Tři knižní tipy pro děti: Vydejte se pod hladinu, pod zem a kolem světa!

Video se připravuje ...
Podívejte se, co se skrývá pod zemí! Knížka pro předškoláky i školáky
Foto: Albatros
Sdílej na facebooku
5. listopadu  2018 
 16:00

Víte, proč vlastně je oceán modrý? A jak to, že je na různých místech různě slaný, když jsou moře propojená? A tušíte, kolik živočišných druhů žije na korálových útesech a jak vypadá život deset kilometrů pod hladinou? Všechno vám řekne knižní novinka Průzkumník oceánu. Další vás seznámí s tím, co je pod chodníkem, po kterém chodíte, a se třetí se skrz rébusy můžete vydat na cestu kolem světa. 

Můj sedmiletý syn miluje fakta, zvířata a čísla. Takže i když společně čteme různou beletrii, musíme to neustále prokládat spoustou encyklopedií. Když jsou zároveň graficky povedené, je to rozhodně plus. 

Momentálně se u nás velké oblibě těší Průzkumník oceánu s podtitulem Tajemství hlubin. Knihu v edici Bambook vydala Grada. Zapomeňte na infantilní ilustrace zvířat, naopak počítejte se spoustou detailních informací, které jsou navíc uvedeny pěkně v souvislostech. 

Průzkumník oceánu
Průzkumník oceánu
Autor: Bambook
Takže když si čtete o chaluhách, dozvíte se nejen to, kdo v nich žije, ale i to, proč vlastně se v nich schovává. A že jejich přirozeným nepřítelem jsou ježovky, ale že ty drží v lati mořské vydry, které se živí právě těmito bodlinatými tvory. Dozvíte se také, zda existují mezi rybami přátelství a spolupráce, jestli ryby vydávají nějaké zvuky a jak se mořští živočichové maskují. 

Když dojde na hadál, ty největší mořské hlubiny, nechybí nákres toho, jak velké hloubky to jsou ve srovnání s nadmořskou výškou Mount Everestu. Kniha je to skrznaskrz současná, což je vidět i na tom, že se zabývá například plastovým odpadem zamořujícím světové oceány. 

Průzkumník oceánu. Tajemství hlubin. Napsala Sabrina Weissová, ilustrovala Giulia De Amicisová, přeložila Lenka Zahrádková, vydala Grada/Bambook 2018

Zatímco Průzkumník oceánu je určen řekněme pro děti od šesti sedmi let výše a mnoho nového s tam dozví i ti podstatně starší, kniha Co se skrývá pod zemí z Fragmentu cílí na děti o něco mladší. 

Co se skrývá pod zemí
Co se skrývá pod zemí
Autor: Fragment
Ty nejspíše nadchne kniha, která se dá prohlížet vcelku klasicky stranu za stranou nebo rozložit ve stylu leporela, aby čtenářům schematicky ukázala, co všechno se nachází pod jejich nohama - ať už ve městě nebo v lese - a jak se to směrem ke středu Země mění. Za skvělými ilustracemi stojí Yuval Zommer, kterého možná znáte z Velké knihy mořské havěti a Velké knihy drobné havěti. 

Koukněte se i se svými potomky, co se skrývá pod šedou vrstvou asfaltu nebo zelenou trávou. Vyrazte spolu s autory na objevitelskou výpravu z povrchu Země až k jejímu žhavému jádru. Začínající čtenáři si mohou s rodičovskou pomocí přečíst i krátké texty, mladší děti se nicméně díky ilustracím obejdou bez nich a mohou podle obrázků samy vyprávět, co všechno je zaujalo. 

Co se skrývá pod zemí. Napsala Charlotte Guillainová, ilustroval Yuval Zommer, přeložil Zdík Dušek, vydal Fragment 2018. 

A do třetice něco méně obvyklého cestování, tentokrát skrz rébusy v netradiční knize z provenience nakladatelství Albatros. Slibuje výpravu kolem světa, a to přímo fantastickou cestu plnou zapeklitých rébusů a spletitých bludišť, v nichž se jeden snadno ztratí.

Cesta kolem světa za 80 rébusů
Cesta kolem světa za 80 rébusů
Autor: Albatros
Svůj slib vcelku splní, na čtenáře čeká osmdesátka úkolů a dá práci se jimi prolouskat až na konec. Na jeden zátah to určitě nedáte. Knihu doporučujeme už kvůli tomu, že na rozdíl od podobných úkolů v některých časopisech pro děti má styl a povedené výtvarné zpracování. Autorka se netají inspirací slavným Verneovým románem a fakt je, že něco z jeho poetiky se jí do knihy rozhodně podařilo dostat. 

A ještě jedno doporučení – tenhle titul je dobrým dárkem tam, kde chcete dát nějakou knihu, ale nejste si úplně jisti čtenářskými schopnostmi a zájmem. Rébusy baví snad všechny děti.

Cesta kolem světa za 80 rébusů. Napsala a nakreslila Aleksandra Artymowska, přeložil Petr Eliáš, vydal Albatros 2018.  

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku