom byli moc šťastni, kdyby se nám povedlo mít společně aspoň jedno dítě.

Ale žádný limit, kolik potomků plánujeme v budoucnu vychovávat, jsme si nestanovili. I když jsme samozřejmě mluvili o tom, že máme k dispozici dost lásky i finančních prostředků a prostorný dům, abychom dokázali bez problémů uživit a zajistit více ratolestí. Ale vše jsme nechali na přírodě. Nyní, po sedmi letech manželství, jsem těhotná s pátým dítětem, čtvrtým společným. A upřímně: nemůžeme být šťastnější! Ostatní rodina a spousta lidí z našeho okolí to bohužel vidí jinak. Věta „no to si snad děláte srandu, ne?“ byla ta z nejmírnějších. Pořád se ptám, proč mi nerozumí a co jim vadí...

Radujte se se mnou, prosím!

Děláme všechno pro to, abychom byli spravedliví a každé z našich dětí dostávalo stejnou porci naší lásky, něhy a pozornosti. Nedávno jsem vzala dceru (jedinou holku ztracenou a občas trochu zoufalou ve smečce svých bratrů) na manikúru. Oblékla jsem si těhotenské šaty (věřte, že při pátém „kole“ vyskočí bříško opravdu rychle) a zamířily jsme k nedalekému salonu na nehty.

Zatímco jsme tam seděly, všimla jsem si ženy zhruba v mém věku, která nepřetržitě zírala střídavě na mou dceru a mé břicho. Zeptala se, zda to bude mé druhé dítě. „Páté,“ odpověděla jsem pyšně s úsměvem. Její obličej vyjadřoval paniku a údiv, hrál všemi barvami, znervózněla a musela se z toho sdělení vzpamatovat. A pak jen vyhrkla: „Já mám jedno, to úplně stačí. Na rozdíl od vás vím, kdy přestat.“

Bylo to vůbec poprvé, co jsem se tváří v tvář setkala s takovou negací, nepochopením až neomaleností, takže jsem v první chvíli vůbec netušila, jak reagovat. Přesto jsem se jen zhluboka nadechla a odpověděla jsem: „Jsem si jistá, že jste moc spokojená a vaše dítě je jistě úžasné.“ Já jsem byla šťastná, tak proč nemohla být jednoduše šťastná se mnou a pogratulovat mi – místo nevhodných poznámek?

Nemusím nic!

Necítím žádnou povinnost komukoli vysvětlovat, proč máme tolik dětí a z jakého důvodu jsem se rozhodla, že přibude ještě páté. A stejně tak nemá nikdo ani sebemenší právo mě za takové rozhodnutí hodnotit, kritizovat, pomlouvat nebo soudit. Ale samozřejmě uznávám, že spoustě lidí můžu připadat jako nezodpovědný blázen. Proč mám tolik dětí? Zkrátka z toho důvodu, že je miluji. A skutečně platí, že se vzrůstajícím počtem potomků se vaše láska nedělí, ale násobí.

Přímo bobtná, řekla bych! Kdo má jedináčka, nepochopí. Každé z mých dětí pokládám za neobyčejný dar a obrovské požehnání. Ale jistě, budovat zázemí a zajistit šťastné a spokojené fungování rodiny i její každodenní běžný „provoz“ je neuvěřitelná a nepřetržitá dřina, spousta obětavosti, různých omezení a občas i odříkání. A to není cesta pro každého. Jenže já nejsem jednou z řady žen, které byly vždy šťastné (a zdravé) a žily si jako v bavlnce, takže cítím, že za svůj současný, maximálně naplněný život světu něco dlužím.

Chci trochu respektu!

Každá žena se pokouší najít své štěstí jiným způsobem – některé se věnují józe, běhají maratony, jezdí na treky do Asie, šplhají do hor, píší objevné disertační práce a honí se za kariérou. Já jsem si zvolila cestu rodinnou. Ale přesto nikde není psáno, že všechny tyto věci se nedají dělat také s pěti dětmi v závěsu! Má velká rodina je mou životní výhrou. Stále miluji svého manžela, i když mi často leze na nervy, baví mě každodenní shon uprostřed všech našich ratolestí a jejich bláznivých nápadů a netrpím pocity méněcennosti kvůli tomu, že nesedím v teplé luxusní kanceláři na pozici (minimálně) obchodní ředitelky v drahém značkovém kostýmu a pod sebou nemám dalších dvacet lidí, které mohu úkolovat.

Američanka čeká páté dítě...
Američanka čeká páté dítě...
Autor: Instagram Bryce Gruber

Všichni bojujeme!

Život je prostě vždycky boj a každý z nás během něj vede vlastní bitvy. Některé jsou krátké, jiné se táhnou celé roky nebo desetiletí. Proto mám jednu velkou prosbu – nesoudím váš život a vaše rozhodnutí, která činíte, nesuďte prosím vy můj život. Všichni se s ním pereme, jak umíme a dokážeme. A já „bojuji“ s náručí plnou lásky. Mé děti jsou mí malí vojáčci, kteří, jak věřím, budou s energií, odhodlaně a se ctí válčit se vším, co je na světě špatné a nespravedlivé, ještě dlouho poté, co já odejdu. Pevně doufám, že až se jako dospělí podívají zpět do svého dětství, budou vědět, jak moc byly vždy milovány. A víte co, neskonale se těším, že budu mít hromadu vnoučat a pravnoučat! A nebudu jim muset měnit plenky!

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku