Puberta dívek stále častěji začíná už v osmi letech. Proč?

Puberta dívek stále častěji začíná už v osmi letech. Proč?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. května  2019 
 06:00

Děti, které se do puberty dostávaly už před desátým rokem života, tu byly vždycky. Poslední roky jich však přibývá, zejména mezi dívkami. A ne, nemohou za to hormony z kuřat, to patří do oblasti mýtů. Tak čím to tedy je? 

Aby bylo jasno: předčasnou pubertou se nemyslí to, že děti, kterým je nějakých šest či osm, odsekávají stejně jako puberťáci. To se děje také, ale tady jde o něco jiného – u dětí se objevují neklamné známky toho, že dospívají. Například se jim mění postava, dívkám rostou prsa, oběma pohlavím se objevuje ochlupení. Mohou za to pohlavní hormony, jejichž aktivní činnost v organismu jsme zvyklí očekávat přece jen o pár let později. 

Teď se to zřejmě mění a jev začíná upoutávat pozornost vědců. Stále častějším předčasným nástupem puberty u dívek se zabývá například tým dětské nemocnice v americkém Cincinnati, jehož výzkum popsal deník The Washington Post. 

 

Čím dál odvážnější! Podívejte se na nejlepší porodní fotky roku 2019

Čím dál odvážnější! Podívejte se na nejlepší porodní fotky roku 2019

Tak jako každý rok vyhlásila Mezinárodní asociace profesionálních porodních fotografů, neboli International Association of Professional …celý článek

"Dnes už považujeme za normální, že se první známky puberty u dívek objevují v sedmi letech," říká Louise Greenspan, endokrinolog z organizace Kaiser Permanente, která se na tuto problematiku rovněž zaměřila. Lékaři znají termín předčasná puberta, týkal se dívek mladších osmi let a kluků mladších devíti let, u  nichž pohlavní dospívání nastoupilo příliš brzo, a to většinou kvůli nějaké hormonální poruše. Na příčinu se občas vůbec nepřišlo. Teď je však takových dětí mnohem více než dříve, přičemž příliš časné dospívání s sebou nese nejedno riziko. 

Studie zveřejněná v časopise Pediatrics doložila, že dívkám v takovém případě hrozí více deprese, navíc mívají sklony k rizikovému chování, jako jsou pití alkoholu, kouření, drogy, a také zbytečně brzy začínají se sexem. A nejen to, v dospělosti takovým ženám více než jiným hrozí obezita, cukrovka 2. typu a rakovina prsu. 

Vysvětlení? Odborníci míní, že za tím je zvýšená celoživotní expozice hormonu estrogenu, který se do životního prostředí dostává například kvůli užívání hormonální antikoncepce. Stejnou příčinu může mít i snižující se plodnost mužů. 

Váš puberťák lže! Jak na to reagovat a co rozhodně nedělat

Váš puberťák lže! Jak na to reagovat a co rozhodně nedělat

Podle odborníků jsou malé lži u náctiletých naprosto normální. Dost často vlastně nejde o lež, jen o drobné mlžení a neříkání úplné pravdy. Přesto…celý článek

Tak jako tak, studie ukazují, že puberta u dívek začíná v průměru o rok dříve než v minulosti. Celý proces trvá zhruba čtyři roky. Mimochodem – posledních sto let výrazně klesl i věk, kdy dívky zažívají první menstruaci, ale ten se pro změnu poslední desetiletí už moc nemění a u západní civilizace se pohybuje zhruba na dvanácti až dvanácti a půl roku. 

Za vše ale nemohou jen estrogeny z prostředí. Roli hraje zřejmě i dětská obezita, protože čím více tuku v těle, tím více se do něj uvolňuje estrogenu. Puberta včetně růstu ochlupení začíná dříve také u dívek, jejichž matky byly obézní a v těhotenství dostaly těhotenskou cukrovku. Podepsat se na tom může i stres, třeba napětí v rodině. 

Teď se vědci chtějí zaměřit také na působení různých plastů a dalších chemikálií, které mohou uvolňovat látky ovlivňující hormonální pochody v těle. Někdy to jsou překvapivá zjištění, jako třeba tohle: několik let stará práce, která vyšla v časopise New England Journal of Medicine, popsala, že chlapcům, kteří používají v kosmetice kombinaci levandule a tea tree oleje, rostou prsa. Tady ale šlo o vratné změny, stačilo přípravky přestat používat. 

Kámo, držím palce! Žena sepsala vtipné pokyny, jak zvládnout děti, a odjela na víkend

Kámo, držím palce! Žena sepsala vtipné pokyny, jak zvládnout děti, a odjela na víkend

Už jste si dopřála ten luxus a vyrazila na víkend bez dětí? Ještě ne, protože se bojíte, jak by to doma tatínek zvládl? Inspirujte se úsměvnými radami,…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku