5 důvodů, proč by vaše rodina měla vyrazit na koloběžce

  • Na koloběžkách mohou jezdit děti i dospělí
    Foto: Archiv/Kostka
    Sdílej na facebooku
    28. července  2019 
     06:00

    Taky si myslíte, že koloběžka se hodí akorát pro děti a pro rodiče už to není? Tak se pořádně rozhlédněte kolem sebe, přibývá dospělých, kteří na ní jezdí po městě do práce i do přírody na výlety. Stačí vybrat správný stroj a máte tu pohyb, který se dá jedině doporučit.

    Češi jsou zvyklí vyrážet na turistické výlety po krásách buď pěšky, nebo na kolech, ale roste i obliba cestovních koloběžek s velkými koly. Pokud ještě nejste šťastnými majiteli takového stroje, máme pro vás hned pět důvodů, proč to změnit. A dobré je i to, že než se rozhodnete pro koupi, můžete si koloběžku nejdříve jen půjčit. 

  • Důvod první: koloběžky uzdravují záda

    Na koloběžkách mohou jezdit děti i dospělí
    Na koloběžkách mohou jezdit děti i dospělí
    Autor: Archiv/Kostka

    Jízda na koloběžce je pro tělo velmi zdravá. „Při jízdě na koloběžce dochází k celkové stabilizaci kyčlí a trupu. Zároveň jsou posilovány největší svalové skupiny včetně hlubokého stabilizačního systému páteře, čímž dochází k ovlivnění a kompenzaci svalových dysbalancí. A nejen proto je koloběh vhodným kompenzačním cvičením často využívaným i jako poúrazová terapie,“ říká lékař Kamil Ramík, specialista na léčebnou a sportovní rehabilitaci.

  • Důvod druhý: jsou univerzální a pro každého

    Na koloběžkách mohou jezdit děti i dospělí
    Na koloběžkách mohou jezdit děti i dospělí
    Autor: Archiv/Kostka

    Koloběžka není kolo. Nevylézáte na ni jako na koně, nemusíte balancovat, než najdete druhou šlapku, a nebojujete s rovnováhou, než se rozjedete. Co z toho plyne? Koloběžky mají věkové rozpětí využitelnosti od 4 do 99 let a například podle informací českého výrobce koloběžek Kostka jsou velmi častými zákazníky i lidé nad 50 let. Vedle toho jsou v podstatě univerzální – když máte doma jednu velkou koloběžku, může na ní jezdit téměř kterýkoliv člen rodiny kromě hodně malých dětí, není třeba tak řešit velikost a nastavení, jako je to u bicyklů. Dá se spíš očekávat, že se o ni brzy začnete hádat a pořídíte si druhou.

  • Důvod třetí: jsou bezpečné

    Na koloběžkách mohou jezdit děti i dospělí
    Na koloběžkách mohou jezdit děti i dospělí
    Autor: Archiv/Kostka

    Koloběžky jsou svým způsobem bezpečnější dopravní prostředek než kolo. Nesedíte na vysokém sedle a oběma nohama jste v podstatě neustále při zemi. Kvalitní velké koloběžky mají stejně spolehlivé brzdy Shimano jako špičková kola, a pokud se nebudete řítit adrenalinovým sjezdem z prudkého kopce bez brzdění, v podstatě není způsob, jak spadnout. Každopádně to ale neznamená, že byste měli podceňovat například riziko srážky a nenosit helmu, i když to není od 18 let povinné.

  • Důvod čtvrtý: zážitky, zábava i cvičení

    Na koloběžkách mohou jezdit děti i dospělí
    Na koloběžkách mohou jezdit děti i dospělí
    Autor: Archiv/Kostka

    S koloběžkami můžete vyzkoušet spoustu nových věcí. Na mnoha našich horách  najdete půjčovny koloběžek pro sjezd po speciálních trasách a návrat lanovkou. Existují i ucelené programy koloběžkových aktivit ve skupině. Jako příklad uveďme projekt KOSTKA Active, což je zážitková jízda pod vedením zkušených a vyškolených lektorů.

    Jednotlivé lekce, které probíhají po celé republice, v sobě skrývají nejen jedinečný zážitek z jízdy, ale také výuku správné techniky jízdy a motivační cvičení, kdy se tento program stává nejen poznáním sebe sama a přírody, ale v různých formách i rekondičním a kondičním tréninkem s různým cílovým zaměřením (viz www.kolobeh.cz).

  • Důvod pátý: společně s rodinou, přáteli i se psem!

    Vše souvisí se vším – z předchozích bodů vyplývá, že jízdu na velkých koloběžkách si můžete užít jak sami, tak s partnerem, rodinou, přáteli. Není problém, aby spolu vyrazili na hezký výlet po rovinatých krásách jižních Čech třeba vnuk s dědou i babičkou stejně jako parta mladých teenagerů. Na koloběžkách můžete kdykoliv hned zastavit, podívat se na krásný strom či kapličku, vyfotit hrad nad řekou nebo si za jízdy povídat. A co víc: s koloběžkami uzpůsobenými pro mushing můžete vytáhnout na aktivní výlet i svého psa a užít si další rozměr koloběhu i se čtyřnohými členy rodiny. Tak na co ještě čekáte?

    A ještě jedno P.S.: Na koloběžce stejně jako na kole jezděte vždycky s helmou, rodiče stejně jako děti. I kdyby to bylo jen kousek a chtěli byste jet jen pomalu. Tady máte návod, jak ji dětem vybrat, aby dobře padla. 

    Video se připravuje ...
    Jak vybrat bezpečnou a padnoucí helmu pro děti na kolo • VIDEO: 

     

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku