Na tohle se těšíme! Dva dny plné skvělých dětských knížek už tenhle týden

Z minulých ročníků festivalu Děti, čtěte
Foto: Děti, čtěte
Sdílej na facebooku
29. května  2018 
 06:00

Hledáte tipy na knihy pro děti? Na opravdu krásné knihy pro děti? Vydejte se na festival nazvaný Děti, čtěte! Vypukne tenhle čtvrtek a pátek v pražské městské knihovně a také na Kampě a Malé Straně. My se ho nemůžeme dočkat. 

Čtenářská gramotnost českých dětí je čím dál horší. Ne snad, že by neuměly číst, ale čtou málo – často kvůli tomu, že nikdo moc nečte ani v jejich okolí – a tak si s psaným textem vlastně nevědí rady. Mají potíže s tím, aby porozuměly něčemu jen trochu složitějšímu, nechápou význam, neorientují se ve slovech. To jejich život ochuzuje a často i vyloženě komplikuje. 

Upozornit na tenhle problém chce další ročník festivalu pro celou rodinu. Pod jménem Děti, čtěte proběhne 1. a 2. června v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí, ve Werichově vile na Kampě a na Malostranském náměstí v knihkupectví s galerií Spolku občanů a přátel Malé Strany a Hradčan. Zde budete moci mimo jiné pořídit produkci nakladatelství Meander se slevou patnáct procent – vydávají třeba skvělé knížky Petra Nikla, o kterých jsme psali ZDE

Další ročník kreativního literárně-dramatického festivalu Děti, čtěte chce zprostředkovat dospělým a dětem společný zážitek čtení jako velkého dobrodružství a zároveň ukázat, že u nás stále vznikají kvalitní a inspirativní dětské knížky, které stojí za pozornost. 

Program letošního 9. ročníku je nabitý událostmi pro děti každého věku a „jejich dospělé". Celá akce začne už v pátek 1. června v devět ráno v Městské knihovně v Praze slavnostním zahájením spojeným s vernisáží výstavy Nejlepší knihy dětem 2016/2017.

Děti rozhodnou, která kniha vyjde

Připraveny jsou povídání s autory, třeba o knížce Překlep a Škraloup, vystřihovánková dílna pro nejmenší ke knížce Byl jednou jeden domeček i výtvarná dílna pro náctileté s autorkou knihy Jan Wood, chlapec, který zasadil strom, případně loutkové představení Loutek bez hranic s výrobou vlastní loutky.

Tradiční součástí festivalu je oblíbená soutěž Nejlepší rukopis, ve které děti samy rozhodují, které knížky nakladatelství Meander vydá – právě takhle se do edičního plánu dostal hit letošního roku: prvotina mladého evolučního vědce Petra Turečka Vlasy se vrací. Ze soutěže vzešel i populární Jezevec Chrujda. 

„Svět se stále zrychluje a stále více vizualizuje. Kvalitní vybroušené texty rychle mizí z časopisů i novin ve prospěch obrázků, knihy pro děti se už řadu let stále zkracují a zjednodušují. Jak z toho ven? Zastavit se. Vzpomenout si na staré dobré knihy, s nimiž celé generace dětí prožily tolik krásných dobrodružství. Vzpomeňme si na časy, kdy jsme v zemi s neprodyšně uzavřenými hranicemi neměli k zábavě jiné možnosti než četbu. A kolik příběhů jsme s literaturou prožili," zve na festival Iva Pecháčková, jeho ředitelka a majitelka nakladatelství Meander

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku