4 x Host: Rok na trhu, nerozluční přátelé, tukoni a dobrodružství v labyrintech

Rok na trhu, Jola Richter-Magnuszewska, vydal Host
Foto: Host
Sdílej na facebooku
25. srpna  2019 
 06:00

Některé knížky mají u dětí větší úspěch než jiné, ačkoli to původně ani nečekáte. Moji čtyřletou dceru tahle naprosto dostala knížka Nerozluční přátelé o přátelství mláďat sovy a králíka. Jistotou byl další titul ze série Rok... tentokrát na trhu, rovněž z provenience nakladatelství Host.  Osmiletý syn s potěšením kvitoval Aridaninu niť plnou labyrintů a bludišt. 

Za knížkou Nerozluční přátelé stojí polská ilustrátorka Emilia Dziubaková, autorka Roku v lese, a Przemysław Wechterowicz. Přináší fantaskní příběh přátelství Králíčka a Sovičky, kteří by se v reálném světě něčeho podobného nedočkali, ale na stránkách knihy? Proč by ne. 

A to přesto, že Králíček je vzhůru ve dne, zatímco Sovička je od mala nočním tvorem. Rodiče jim o nich navzájem vypráví a oni zatouží se spřátelit, což se jim nakonec podaří, ale vidí se jen málokdy, což oba mrzí. Příběh je jednoduchý, ale patří k těm, které budou vaše děti dost možná chtít číst stále dokola. Alespoň u nás doma tomu tak je, čtyřletou Josefínu navíc baví si knihu prohlížet, ani se jí vzhledem k povedeným ilustracím nedivím. 

Podobné oblibě se u nás těší i vyloženě na ilustracích založená kniha Jak tukoni zachránili strom. Ukrajinská ilustrátorka a autorka knih Oksana Bula vymyslela a půvabně ztvárnila svět tukoňů, kouzelných bytostí, které se starají o les - tohle je už několikátá kniha o nich.

Nic pro milovníky akčních příběhů či dlouho čtení, ale na pomalé prohlížení pod dekou, zatímco za okny prší, je je ideální. Skvělá už pro děti od dvou let, naše čtyřletá Josefína si právě tuhle knížku ráda čte sama. 

Rok na trhu aneb kdo najde Edíka

Velkou radost mým potomkům, hlavně tomu předškolnímu, udělal fakt, že Host vydal další knihu zachycující měsíc po měsíci v jendom prostředí. Po lese, školce a farmě tak přišel Rok na trhu - chvíli jsme si museli zvykat na styl ilustrací Joly Richter-Magnuszewské, ale jakmile jsme jim přišli na chuť, vyloženě si užíváme hledání detailů a mikropříběhů. Nebojte se jich, i když v nich budete na poprvé trochu ztracení. 

Velkoformátové leporelo zachycuje trh včetně různých moderních trendů jako je biozemědělství, veganství či autorské oblečení, nechybí ani detaily jako oslík zachráněný z cirkusu nebo rodina, v níž je maminka stále pracovně pryč a víc doma je tak zjevně tatínek. Pozor, nezapomeňte na každé dvoustraně najít plyšového Edíka. 

Osmiletého syna na první dobrou zaujala Ariadnina niť. Populární polský grafik a ilustrátor Jan Bajtlik v téhle rozměrně knize s podtitulem Mýta a labyrinty ukazuje, že dějepis může být zábavný, ba přímo napínavý a dobrodružný. A že se něco můžete dozvědět, aniž by vás to bolelo. 

Odváží se váš potomek vstoupit do starověkého labyrintu, v němž na něj čeká bájný Minotaurus, člověk s býčí hlavou? Nechybí ani boje o starobylou Troju, Odysseova dobrodružství, či antické olympijské hry. Tyhle labyrinty baví i nás rodiče, což se o spoustě podobně zaměřených knih pro děti bohužel říci nedá. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku