Tohle je bude bavit víc než škola! Vezměte děti na Veletrh vědy

Program Veletrhu vědy je nabitý, garantujeme, že to vaše školáky bude bavit
Foto: Veletrh vědy
Sdílej na facebooku
20. května  2019 
 15:13

Baví vaše děti pokusy, laboratoře, kvízy, interaktivní záležitosti? Rádi se učí něco nového, ale ocení, když to nepřipomíná školní výuku? Pak vám rozhodně doporučujeme Veletrh vědy, který se koná druhý červnový víkend v pražských Letňanech. 

Ocitněte se na chvíli v kůži a čase profesora Otty Wichterleho a vyrobte si silonky tak, jako se to před více než padesáti lety podařilo jemu. Zjistěte, jak funguje chytrá domácnost, nejmodernější dalekohledy či jazyková poradna.

Dozvíte se více o vězeňském slangu i o tom, jak se psaly ilegální dopisy z vězení. Užijte si atmosféru unikátního závodu modelů autíček na vodíkový pohon. A co se stát kriminalisty a ponořit se do tajemství balistiky? Na otázku, kde se potkává věda a filmová fantasy, odpoví téma Věda v Game of Thrones. To a ještě mnohem více vás čeká už na pátém Veletrhu vědy, který se koná 6. až 8. června na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech. A je určen i rodinám s dětmi školního věku. 

Veletrh vědy letos nabídne návštěvníkům během tří dnů více než 100 expozic. Některé stánky budou připomínat improvizované laboratoře, jiné doplní interaktivní exponáty. Zájemci si vyzkoušejí experimenty v různých vědeckých oborech, zapojí se do workshopů a vědeckých dílen a nahlédnou vědcům doslova pod ruce!

Výjimečně bohatý bude program přímo na stáncích vystavovatelů, kteří chystají pro návštěvníky workshopy, dílny, různorodé experimenty, kvízy a interaktivní exponáty. V rámci přednášek a panelových diskuzí se letos zaměříme na témata, jako jsou ekologie, světelné znečištění, práva robotů nebo jedy v potravinách. Pátý ročník přinese novinky a zajímavosti od celé řady vystavovatelů, mezi nimiž nebude chybět 44 pracovišť Akademie věd ČR, vysoké školy a další vědecké instituce i firmy,“ přibližuje náplň letošního veletrhu jeho PR manažerka Andrea Saláková.

Veletrh vědy pořádá Akademie věd ČR, která z něj za pět let jeho existence vytvořila jednu z nejrozsáhlejších populárně-naučných akcí u nás. O úspěšnosti této akce svědčí i to, že se stala nejrychleji rostoucím veletrhem v ČR a je nejsledovanější mezi nadšenci nových technologií, inovací a mladou generací obecně. V loňském roce přišlo na Veletrh vědy rekordních téměř 25 tisíc návštěvníků! Vstup na akci je tradičně zdarma a kompletní program najdete na www.veletrhvedy.cz, kde se můžete zaregistrovat i na součásti programu, kde je to potřeba.  

Největší zajímavosti Veletrhu vědy 2019? Tady je máte! 

Vyrobte si vlastní silonky

Ústav makromolekulární chemie AV ČR si pro návštěvníky veletrhu připraví řadu pokusů… Mimo jiné si na jejich stánku budete moci vyrobit vlastní silonky tak, jako se to před více jak padesáti lety podařilo profesoru Ottovi Wichterlemu, zakladateli tohoto ústavu.

Pojízdný vědecký karavan

Budějovičtí biologové z Biologického centra Akademie věd ČR dorazí na veletrh ve svém stylovém stříbrném karavanu, který využívají jako interaktivní vědecký showroom pro prezentaci vědy a výzkumu.

Dalekohledy a nejmodernější observatoře světa

Astronomický ústav AV ČR a Pavel Suchan na svém stánku představí čočkový i zrcadlový dalekohled a jejich konstrukci. Dozvíte se o nejmodernějších observatořích ve světě, a bude-li nám přát počasí, tak vás čeká pozorování dalekohledy i přímo před vstupem do veletržních hal.

Vzhůru do historie

Archeologický ústav Brno AV ČR představí výrobu a výzdobu zbraní ve středověku, což doplní workshopem tvorby damaskovaných výzdobných vzorů používaných na zbraních. Na stánku Historického ústavu AV ČR vás vtáhnou do detektivního světa pátraní po zločincích druhé světové války.

Světové “vodíkové” finále Horizon Grand Prix

Středoškolské týmy z celého světa se sjedou na Veletrh vědy na světové finále Horizon Grand Prix, unikátní šestihodinový závod, jehož cílem je ujet co nejvíce okruhů na závodní dráze s vlastním modelem autíčka na vodíkový pohon. Úctyhodná délka závodu demonstruje výhody vodíku  zatímco se samotnou baterií dokážou auta na dálková ovládání jezdit maximálně 15 minut, s vodíkovým pohonem je to až hodina.

Věda v Game of Thrones

S českými vědci se podíváme na zoubek současnému seriálovému fenoménu – Game of Thrones. Kde se potkává věda a tato unikátní fantasy série? Dopustili se tvůrci „vědeckých přešlapů“? A najdeme v našem světě paralely? Mluvit se bude o jedech, středověku, dracích, a nebudou chybět ani výbuchy.

Unikátní science centra

S interaktivními exponáty, workshopy nebo pokusy dorazí na veletrh Techmania Science Center, která si pro vás připraví úkoly zaměřené na hledání talentu a skrytého potenciálu! Na veletrhu se dále bude prezentovat i liberecká IQLandia nebo olomoucká Pevnost poznání.

Nahlédněte do tajů balistiky či experimentální botaniky

Mezi dalšími vystavovateli se představí například Kriminalistický ústav Policie ČR, který se na svém stánku bude věnovat balistice, Ústav experimentální botaniky AV ČR, který návštěvníky seznámí s pěstováním pokusných rostlin, Biofyzikální ústav AV ČR, který se zaměří na DNA, Česká geologická služba, Úřad průmyslového vlastnictví, AERO Vodochody AEROSPACE, a.s., Archeologický ústav AV ČR či Ústav pro jazyk český AV ČR.

Úžasné divadlo fyziky

ÚDiF neboli Úžasné Divadlo Fyziky je skupina lidí, kteří se rozhodli bavit diváky fyzikou. Na Veletrh vědy dorazí opět s efektními science shows.

Máme šanci změnit světelné znečištění?

Odhaduje se, že jenom v České republice se ročně utratí za světlo namířené do špatných směrů 2 miliardy korun. Co s tím? Máme šanci to změnit? Přední čeští vědci se zaměří na rizika a negativní dopady umělého osvětlení v České republice.

Adrenalin letecké akrobacie v podání Martina Šonky

Jedinečný zážitek slibuje i přednáška Martina Šonky, mistra světa elitní letecké série Red Bull Air Race, mistra Evropy a vicemistra světa v letecké akrobacii kategorie unlimited – freestyle, člena reprezentace České republiky v letecké akrobacii kategorie unlimited. Na přednášce se návštěvníci dozvědí, co obnáší práce pilota v extrémních podmínkách.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku